Manşet

İsveç'in NATO üyeliği TBMM'de kabul edildi

Abone Ol
TBMM Genel Kurulu, Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi Meclis'te kabul edildi.

Genel Kurulda, milletvekillerinin gündem dışı konuşmaları ve grup başkanvekillerinin yerlerinden söz almasının ardından grup önerileri görüşüldü. Saadet Partisi'nin yolsuzluklarla ilgili iddiaların araştırılması, İYİ Parti'nin depremde yaşanan kayıplar, DEM Parti'nin yerel seçimler, CHP'nin emeklilerin sorunları üzerindeki grup önerileri kabul edilmedi.

Grup önerilerinin görüşülmesinin ardından AK Parti'nin Meclis'in çalışma takvimine ilişkin grup önerisi ise kabul edildi.

Böylece, Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi ile bazı uluslararası anlaşmalar gündemin ilk sıralarına alındı.

İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifinin görüşmelerine geçildi.

Yapılan oylama sonrasında İsveç'in NATO üyeliğine dair kanun teklifi kabul edildi.

Teklif, 346 milletvekilinden 287'sinin oyuyla kabul edilerek yasalaştı. 55 milletvekili teklife "ret" oyu verirken, 4 milletvekili "çekimser" oy kullandı.

Teklife AK Parti – CHP – MHP - Gelecek ve DEVA "evet" oyu verirken, İYİ Parti – DEM Parti- Saadet Partisi – Yeniden Refah Partisi – Hüda Par – TİP – Demokrat Parti – DSP milletvekilleri hayır oyu kullandı.

İsveç’in NATO üyeliği

İsveç'in NATO'ya üyeliği Türkiye ve Macaristan dışında ittifaktaki tüm ülkeler tarafından onaylanmıştı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkenin ittifaka üyeliğini görüşmek üzere İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'a davet mektubu gönderdiğini açıklamıştı.

NATO, İsveç’in ittifaka üyelik sürecinin temmuz ayına kadar tamamlanmasını bekliyor.

Üyelik başvurusu

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından İsveç ve Finlandiya 2022'de, NATO ittifakına katılmak üzere başvuruda bulunmuştu. Ancak Türkiye, terör örgütü olarak tanımladığı grupların iki ülke tarafından korunduğu gerekçesiyle başvurulara itiraz etmişti.

Türkiye, geçen sene Nisan ayında Macaristan ile birlikte Finlandiya'nın başvurusunu onaylamıştı. İsveç'in başvurusunu ise, Avrupa Birliği ve ABD tarafından da terör örgütü olarak görülen PKK üyelerine yönelik sert adımlar atana kadar bekletmişti.

Stockholm, bunun üzerine herhangi bir terör örgütüne üye olmayı yasadışı hâle getiren bir yasayı uygulamaya alırken hem İsveç hem de NATO üyeleri Kanada ve Hollanda Türkiye'ye yönelik silah ihracatı politikalarını gevşetmişlerdi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD'nin F-16 tedariği ve Kanada'nın Türkiye'ye yönelik bazı savunma ihracatı kısıtlarını kaldırması halinde TBMM'nin de İsveç'in NATO üyeliğine olumlu bakışını hızlandıracağına inandığını söylemişti.

ü