İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Üsküdar’daki kaçak yapılarla mücadelesini mahkeme bir kez daha haklı buldu. Kaçak kafe sahiplerinin İBB’nin yıkım işlemlerine karşı açtıkları dört dava, mahkeme tarafından reddedildi.

İBB’nin yıktığı Askadar Kafe sahiplerinin, 'yapı tatil tutanağı, yıkım kararı ve zabıtanın yıkım kararına yönelik yazdığı iki yazı' için açtığı dört dava, İstanbul 5'inci İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Yapı kayıt belgesi geçersiz, hukuka aykırı

İBB’nin uygulamalarının haklı bulunduğu itiraz kararında, şunlar dendi:: "Salacak Harem-Şemsipaşa 1'inci derece Doğal Sit Alanında yer almakta olduklarından üzerlerinde yapılaşmanın hukuken mümkün olmadığı parseller üzerindeki yapının ve 31/12/2017 tarihinden önce inşa edilmiş olması durumunda dahi, yapı hakkında yapı kayıt belgesi düzenlenemeyeceğinden, yapı kayıt belgesinin geçersiz olduğu sonucuna varılmıştır."

Alınan yapı kayıt belgesinin hukuka aykırı olduğu da vurgulandı.

Ne olmuştu?

Önceki dönem AK Partili Üsküdar Belediyesi yönetiminin, kaçak işletmeler hakkında gerekli adımları atmaması üzerine İBB harekete geçmişti.

Yıkım kararı alan İBB’ye “Yapı kayıt belgeleri olan bu yerlerde işlem yapma yetkisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndadır” denerek engel çıkarılmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘yapıkayıt belgesi’yle koruma altına aldığı kaçak yapılar için İBB tarafından herhangi bir işlem yapılamayacağı belirtilmişti. Ancak, yıkım kararına gelen bakanlık engeline, mahkeme 'Dur' denmiş ve İstanbul 12'nci İdare Mahkemesi tarafından 'hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği' gerekçesiyle kesin olarak yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Mahkemenin İBB’yi haklı bulması üzerine yasal görevlerini uygulamak için 30 Mayıs 2023'te harekete geçen İBB ekipleri saldırıya uğramıştı. Üç İBB personelinin dövüldüğü saldırıda, İBB İmar Şube Müdürü Ramazan Gülten yaralanmıştı.