Leyla Halid açlık grevine başladı
Filistin direnişinin sembollerinden FHKC Politbüro üyesi Leyla Halid, İsrail cezaevlerinde açlık grevinde olan Filistinli tutuklularla dayanışma amacıyla açlık grevine başlıyor.
İsrail’de cezaevinde bulunan yaklaşık bin 500 Filistinli tutuklunun cezaevi koşullarının iyileştirilmesi talebiyle Nisan ayının ikinci haftasında başlattığı açlık grevi devam ediyor.
Filistin direnişinin sembollerinden Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Politbüro üyesi Leyla Halid de grevdeki tutuklularla dayanışmak amacıyla açlık grevi eylemine başlayacağını duyurdu.
Al Watan Voice’da yer alan habere göre Halid, “Haklarımızın tasfiye edilmesine izin vermeyeceğiz. Açlık grevleri düşmanla aramızdaki cephe hattıdır sadece boş midelerin silah olduğu bir cephe” diyerek açık grevine başladığını açıkladı.
Halid, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Aç olsak dahi düşmana Filistinlilerin beyaz bayrak çekmeyeceğini, bu insanların mücadelesinde daha öğrenecek çok şeyleri olduğunu göstereceğiz.”
LEYLA HALİD KİMDİR?
1944 yılında Hayfa’da doğan Leyla Halid, henüz dört yaşındayken İsrail devleti’nin Der Yasin’de yaptığı katliam sonrasında ailesiyle birlikte mülteci durumuna düşer. Lübnan’ın Sur şehrine mülteci olarak gider.
15 yaşındayken, kökleri 1940’lı yıllarda George Habaş tarafından oluşturulan Filistin Halk Kurtuluş Örgütüne katıldı.
Daha sonra Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde tıp eğitimine başladı.
1967 Altı Gün Savaşları’ndan sonra Filistin Halk Kurtuluş Örgütü’nün Filistin ayağında kendisini gösterdi. Daha sonra Kuveyt’de öğretmenlik yapmaya başladı.
1970 Eylül’ünde yaklaşık 8000 kişinin öldüğü ve “Kara Eylül” olarak adlandırılan olayları takip eden yıl, üçü eşzamanlı olmak üzere dört uçak kaçırma eylemine katıldı, 1969 ve 1970 yıllarında katıldığı, liderleri Wadi Haddad tarafından planlanan eylemlerle dikkatleri büyük ölçüde üzerine çekti.
29 Ağustos 1969 günü, FKÖ üyesi Selim ile birlikte, Amerikan TWA uçağını kaçırarak Şam’a indirdi.
Dönemin İsrail Amerikan Büyükelçisi İzak Rabin’in de bulunacağını sandıkları, Roma’dan Tel Aviv’e kalkan uçağa, Arap olmalarından dolayı Tel Aviv yerine Atina aktarmasında, ceplerinde silah ve bombalarla binerek uçuş kabinine girmiş, uçağı doğum yeri olan Filistin’in Hayfa kenti üzerinden Suriye’ye uçurarak, Şam’a iniş yaptırdı.
Uçak yere indikten sonra uçuş ekibi ve yolcuları uçaktan boşalttıktan sonra Boeing 707 uçuş kabinini havaya uçurup Suriyeli yetkililere teslim oldular. 45 gün Suriye’de gözaltında tutulduktan sonra, iki İsrailli pilot karşılığında 31 Filistinli tutuklu ile birlikte serbest bırakıldılar.
İlk eyleminden sonra aynı anda üç farklı yerde gerçekleştirilen ikinci uçak kaçırma eyleminde diğer üç örgüt üyesi ile birlikte İsrail menşeli Amsterdam’dan New York’a uçan 219 sefer sayılı El Al uçağını kaçırmakla görevlendirildi. Eşzamanlı eylemlerdeki diğer iki hedef ise, Almanya’daki Filistinliler için TWA ve İsviçre’deki Filistinliler için Swissair havayolları uçaklarıydı.
6 Eylül 1970 günü, diğer iki örgüt üyesinin uçağa binememesi nedeniyle, bir bomba ve bir silah taşıyan Nikaragualı Patrick Arguel ile birlikte, üzerinde iki el bombasını kullanarak eylemi gerçekleştirirken, Arguel o an uçakta bulunan İsrail askeri istihbarat şefinin 12 koruması tarafından başından vurularak öldürüldü, Halid ise sağ yakalandı.
Uçak Londra’ya indikten sonra tutuklanan Halid, 1 ay içerisinde Dubai’de çalışan başka bir Filistinli işçinin kaçırdığı uçak üzerinden yapılan pazarlıklar sayesinde, 1 Ekim 1970 günü serbest kaldı.
Yorumlar
Popüler Haberler
Turabi Çamkıran, yangında tüm mal varlığını kaybetti
MHP'li İlyas Topsakal'ın torpil istediği belge ortaya çıktı
Menzil'de miras kavgası: Taş ve sopalarla birbirlerine girdiler
İddia: Ayşe Barım’ın şirketine bağlı çalışan Mert Demir ve Serenay Sarıkaya ifade verecek
Serbest bırakılmıştı: Dersine girdiği 12 yaşındaki öğrenciyi istismar eden müftü tutuklandı
MEB'den özel okullar için yeni karar