10Haber yazarı Erdal Sağlam, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in oda ve borsa başkanlarına "2024 yılında kimse bana bir şey istemek için gelmesin, para yok" dediğini yazdı. Sağlam'ın yazısına göre geçen hafta 365 oda ve borsa başkanıyla bir araya gelip 'enflasyonla mücadele için sıkıntılar çekilmesi gerektiğini' anlatan Mehmet Şimşek'e Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan destek gelmiş. Buna göre Şimşek 'yanlış' ekonomi politikalarından bahsedip 'bir an önce enflasyonu tek haneye indirmek gerektiğini, aksi takdirde ekonominin karşılaşacağı sorunları ve fakirleşme tehlikesini' anlatmış. Sağlam yazısında Şimşek'in bir süre 'yeni yatırım olmayacağını' söylediğini de aktardı: "Otoyoldu, havaalanıydı böyle yatırımları yeterince yaptık, bir süre yeni yatırım olmayacak. Sadece altyapı yatırımı olarak organize sanayi bölgelerini limanlara bağlamak için planlanan demiryolu hatlarını yapacağız." Şimşek 'kurlar hakkındaki söylentiler'e de "Ben anlamıyorum niye hala altın veya döviz alınıyor. Halbuki açıkça da söyledik, TL bu süreçte değerlenecek" yanıtını vermiş. 'Seçim nedeniyle herkesin bir şeyler istediğini' söyleyen bakan, seçimden sonra kimsenin 'kendisine kredi, finansal kolaylık yani para istemek için gelmesini istemediğini' belirtmiş: "Zorlanacaksınız, zaten bunu size açıkça söylüyorum ama benden bir şey istemeyin." Taleplere karşı durduğu için kendisinin 'kötü adam' olduğunu savunan Bakan Şimşek "Ben kötü adam olmaya razıyım, Kabinedeki arkadaşlar da beni böyle görüyor. Ama bunu yapmak zorundayız, kötü adam olmaya devam etmek zorundayım" diye konuşmuş.
Ne olmuştu?
İktidarın “Faiz sebep, enflasyon sonuç” diyerek genel kabul görmüş ekonomi politikalarının tersine bir politika izlemesi sonrası son üç yılda enflasyon rekor seviyelere ulaşmıştı. 28 Mayıs 2023’te bir kez daha seçim kazanan Erdoğan hükümeti, ‘Türkiye ekonomi modeli’nden vazgeçip pusulayı tersine çevirmiş ve ‘piyasaların sevdiği’ Mehmet Şimşek’i Hazine ve Maliye’nin, Hafize Gaye Erkan’ı da Merkez Bankası’nın başına getirmişti. Şimşek’in ‘rasyonel politikalara geçildiğini’ açıklaması ardından Merkez Bankası yüzde 8,5 olan faizi yedi ayda yüzde yüzde 45’e çıkardı.Bu sürede ekonominin döviz ihtiyacının giderilmesi için Şimşek ve Erkan yüzünü Batı ile Körfez’e çevirmiş, birçok kuruluş ve yatırımcılarla görüşmüşlerdi.
Dünya Bankası 7 Eylül’de , ‘istikrar için’ Türkiye’ye 35 milyar dolarlık (937 milyar 598 milyon 550 bin TL) yatırım paketini duyurmuştu. Erkan’ın ‘yolculuğu’ 2 Şubat’ta sona ermiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yerine yardımcısı Fatih Karahan’ı atamıştı. “Parasal sıkılığa devam” mesajı veren Karahan’ın yönetimindeki Merkez Bankası, mayısta enflasyonun yüzde 73’te zirveye varacağını, yıl sonunda yüzde 36’ya ineceğini öngörüyor.Verileri tartışmalı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubatta yıllık enflasyonu yüzde 67,7 olarak açıklamıştı. Aylık artışsa yüzde 4,53 olmuştu. Yani resmi enflasyon, yüzde 66’lık beklentiyi aşmıştı. Aylık enflasyon için beklenti ise yüzde 3,8’di.
Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’ysa (ENAG), şubatta 12 aylık enflasyonu yüzde 121,98 olarak açıklamıştı. ENAG’a göre aylık artışsa yüzde 4,32.