Hamas, 7 Ekim 2023'te İsrail'e operasyon düzenleyip 200'den fazla kişiyi rehin almıştı.
İsrail de karşılık olarak geniş çaplı saldırı başlatmış, binlerce insanı bombalayıp yerinden etmişi.
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 103’ü çocuk olmak üzere 35 bin 456 Filistinlinin öldürüldüğünü, 79 bin 476 Filistinlinin yaralandığını duyurmuştu.
Güney Afrika Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi’ni ihlali gerekçesiyle İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda 'soykırım' davası açmıştı. 26 Ocak'ta görülen ilk duruşmada dava kabul edilmiş, İsrail'in 'soykırım'dan yargılanmasına başlanmıştı.Başvurusu değerlendirilecek
Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han bugünkü basın açıklamasında Hamas liderleri ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hakkında 'savaş suçu' ve 'insanlığa karşı suç' işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılmasını istediğini söyledi.Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçlarından oluşan bir heyet başsavcı Han'ın tutuklama emri başvurusunu değerlendirecek.
Han, Hamas lideri Yahya Sinvar, El Kasım Tugayları lideri Muhammed Diyab İbrahim El Mesri ve Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'ye yönelik suçlamaların 'imha, cinayet, rehin alma, tecavüz ve gözaltında cinsel saldırı' içerdiğini söyledi. Han'a göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'a yöneltilen suçlamalar arasında 'imhaya neden olmak, insani yardım malzemelerinin engellenmesi de dahil olmak üzere bir savaş yöntemi olarak açlığa neden olmak, çatışmalarda kasıtlı olarak sivilleri hedef almak' yer alıyor.Bağlayıcılığı zayıf
Tutuklama kararı çıkarılırsa bile sanıkların tutuklanma ihtimali zayıf.
Zira Uluslararası Ceza Mahkemesi yargı yetkisini yalnızca mahkemeyi kuran anlaşmaya taraf ülkelerde kullanabiliyor.
UCM'nin şüphelileri tutuklama yetkisi yok. Yargı yetkisini yalnızca mahkemeyi kuran anlaşmaya taraf olan ülkelerde kullanabilir.
Ancak, sanıkların tutuklanma ihtimali genelde üye devletlerin iş birliği yapma konusundaki istekliliklerine bağlıdır.
İsrail anlaşmaya taraf değil. Filistin Ulusal Yönetimi anlaşmaya 2015 yılında taraf oldu.
Ancak Gazze'deki Hamas yönetimi üzerinde hem otoritesi olmadığından hem de savaşın gidişatında birlik içinde olunduğundan mahkemenin kararını uygulama ihtimali düşük.
Bir taraf devlet, UCM'nin talebine uymazsa, mahkeme konuyu Taraf Devletler Meclisi'ne ya da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne havale edebilir. Onlar da uyumsuzluğu gidermek için uygun tedbirleri alabilir.