Everest Dağı'na tırmanan dağcılar, artık kendi dışkılarını temizlemek ve yok edilmek üzere ana kampa geri getirmek zorunda.

Pasang Lhamu bölgesi belediye başkanı Mingma Sherpa, bu kararın nedeni olarak dağların kokmaya başlamasını öne sürdü: "Kayaların üzerinde insan dışkısı görüldüğü ve bazı dağcıların hastalandığı yönünde şikayetler alıyoruz. Bu kabul edilemez ve imajımızı zedeliyor."

BBC'nin aktardığına göre Everest bölgesinin büyük bölümünü kapsayan belediye, uygulanmakta olan daha geniş önlemlerin bir parçası olarak bu yeni kuralı uygulamaya koydu.

Aşırı soğuklar nedeniyle Everest'e bırakılan dışkı tam olarak bozulmuyor.

Dışkı torbaları kontrol edilecek

Dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest Dağı'na ve yakındaki Lhotse Dağı'na tırmanacak dağcıların, ana kampta 'dönüşlerinde kontrol edilecek' dışkı torbaları satın almaları gerekecek.

Sivil toplum kuruluşu Sagarmatha Kirlilik Kontrol Komitesi (SPCC) başkanı Chhiring Sherpa, Everest'in dibindeki birinci kamp ile zirveye doğru dördüncü kamp arasında yaklaşık üç ton insan dışkısı olduğunun düşünüldüğünü söylüyor: "Bunun yarısının dördüncü kamp olarak da bilinen South Col'da olduğuna inanılıyor."

Everest'e seferler düzenleyen dağ rehberi Stephan Keck, South Col'un 'açık tuvalet' olarak ün kazandığını belirtiyor: "Neredeyse hiç buz ve kar yok, bu yüzden her yerde insan dışkıları görüyorsunuz."

7 bin 906 metre yükseklikteki South Col, Everest ve Lhotse zirvelerine ulaşmaya çalışan dağcılar için bir üs işlevi görüyor. Burada arazi oldukça rüzgârlı.

Kakayı katılaştırıp kokusuz hale getiren torbalar

SPCC, Mart ayında başlayacak tırmanış sezonu için tahminen 400 yabancı dağcı ve 800 destek personeli için ABD'den yaklaşık 8 bin dışkı torbası tedarik etti. Bu torbalar, insan dışkısını katılaştıran ve kokusuz hale getiren kimyasallar ve tozlar içeriyor.

Ortalama olarak bir dağcının günde 250 gram dışkı ürettiği düşünülüyor. Zirve denemesi için genellikle yüksek kamplarda yaklaşık iki hafta geçiriyorlar.

Uygulamanın Everest'te bir pilot proje olarak başlatılıp daha sonra diğer dağlarda uygulanmasını önerenler de var.

Sekiz bin metrenin üzerindeki 14 dağın tamamına tırmanan ilk Nepalli olan Mingma Sherpa, insan atıklarını yönetmek için bu tür torbaların kullanımının diğer dağlarda denendiğini ve test edildiğini söyledi.

Editör: Ece Piroğlu