Rusya’nın başkenti Moskova’da Crocus Konser Salonu’na düzenlenen saldırıda, askeri kamuflaj giyen saldırganlar çok sayıda sivile ateş açtı. Saldırıda şu ana kadar 143 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 

BBC Rusça Servisi, Moskova’daki bir konser salonunda kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldığını bildirdi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Crocus Belediye Binası’ndaki olayda ölü ve yaralılar olduğu aktarıldı.

Rusya’nın Ria Novosti haber ajansı kamuflajlı kıyafetler giyen üç kişinin otomatik silahlarla içeride ateş açtığını aktardı.

Ancak salondan paylaşılan görüntülerde dört silahlı kişi görüldü.

Reuters'ın doğruladığı ve paylaştığı bir videoda Crocus Belediye Binası üzerinde dumanlar çıktığı bildirildi.

Interfax haber ajansı, saldırının kamuflajlı en az beş kişi tarafından düzenlendiğini bildirdi. TASS'ın haberine göreyse saldırıda makineli tüfekler kullanıldı.

Can kaybı 143'e çıktı

Rusya Federal Güvenlik Servisi, öğlen saatlerinde hayatını kaybedenlerin sayısının 115’e yükseldiğini bildirdi.

RT televizyonun Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan ise saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 143'e yükseldiğini duyurdu.

11 kişi gözaltında

Saldırıyla ilgili dört saldırgan da dahil olmak üzere 11 kişi gözaltına alındı.

Tüm kamu etkinlikler iptal edildi

Moskova'da bu hafta sonu tüm spor, kültür ve diğer kamu etkinlikleri iptal edildi.

Yangın sonrası çatıda mahsur kalanlar oldu

Saldırının ardından bölgeye çok sayıda çok sayıda ulusal muhafız ve ambulanslar sevk edildi. Ajanslar, alevlerin binanın üçte birinin sardığını, binanın bodrum katından yaklaşık 100 kişinin tahliye edildiği fakat çatıda mahsur kalanlar olduğunu belirtti.

Acil Durumlar Bakanlığı Genel Müdürlüğü'nden TASS'a açıklamaya göre, binadaki yangını söndürmek için Moskova Havacılık Merkezi'nden helikopterler olay yerine gönderildi.

ABD: Ukrayna'nın karıştığına dair delil yok

Beyaz Saray, Moskova’daki saldırıyla ilgili olarak görüntülerin 'korkunç' olduğuna dair bir açıklama yayınladı. “­Düşüncelerimiz kurbanlarla” denen açıklamada Moskova’daki ABD’lilerin bulundukları yerlerde kalmaları istendi. Beyaz Saray, saldırılara şu an için 'Ukrayna’nın karıştığına dair bir delil olmadığını' kaydetti.

ABD iki hafta önce uyarmış

ABD, Britanya ve birçok Batı ülkesinin yaklaşık iki hafta önce Moskova'da 'olası bir terör saldırısı'na karşı vatandaşlarını uyardığı ortaya çıktı.

Büyükelçiliklerin uyarı açıklamasında, vatandaşlarının Rusya'da düzenlenecek herhangi bir etkinliğe katılmamaları istenmiş.

Başsavcılık: Ölü ve yaralı sayısı netleştirilmeye çalışılıyor

Saldırının ardından Rusya Başsavcılığı'nın açıklamasında ölü ve yaralıların sayısının netleştirilmeye çalışıldığı belirtildi:

"Crocus City konser salonundaki ölü ve yaralı sayısı netleştirilmeye çalışılıyor, eğlence merkezi binasında yangın çıktı, vatandaşlar tahliye ediliyor."

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama: Tüm dünya bu korkunç saldırıyı kınamak zorunda

Rusya Dışişleri Bakanlığı, şunları kaydetti: “Dünyanın dört bir yanından sıradan vatandaşlardan Crocus City konser salonunda yaşanan korkunç trajediyle ilgili başsağlığı dileyen telefonlar ve tüm insanlığın gözleri önünde gerçekleşen bu kanlı terör saldırısını güçlü bir şekilde kınayan mesajlar alıyor. Rus yetkililer, şu anda tüm çabalar insanları kurtarmak için sarfediliyor. Tüm dünya toplumu bu korkunç suçu kınamak zorunda!”

Rusya Adalet Bakanlığı: Soruşturma başlatıldı

Rusya Soruşturma Komitesi, konser salonuna düzenlenen saldırıya ilişkin ‘Terör Yasası’ kapsamında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Ukrayna'dan ilk açıklama: Saldırıyla kesinlikle hiçbir ilgimiz yok

Saldırının ardından Ukrayna'dan ilk açıklama Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mikhailo Podolyak'dan geldi. Sosyal medya hesabından bir açıklama yayınlayan Podolyak, "Ukrayna hiçbir zaman terör yöntemlerine başvurmadı" dedi. Podolyak, açıklamasında Ukrayna'nın saldırıyla 'kesinlikle' hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi: "Her şeyden önce Ukrayna iki yılı aşkın bir süredir Rus ordusuyla savaşıyor. Ve bu savaştaki her şeye yalnızca savaş alanında karar verilecek. Yalnızca silah miktarı ve askeri kararların niteliğine göre. Terörist saldırılar hiçbir sorunu çözmez... İkinci olarak, Ukrayna hiçbir zaman terörist yöntemlere başvurmamıştır. Bu her zaman anlamsızdır. Ukrayna'ya karşı mevcut savaşta terörist saldırıları kullanan ve tarihinde daha önce protestocu etnik gruplara karşı müteakip 'terörle mücadele eylemleri' başlatmak için kendi vatandaşlarına saldıran Rusya'nın aksine. Kashirskoye otoyolunda (Moskova) ve Volgodonsk'ta yaşanan olayları hatırlamak yeterli..."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Terör bütün dünyanın belası

Saldırıya dair Türkiye’den de kınama açıklaması ilk olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz geldi.

Yılmaz, saldırıyı kınadı: "Rus makamlarının yapacağı açıklamaları takip etmek lazım. Terör bütün dünyanın belası. Bütün ülkelerin iş birliği yapması lazım. Hiçbir ülkenin terörle iş tutmaması lazım. Hangi başlık altında olsun ister etnik, ister ideolojik terörü lanetliyoruz." Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da saldırının ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la telefonda görüştü. Üst düzey bir bakanlık yetkilisi görüşmeye ilişkin, şunları dedi: "Sayın bakanımız, Moskova'daki menfur terör saldırısını kınadığımızı belirtmiş, Rusya halkına ve hükümetine sayın cumhurbaşkanımızın ve halkımızın başsağlığı dileklerini iletmiştir."

'Putin'in zaferle çıktığı seçimlerden hemen sonrası olması...'

Üsküdar Üniversitesi'nden akademisyen Prof.Dr. Deniz Ülke, saldırıyla ilgili Twitter'dan “Putin’in zaferle çıktığı seçimlerden hemen sonra gerçekleşmesi iç politik durumla ilgili bir eylem olma ihtimalini de masaya sürer” diye yazdı.

Ülke’nin değerlendirmelerinin tamamı şöyle:

“Moskova saldırısı tüm dünya açısından şok edici olsa da aslında beklenmedik değil. Kent merkezli ve tahrip gücü yüksek eylemlere maruz kalma konusunda deneyimli bir ülkeden söz ediyoruz. Hem dışarıda hem içeride savaş halindeler. Eylem şu an göründüğünden daha komplike ve tahripkar gibi görünüyor. Zincirleme bir eylem planı da söz konusu olabilir. Yani arkası gelebilir. İhtimaller üzerinde kısa bir analiz yapalım. 1- ABD ve Batı diplomatik misyonları aşırı uçlardaki örgütlerin terör eylemi planladığına yönelik yakın zamanda bir uyarı almışlar. Yani istihbarat servisleri eylem hazırlığını tespit etmiş. Bu eylemi yapanın kimler olduğunun bilindiğini de gösterir.   2- Arka planda Ukrayna’nın olması halinde Hamas saldırısına karşı İsrail’in verdiği tepki benzeri çok sert bir misilleme beklenebilir. Terör eylemleri tepkiyi meşrulaştırma işlevi görürler. İsrail’in meşru savunma hakkını tanıyan ABD Rusya’nın meşruiyetini sorgulamakta zorlanacaktır. Henüz hiç bir kanıt olmadan ve henüz taziyede bile bulunmadan ABD yönetiminin Ukrayna’yı temize çıkarmaya çalışması durumun kritikliğini gösteriyor.   3- Putin’in zaferle çıktığı seçimlerden hemen sonra gerçekleşmesi iç politik durumla ilgili bir eylem olma ihtimalini de masaya sürer. Eylemciler çok eğitimli askerler gibi görünüyor; Wagner askerleri dahil ihtimal dahilindedir.   4- İdlib’de hareketlenme olması halinde fail olarak Daesh’in uzantılarına işaret edileceğini söyleyebiliriz. İslamcı militanları taşeron olarak kullanmak adetten sayılır. 5- NATO, Romanya üzerinden Karadeniz’e giriş arıyor. Avrupa’daki en büyük üssünü 2.5 milyar dolar yatırımla Karadeniz’e inşa ediyor. Eylem, Rusya’nın preemptive jeopolitik atağını tetikleyebilir ve savaş Ukrayna’nın batısına doğru genişleyebilir. 6- Macron’un sert çıkışının ardından gelen saldırı Fransa’nın da zor durumda kalmasına yol açabilir. 7- Terör eylemleri etkiyi değil tepkinin oluşumunu hedefler. Büyük saldırılar da büyük tepki beklentisi yaratır. İnce bir buz üstünde yürünen bir döneme girdik.”

ü

ü