Japonya pandemiyi iyi yönetebildi mi?
Selin Özdemir
Japonya, Koronavirüs (Covid-19) pandemisini en iyi yöneten ülkelerden biri olarak görülüyordu. Gerek vaka saysının az olması, gerek ölüm sayılarının az olması pandemiyi iyi yönettiklerini gösteriyordu. Ancak, son günlerde meydana vaka sayılarında ki artış nedeniyle ülkede ki Ohal kapsamı genişletilmeye başlandı. Bu durum, Japonya’da neler oluyor diye soruları akıllara getirmeye başladı.
Japonya, günümüz vaka sayılarında ki artışın olimpiyat kaynaklı olduğunu söylüyor. Fakat, Japonya pandemi başından bu zamana kadar özellikle test sayılarının düşük olması ile vaka sayılarının az gösterildiği nedeniyle de eleştiriliyordu. Pandemi başında, test sayısının azlığı, testi yapabilecek personel sıkıntısı gibi nedenlerle her semptom gösterene PCR testi uygulamıyordu. Hastane ve yatak kapasitesi yetersizliği nedeniyle, hafif semptomlu kişilerdense, daha ağır semptomlar gösteren kişilere test ve tedavi uygulanıyordu. Bu sebeple Japonya’nın başlarda açıkladığı vaka sayılarının neden o kadar az olduğu daha anlaşılır oluyor.
Şu an hastane ve sağlık personeli yetersizliği nedeniyle Covid 19’a bağlı olarak evlerde ölüm vakalarının artması endişesi var. Bu sebeple hafif semptom gösteren kişiler için Tokyo’da geçici bir “Oksijen İstasyonu” kuruldu. Hastanelerde yatak sıkıntısı çeken Japonya, sağlık sistemini de güçlendirmek için çalışmalarına devam ediyor. Yetkililer, özellikle Tokyo gibi kalabalık şehirler için yatak kapasitesi dolan hastanelere oksijenli yatak eklemeyi planladıklarını söyledi. Uzmanlar ise gerekirse sahra hastanelerini de açmaları gerektiğini, oksijen ile tedavinin tek başına yeterli olmadığından hükümete hızla bir Covid 19 hastanesi açmaları gerektiği duyurusunda bulundu.
TOKYO OLİMPİYATLARI PANDEMİYİ NASIL ETKİLEDİ?
Başbakan Suga hükümeti, daha bulaşıcı delta varyantının yol açtığı artan vakalar arasında, halktan gelen güçlü muhalefete rağmen Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'nın düzenlenmesinde ısrar ettiği için eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Tokyo Olimpiyatları oynandığı esnada Olimpiyat stadı dışında protestolar düzenlenmişti. Çok sayıda sporcuda görülen korona vakaları, Japonya’da yabancı karşıtı söylemlere de yol açtığı biliyor. Özellikle Ohal ile birlikte kısıtlamalara giden iş yeri sahipleri, ekonomik olarak yeni kısıtlamaları kaldıramayacaklarını söylüyor.
23 Temmuz - 8 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılan Tokyo Olimpiyatları, 24 Ağustos – 5 Eylül 2021 tarihleri arasında Paralımpik Oyunları ile devam edecek.
VAKA SAYILARINDAKI ARTIŞ
Japonya’da vaka sayıları, pandemi basından bu yana en yüksek rekor sayılara ulaşıp günlük 25 binleri buldu. Başbakan Suga, vaka sayılarında ki artış sebebiyle Ohal kapsamına 8 bölgeyi daha ekleyerek toplamda 21 bölge ile ülkenin büyük bir kısmını kapsamına aldı ve halkı Ohal kurallarına gönüllü olarak uymaya davet etti. Mevcut yasalarla sokağa çıkma yasağı gibi uygulamalara gidilemeyeceğini söyleyen Başbakan Suga, tam kapanmaya gidilmenin zor olduğunu, insanların Ohal kurallarına gönüllü olarak uymaları gerektiğini söyledi. Halk ise ekonomik açıdan zorlanıyor. Özellikle restoran, cafe ve izakaya gibi işletmelerin sahipleri, hükümetin maddi desteğine rağmen yeni bir kısıtlama ile zor duruma düşeceklerini söylüyor.
AŞILAMADA GEÇ Mİ KALINDI?
Dünya, 2021 Nisan ayı itibariyle aşılanmaya başladı. En hızlı aşılama yapan ve kısa sürede %50’leri bulan ülkeler, İsrail, İngiltere ve ABD olmuştu fakat gelişmiş ülkelere oranla oldukça geç ve yavaş aşılama yapan Japonya’da aşılama Mayıs itibariyle önce belirli sağlık hizmetleri grubu ile başladı ve Mayıs 2021 itibariyle nüfusun sadece %4'u aşılanmıştı. Japonya’da aşılamanın COVİD-19 aşılarının onayına bağlı olarak geç kalındığı öne sürülüyor. Aşılar ulaştıktan sonra ki yerel klinik araştırmalar da aşının geç uygulanmasına sebep olan diğer faktörlerden.
Bir diğer sorun ise, aşı dağıtım sisteminin toplu aşılamayı gerçekleştirmek için yetersiz kaldığı yönünde. Şimdiye kadar ithal edilen dozların çok azı kullanılmıştır. Japonya'da vatandaşları sadece hemşireler ve tıp doktorları yasal olarak aşılayabildiği için mevcut düzenlemelerle bunun mümkün olmaması aşılamanın yavaşlamasına sebep olmuştur. Tedbirler ülkesi olarak adlandırdığım Japonya, mevcut aşılara da tedbirle yaklaşmıştır.
Japonya Sağlık Bakanlığı yetkilileri, geçtiğimiz günlerde, Moderna Covid 19 aşısının yaklaşık 1,6 milyon dozunun bazı şişelerinde mıknatıslara tepki veren bir maddenin bulunduğunu söyledi. Metal olabileceği üzerinde duran yetkililer, 1,6 milyon dozun kullanımdan kaldırıldığını söyledi. Bu durumun halk arasında asıya karşı güvensizliği arttıracağı yönünde endişelere sebep olmuştur.
Halktan gelen eleştrilere rağmen olimpiyatların oynanmasına karar veren hükümete karşı hala eleştriler devam ediyor. Bununla birlikte ülkede yabancılara karşı olumsuz tavrın geliştiği bir diğer karmaşa sözkonusu. Yerel işletmeciler ekonomik nedenlerden hükümeti eleştirmeye devam ediyor. Ülkeye giriş çıkışlarda da sert uygulamalar yapan Japonya, ülkede kontrolü sağlamaya çalışıyor. Çok sayıda yabancı öğrenci bu uygulamalar yüzünden mağduriyet yaşıyor. Bir yandan bu olumsuzluklara rağmen, ülke içinde eğitime fazla ara vermeyen Japonya tedbirleri güçlendirerek eğitimi aksatmama yönünde çalışmaları devam ediyor. Hükümet, bu zor pandemi sürecinin kolay atlatılabilmesi için vatandaşlardan sağduyu ve destek bekliyor.
Yorumlar
Popüler Haberler
Atatürk Havalimanı Katliamı: Ağırlaştırılmış müebbet alan IŞİD'liler tahliye edildi
'Ölünce beni kim yıkayacak?': TRT'nin reklam panoları tepki topladı
Komisyonda mikrofonlar açık unutuldu: 'Çok yanlış yaptı Bakan Hanım'
AK Partili Belediye Başkanı, AK Parti ilçe başkanını Ülkü Ocakları üyelerine dövdürdü
Bakan Fidan: HTŞ, yıllardır bizimle işbirliği içinde oldu
İstanbul'da deprem meydana geldi