Kobani Davası'nın 82'nci celsesinde de tahliye çıkmazken, duruşma 16 Mayıs'a ertelendi.  Yaklaşık üç yıldır süren ve aralarında eski HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile merkez yürütme kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 18’si tutuklu 108 kişinin yargılandığı ‘Kobani Davası’nın 82’nci celsesi bugün görüldü.

Hükmün açıklanması ertelendi

Önceki celsede, bugünkü duruşmada hükmün açıklanacağına karar verilmişti. Ancak duruşma öncesinde mahkeme kalemi tarafından hükmün açıklanmayacağı avukatlara bildirilmişti. Bu kapsamda tutuklu bulunan siyasetçilere dün mahkeme tarafından yazı tebliğ edildi: “Mahkememiz dosyasının kapsamı, sanık sayısı, sanıklara ayılı suçların sayısı, taraf beyanları ile sanıklar ve müdafilerinin savunma boyutları ile dava dosyasının incelenmesinin henüz tamamlanmamış olması nedeniyle 17.04.2024 tarihinde yapılacak olan duruşmada hükmün açıklanmayacağı, ancak duruşma açılarak tutuklu sanıkların tutukluluk durumunun değerlendirileceği hususunun aşağıda bilgileri yazılı tüm sanıklara 16.04.2024 saat 17.00 mesai bitimine kadar tebliğ edilmesi v detaylı olarak hazırlanacak tebliğ tebellüğ belgesinin çok acele olarak mahkememize gönderilmesi…” Duruşmaya aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ve DEM Parti milletvekilleri ile DEM Parti Hukuk Komisyonu üyesi avukatların yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Amed Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili (TİP) Ahmet Şık, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar katıldı. Öte yandan çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle birçok yurttaş da takip etti.

Duruşmaya katılmayacakları açıklanan siyasetçiler ise hükmün açıklanmasının ertelenmesinin ardından duruşmaya katıldı.

Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezevi’nden duruşmaya

Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) katıldı.

Tutuklu bulunan kimi siyasetçiler ise salonda hazır bulundu.

Duruşmanın başlamasının ardından mahkeme başkanı, hükmün henüz açıklanmamasına dair, şunları dedi: “Ancak SEGBİS çözüm tutanaklarının yetişmesi ve dosyanın kapsamı, savunmaların boyutu değerlendirildiğinde bu sürenin yeterli olmayacağı değerlendirerek, hüküm duruşmasının başka bir tarihe ertelenmesine karar vereceğiz. Bu kapsamda bugün tutuklu sanıkların tutukluluk durumunu gözden geçireceğiz ve hüküm için başka bir tarih vereceğiz." İddia makamı, 'kuvvetli suç şüphesine dair somut delillerin bulunduğu', 'kaçma şüphesi' olduğu iddiasıyla 'atılı suçlamalara dair tutukluluk sürelerinin aşılmadığı ve suçların katalog suçlardan olması' gerekçesiyle tüm sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. İddia makamının görüşüne dair ilk olarak tutuklu siyasetçi Alp Altınörs, şunları dedi: “Bir tweet bahane edilerek dört yıldır hapiste bulunmaktayız. DAİŞ’e karşı yapılmış çağrı bahane yapılarak hapisteyiz. Bizim çağrımız demokratiktir, ifade özgürlüğü kapsamındadır. Soykırım engellendi diye biz dört yıldır içeride tutukluyuz. Bizim talebimiz bizlerden dört yıldır çalını olan özgürlüğümüzü iade etmenizdir." Daha sonra konuşan Dilek Yağlı, şunları dedi: “Tahliye taleplerini usülen yapıyorsunuz ama Dilek Yağlı’yı tahliye etmeyeceksiniz ancak Kobanê’ye dair dayanışma çağrısını tahliye etmiş, ya da cezalandırmış olacaksınız. Dört yıldır infazı beklenen bir cezayla bizi rehin almış durumdasınız." Tutuklu siyasetçi ve eski RTÜK üyesi Ali Ürküt ise beyanlarını şöyle tamamladı: "Bugün böyle bir destek çağrısını yapan, demokratik nitelikte çağrıyı yapan bizleri cezalandırmak aynı zamanda IŞİD’i ödüllendirmek olacaktır. Böyle bir ödülü IŞİD’e bahşetmeyeceğinizi düşünüyorum." Duruşmada son olarak beyanda bulunan Selahattin Demirtaş, tek cümleyle “Herhangi bir söz talebim yok. Tüm arkadaşların özgürlüğünü talep ediyorum” dedi.

Tutuklu sanıkların beyanlarının tamamlanmasının ardından avukatlar beyanda bulunmaya başladı.

Eski RTÜK üyesi tutsak siyasetçi Ali Ürküt’ün avukatı ve aynı zamanda oğlu Erhan Ürküt, babasıyla ilgili yakın zaman önce kanser teşhisi konulduğu bilgisini paylaşarak, “Tutuklanmadan önce herhangi bir hastalığı, rahatsızlığı yoktu. Cezaevinde kansere yakalandı. Babama bir şey olursa sorumlusu sizsiniz” dedi.

Avukat beyanları tamamlanmasının ardından duruşmaya karar için 15:30'a kadar ara verildi.

18 ismin tutukluluğu devam

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanan isimlerin adli kontrollerinin kaldırılması yönündeki talepleri reddetti.

Süper Kupa Beşiktaş’ın oldu Süper Kupa Beşiktaş’ın oldu

Dava kapsamında tutuklu yargılanan 18 ismin tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Davanın bir sonraki duruşması, 16 Mayıs tarihine ertelendi.

ü

Editör: Altan Sancar