İngiltere ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı
Türkiye ile İngiltere arasında Brexit (İngilltere'nin AB’den ayrılması) sonrası ticari ilişkileri düzenleyen serbest ticaret anlaşması (STA) imzalandı.
Türkiye ve İngiltere arasında düzenlenen törenle Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalandı. Törende konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan "Anlaşma 1 Ocak 2021 tarihinde devreye girecek ve hiçbir süre kaybımız olmayacak" dedi.
STA'nın Türkiye ve Birleşik Krallık ilişkileri bakımından yeni ve çok özel bir kilometre taşı olduğuna dikkat çeken Pekcan "Gümrük Birliği'nin 25 yılda getirdiği kazanımları korurken, ilişkilerimizi daha da derinleştirme yönünde ilk adımı atıyoruz. Anlaşma, mevcut ticari ve ekonomik ilişkilerimizin çerçevesinin korunması ve geliştirilmesi konusunda hükümetlerimiz arasındaki ortak anlayış ve iradenin bir sonucudur. Anlaşma olmasaydı, Birleşik Krallık'a yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 75’i vergi yüküyle karşı karşıya kalacak, yaklaşık 2.4 milyar dolara varan bir zararımız olacaktı. Bu risk an itibarıyla ortadan kalkmıştır. İş insanlarımız gönül rahatlığıyla bizim için her açıdan kritik bir pazar olan İngiltere ile ticaretlerini sürdürebilirler" dedi.
TÜM SANAYİ VE TARIM ÜRÜNLERİNİ KAPSIYOR
Bakan Pekcan tarafların 'tarifesiz' STA hedeflediğini ve bunun gerçekleştiğini belirterek "Anlaşma, tüm sanayi ve tarım ürünlerini içeriyor" açıklamasında bulundu.
İngiltere, Avrupa Birliği ile vardığı 'Brexit' anlaşmasının ardından ilk ticaret anlaşmasını Türkiye ile imzaladı.
Tören sonrası Bloomberg HT ve Habertürk'ün ortak yayınında anlaşmayla ilgili soruları yanıtlayan Pekcan "İlk aşamada ihracatçılarımızın 1 Ocak itibariyle 25 yıllık Gümrük Birliği kazanımlarının etkilenmemesine ve gümrük vermemelerine odaklanmıştık. Menşei koşullarına bakıldığında ise AB ile İngiltere arasındaki anlaşmaya göre revize edilmesini gündeme aldık. Ama prensipte İngiltere ile anlaştık, şu an ihracatçılarımız menşei koşullarından etkilenmeyecek" ifadelerini kullandı.
'HİZMETLER DAHİL EDİLECEK'
AB ile yapılan Gümrük Birliği anlaşmasında hizmetler ve yatırımlar sektörlerinin dahil olmadığını hatırlatan Pekcan, "Biz prensip olarak İngiltere ile bu yönde anlaştık. Hizmetler ve yatırımları kapsama dahil edeceğiz. Hatta bazı ürünleri karşılıklı olarak tanıma ve tarım ürünlerinde de karşılıklı iyileştirmeler yapacağız. Buna da en kısa zamanda başlayacağız" dedi.
İKİNCİ BÜYÜK İHRACAT PAZARI
Söz konusu anlaşma ile İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasıyla oluşabilecek tüm belirsizlikler ortadan kalkmış oldu. 2019 itibarıyla 2 ülke arasındaki toplam ticaret hacmi 16 milyar doları aşmış bulunuyor. İngiltere, Türkiye'nin en büyük 2. ihracat pazarı konumunda bulunuyor.
Yorumlar
Popüler Haberler
Erdoğan'ın asgari ücret paylaşımına yorum yapan kişiye soruşturma
Bakan Fidan: HTŞ, yıllardır bizimle işbirliği içinde oldu
Devlet Memurları Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi
Bakan Işıkhan asgari ücreti açıkladı
İstanbul'da deprem meydana geldi
Yaşlılık, emekli ve engelli maaşı alanlar isyanda: 'Geçinemiyoruz'