Politika

Hrant Dink cinayeti: Engin Dinç'in dinlenmesi talebine ret

Abone Ol

Gazeteci Hrant Dink cinayetinin kritik isimlerinden Erhan Tuncel'in Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç'in dinlenmesine dair talebi reddedildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i 19 Ocak 2007’de silahlı saldırıyla öldüren Ogün Samast hakkında, 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle açılan davaya devam edildi. Artı Gerçek'ten Ezgi Yıldız'ın haberine göre İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada aralarında Yasin Hayal, Erhan Tuncel ve Ali Fuat Yılmazer’in de olduğu dosyayla birleştirildi.

Bugün görülen davada mahkemenin mütalaa açıklaması beklenirken Kasım 2023’te salıverilen Samast duruşmaya Trabzon’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle bağlandı.

İlk olarak tanık sıfatıyla Konya’dan Mehmet Aksoy dinlendi. Daha önce 'FETÖ’den yargılandığı davada ceza alan isimlerden olan Aksoy’a bu dosya kapsamına telefonunda Bylock yüklü olduğu için dahil edildiği belirtildi. Aksoy'a cinayet döneminde dosyayla ilgili diğer polis memurları soruldu. Mahkeme, Aksoy’a yanında oturan Ali Fuat Akdağ'ı tanıyıp tanımadığını sordu. Aksoy, “Çok zaman oldu, tanımıyorum” dedi.

'Onun işlediği suç nedeniyle biz yargılanıyoruz'

Dink suikastının kritik isimlerinden sanık Erhan Tuncel söz alarak 26 Ağustos 2004’ten, 19 Eylül 2007’ye kadar Trabzon İstihbarat Şube müdürü olarak görevli Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’in dinlenmesini talep etti. Tuncel, “Onun işlediği suç nedeniyle biz yargılanıyoruz” dedi.

Eksik tanıkların dinlenmesine karar veren mahkeme Tuncel’in Engin Dinç’in dinlenmesi talebini reddetti. Dava 12 Haziran’a ertelendi.

Ne olmuştu? 

Dink, 19 Ocak 2007’de Agos binası önünde Ogün Samast tarafından vurularak öldürülmüştü.

17 yaşındaki Samast ertesi gün Samsun Otogarı’nda yakalanmıştı. 24 Ocak 2007’de tutuklanan Samast, çocuk mahkemesinde yargılandı ve cezası düşürüldü.

Temmuz 2011’de çıkan kararda ‘tasarlayarak adam öldürmek’ ve ‘ruhsatsız silah bulundurmak’ suçlarından 22 yıl 10 hapis cezası aldı. 2019’da ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla açılan dosyası, 2020 yılında diğer kamu görevlilerinin de yargılandığı ana davayla birleşti.

2020’de aralarında Samast’ın da bulunduğu dokuz kişi hakkında örgüt üyeliğinden ceza verildi ancak Yargıtay zaman aşımı sebebiyle cezanın düşmesine karar verdi.

Böylelikle Ogün Samast, sadece Hrant Dink cinayetinden ceza aldı. Kasım 2023’te de Bolu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi.

Samast hakkında, geçen yıl tahliye edildikten sonra ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan dava açılmıştı.

Bu dosyanın İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 11 sanıklı davayla birleştirilmesine karar verilmişti. Duruşma 6 Aralık’ta başlamış, ancak Samast ifade vermemişti.