İstanbul ve Diyarbakır Barosu Genel Kurulları engellendi
İstanbul ve Diyarbakır Barosu'na bağlı avukatların Genel Kurul toplantısına izin verilmedi. Avukatlar, "Baroların bağımsızlığına, genel kurulumuza sahip çıkıyoruz" dedi.
İstanbul ve Diyarbakır Barosu'na bağlı avukatların Genel Kurul toplantısına izin verilmedi. Polisler engellemeye İçişleri Bakanlığı ve Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararı gerekçe gösterdi. Avukatlar, "Baroların bağımsızlığına, genel kurulumuza sahip çıkıyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
İstanbul Barosu'na bağlı yüzlerce avukat eski Beyoğlu Adliyesi önünde bir araya gelerek genel kurulu gerçekleştirmek için Haliç Kongre Merkezi'ne yürüdü. Sık sık, "Faşizme karşı omuz omuza", "Savunma susmadı, susmayacak", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı atan avukatların önü kongre merkezi önünde kesildi. Avukatların kongre merkezine girişi engellendi. Kolluk kuvvetlerinin binaya girişlerine izin vermemesi üzerine avukatlar tutanak tuttu.
İstanbul Barosu'na bağlı avukat grupları adına açıklamayı Avukat Yıldız İmrek okudu. "Bugün, yargının kurucu unsuru, 'bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden' avukatlar olarak meslek örgütümüz Baroların genel kurullarının, hukuk ve yasa tanımaz yönetim anlayışı ile engellenmesi nedeniyle buradayız" diyen İmrek, "İçişleri Bakanlığının 2 Ekim 2020 tarihli genelgesi ile, pandemi gerekçe gösterilerek, Baro genel kurullarının 1 Aralık tarihine kadar erteleneceği duyurulmuştur. Aynı gün, Beyoğlu 1. İlçe Seçim Kurulu aynı gerekçe ile İstanbul Barosu genel kurulunun iptali kararı vermiştir" dedi.
"DAHA FAZLA OTORİTERLEŞME GEREKÇESİ"
Diyarbakır Barosu’nun 47’nci Olağan Genel Kurulu’nun düzenlenmesi kararlaştırılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’ne gelen avukatlar, içeri alınmadı. Türkiye’de 80 baronun seçimlerinin hukuk dışı bir kararla ertelenmesine tepki gösteren Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ise, devlet kurumlarının ve yargının da dahil olduğu adaletsizliklerin günlük yaşamın bir parçası haline geldiğini söyledi. Salgının birçok ülkede daha fazla demokratikleşme konusunda esin kaynağı olduğuna işaret eden Aydın, “Türkiye’nin de içinde olduğu bir grup devlet, salgını daha fazla otoriterleşmeye gerekçe olarak kullanmaktadır. Devlet; pandemi nedeniyle ekonomik, sosyal, hukuksal ve eğitim gibi yaşamın hemen bütün alanlarında insanı, yurttaşı esas alan demokratik ve insani politikalar geliştirmek yerine, bu alanlardaki temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran uygulamalara imza atmaktadır” diye konuştu.
Bunlar da ilginizi çekebilir