Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye'nin yeni ekonomi yönetiminin daha ortodoks, kural bazlı ve öngörülebilir politikaya geçmesinin kredi görünümü açısından olumlu olduğu değerlendirmesi yaptı. Bununla birlikte uygulanan politikaların ekonomiyi kabul edilebilir seviyeden daha hızlı yavaşlatması durumunda yeni bir politika değişimi riski olduğu da vurgulandı. Kuruluş, böyle bir durumda kredi görünümünün negatife çevrilebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bloomberg'in haberine göre, Moody’s son dönemde Türkiye’nin kredi profilinin, yüksek enflasyonla sonuçlanan öngörülemez politikalar yüzünde baskılandığını ifade etti. Merkez Bankası kredibilitesi ve yatırımcı güveninin olmayışının da kredi görünümü üzerinde negatif etkisi olduğu vurgulandı. Öte yandan raporda seçimlerin ardından yeni hükümetin ortodoks politikalara dönüş vaadi ile atılan adımların altı çizildi.

BÜYÜME YAVAŞLAYACAK

Yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı politika değişikliğinin daha yavaş büyümeye yol açacağı ifade edilen raporda, “Yeni ekonomi ekibinin temel zorluğu ekonomideki dengesizlikleri gidermek ile büyümeyi sürdürmek arasındaki dengeyi sağlamak olacak” denildi.

ENFLASYON YÜKSEK KALACAK

Kuruluş, gelecek sene yapılacak yerel seçimleri de dikkate alarak, para politikasında yavaş ve kademeli sıkılaşmanın sürmesini beklerken, bunun enflasyonun önümüzdeki aylarda yüksek seviyelerde kalacağı öngörüsünü yaptı.

GELENEKSEL POLİTİKALARA DÖNÜŞ RİSKİ YÜKSEK

Moody’s halihazırda Türkiye’nin kredi görünümünü durağanda tutuyor. Raporda, durağan görünümün dengeli riskleri yansıttığı belirtiliyor. Kuruluş, geleneksel politikalara doğru geçişin devamı halinde bunun kredi görünümü ve notunu olumlu etkileyeceğini belirtirken, yeni bir politika dönüşü riskinin de oldukça yüksek olduğunun altını çizdi.

Kuruluş böyle bir durumda kredi görünümünün negatife döneceğini belirtti. Makroihtiyati önlemlerin kaldırılmasında olası hatalar olabileceğini belirten Moody’s, şu ana kadar bu alanın iyi yönetildiğini ifade etti.