KONDA ve Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor) işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması 2024’ raporuna göre, gençlerin yarıya yakını gelecek seçimde kararsız olduğunu veya oy kullanmamayı tercih ettiğini belirtti. 31 Mart’taki yerel seçimleri yaklaşırken, araştırma kuruluşları seçimlerde belirleyici olacak gençlerin oy tercihine ilişkin bir anket yayınladı. 

Araştırma kapsamında Türkiye genelinde 7-18 Şubat tarihlerinde 18-30 yaş aralığındaki 1864 kişiyle görüşüldü.

Sadece yüzde 56’sı oy kullanacak

Oy tercihi sorulan gençlerden ‘kararsız’ olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 29,7 iken, ‘oy kullanmayacağını’ söyleyen gençlerin oranı yüzde 14,1 oldu. Bu cevapları verenlerin oranı toplam yüzde 43,8. Seçime sadece bir ay kalmışken gençlerin sadece yüzde 56,2’sinin yerel seçimde kullanacağı oyu kararlaştırdığı belirlendi.

CHP birinci sırada

Oy tercihlerine bakıldığında CHP yüzde 27,2’lik oyla gençler arasında birinci parti olarak öne çıkıyor. Onu yüzde 13 ile AK Parti, yüzde 4,1 ile ise Zafer Partisi takip ediyor.

Zafer Partisi’nin popülaritesi yüksek

“Bugün bir genel seçim yapılsa oyunuzu kime verirsiniz?” sorusuna ise araştırmaya katılanların yüzde 31,2’si ‘kararsızım’ cevabını verirken oy kullanmayacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 14,9 oldu. Kararsızım ve oy kullanmam diyen gençlerin toplam oranı yüzde 46,1. CHP yüzde 24,1 ile gençler arasında en ön plana çıkan parti olarak göze çarpıyor. CHP’yi yüzde 11,2 ile AK Parti takip ediyor.

Gençler arasında Zafer Partisi’nin popülaritesinin oldukça yüksek olduğu görülüyor. Parti yüzde 5,1 gibi önemli bir potansiyele sahip. Genel Başkan Ümit Özdağ’ın söylemlerini ve kampanyalarını gençler üzerinden kurgulaması ve gençlere konuşması ile milliyetçiliğin yükselişi ve göçmenlere olumsuz bakış gibi meseleler Zafer Partisi’ni öne çıkaran faktörler olarak sıralanıyor.

Araştırmaya göre, 14 Mayıs’ta oy kullanan gençlerin ilk tercihi olan CHP, gençlerden aldığı bu desteği kaybetmiş görünüyor. Benzer olarak diğer tüm siyasi partiler gençlerden aldığı desteği kaybederken, oyunu artırma potansiyeli taşıyan tek partinin Zafer Partisi olduğu görülüyor.

Kürt seçmenlerin yüzde 20’si DEM Parti’ye oy vereceğini söylüyor, Kürt seçmenler arasında MHP, İYİ Parti ve Zafer Partisi oyları ise yok denecek kadar az.

Din etkisi

Öte yandan gençlerin oy tercihiyle ilgili en güçlü korelasyon bağı olan değişken ‘dindarlık’ olarak öne çıkıyor. AK Parti’ye oy verme eğilimi dindarlık arttıkça artıyor, MHP seçmenleri daha dindar kümelerde kendini gösterirken muhalif parti seçmenleri tam tersi bir seyir gösteriyor.

Dini inancı olmayan ve dinin gereklerine pek inanmayan gençler arasında TİP ve Zafer Partisi oyları yüzde 10’lara yaklaşmış durumda.

Gençlerin en büyük sorunu ekonomi

Araştırma kapsamında “Son zamanlardaki en önemli sorununuz, derdiniz nedir?” sorusuna gençlerin yüzde 66’sı ekonomik krizi işaret etti. Gençlerin arasında kronik bir şekilde artan intihar vakalarına dair de yüzde 63’lük bir kesim temel gerekçe olarak ekonomik sorunları gösterdi.

Yarıdan fazlası Demirtaş’ın tutukluluğunu haklı buluyor

Araştırmaya katılan gençlerin yarıdan fazlası (yüzde 54) eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk kararını ‘haklı’ buluyor. ‘Fikrim yok’ diyenler ise yüzde 20. Demirtaş’ın hapiste olmasını ‘haksız ve yanlış’ bulanların oranı yüzde 26 olarak ölçüldü. İş insanı Osman Kavala’nın tutukluluk kararını gençlerin yüzde 35’i ‘haklı’ buluyor. Gençlerin yüzde 37’si fikir belirtmezken yüzde 28’i kararın ‘haksız’ olduğunu ifade ediyor.

Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili yarısının fikri yok

Gençlere Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair düşünceleri sorulduğunda yüzde 35’i kararı ‘hukuksuz’ bulduğunu belirtirken, yüzde 12’si Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararını desteklediğini söyledi. Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararıyla ilgili gençlerin yüzde 52’si fikri ya da bilgisi olmadığını kaydetti.