SELİN GÜCÜM Fransız gazetesi Le Monde, BMGK'nın Gazze'de ‘derhal ateşkes’ çağrısını içeren yeni bir karar tasarısını kabul ettiğini bildirirken, ABD çekimser kaldı. Çin, Rusya gibi, Amerikan taslak metnini birkaç gün önce veto ettikten sonra ‘derhal ateşkes’ ve Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılması çağrısını içeren bu yeni karar tasarısını desteklediğini açıkladı. Beş ayı aşkın bir süredir devam eden çatışmaların ardından Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Ramazan ayı boyunca ‘derhal ateşkes’ yapılması ve Gazze'de tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunan ilk kararı, kabul etti. Daha önceki kararları veto eden ABD'nin çekimser kalması, kararın 14 oyla kabul edilmesini sağladı. Metinde, “Ramazan ayı için derhal ateşkes talep ediliyor”, ateşkesin "kalıcı bir ateşkese yol açması" ve "tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması" isteniyor. Günün erken saatlerinde Çin, bu yeni karar taslağını desteklediğini açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, "Güvenlik Konseyi'nin bunu mümkün olan en kısa sürede onaylamasını ve düşmanlıkların durdurulması için güçlü bir sinyal göndermesini umuyoruz" dedi.

Cumartesi günü yapılması planlanan oylama, yeni bir başarısızlığı önlemek amacıyla Pazartesi gününe ertelenmişti.

Cuma günü Rusya ve Çin, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail topraklarına düzenlediği saldırı sırasında kaçırılan rehinelerin serbest bırakılması için yürütülen müzakerelerle bağlantılı olarak Gazze Şeridi'nde derhal ateşkes sağlanması gerektiğini vurgulayan Amerikan’ın karar tasarısını veto etmişti.

ABD'den ‘ikiyüzlü bir gösteri’

İsrail'in başlıca müttefiki olan Washington şimdiye kadar ateşkes çağrısında bulunan birçok kararı veto etmişti. Ancak Hamas'a göre, Gazze Şeridi'nde 32 binden fazla kişinin ölmesi ve kuşatma altındaki Filistin topraklarında kıtlık tehlikesinin baş göstermesi üzerine ABD, ateşkes sağlanması için çabalarını iki katına çıkarmak istediğini açıkladı.

Reddedilen Amerikan metni, ABD'nin ‘ikiyüzlü gösterisini’ kınayan Arap ülkeleri, Çin ve Rusya tarafından muğlak olarak değerlendirilen ifadeler kullanarak açıkça acil ateşkes çağrısında bulunmuyordu. Hafta sonu boyunca Konsey'in daimi olmayan on üye ülkeden sekizi, (Cezayir, Malta, Mozambik, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, İsviçre ve Ekvator) bu yeni karar taslağı üzerinde çalıştı. Agence France-Presse tarafından görülen son versiyon, "Ramazan ayı için acil bir insani ateşkes talep ediyor (...) kalıcı bir ateşkese yol açıyor." Ayrıca rehinelerin ‘koşulsuz’ serbest bırakılması ve insani yardımın önündeki ‘tüm engellerin’ kaldırılması çağrısında bulunuyor. İsrail-Filistin meselesinde yıllardır büyük ölçüde bölünmüş olan Konsey, 7 Ekim'den bu yana (oylamaya sunulan sekiz karardan) sadece iki karar kabul edebildi. Ancak pek bir sonuç alınamadı: beş buçuk ay süren savaşın ardından kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yardım akışı büyük ölçüde yetersiz kaldı ve kıtlık baş gösterdi.