Manşet

Erdoğan'ı yolsuzlukla suçlayan Ali Yeşildağ'ın Türkiye'ye iadesine onay

Abone Ol
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesini yolsuzlukla suçlayan iddialarla gündeme Ali Yeşildağ hakkında Yunanistan'da Yargıtay tarafından Türkiye'ye iade edilebileceğine dair karar verildi. Son kararı Yunanistan Adalet Bakanı Floridis vereceği bildirildi.  Yunanistan'da Yargıtay, yayınladığı videolarla Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kardeşlerini yolsuzlukla suçlayan Ali Yeşildağ'ın Türkiye'ye iade edilebileceğine hükmetti. Yunan Kathimerini gazetesinin haberine göre mahkeme bugün açıkladığı kararla 54 yaşındaki Ali Yeşildağ'ın Türkiye'ye sınır dışı yapılmaya yaptığı itirazı reddetti.

Bakan onay verilse iade edilecek

DW Türkçe'nin aktardığı haberde kararın uygulanabilmesi için Yunanistan Adalet Bakanı Yorgos Floridis tarafından onaylanmasının gerekeceği aktarıldı. Haberde ayrıca Yeşildağ ve kendilerinin haklarında verilen iade kararına karşı bir üst yargı merciine başvurmayı planladıkları da belirtildi.

2023'ün Kasım ayının ortasında Yunanistan sınır güvenliği, Yeşildağ'ı Ferecik'in kırsal bölgesinde yakalamış ve Türkiye-Yunanistan sınırını yasa dışı şekilde geçtiğini tespit etmişti. Yunan polis memurları, Yeşildağ'ın 1986 yılında 17 yaşındayken işlediği iddia edilen soygun ve cinayet suçlarından dolayı hakkında Türkiye tarafından çıkarılmış bir Interpol yakalama emri olduğunu belirtmişti.

Yunan gazetesi Kathimerini haberinde Yeşildağ'ın 40 yılı aşkın bir süre boyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesiyle çok yakın ailevi ve iş ilişkilerinin bulunduğuna dikkat çekerken, "Ancak 2023 yılında, hem kardeşleri hem de Türkiye Cumhurbaşkanı ile ilişkilerinin bozulduğu bir dönemde Yeşildağ YouTube videoları aracılığıyla Erdoğan'ı yolsuzlukla suçladı" bilgisine yer verildi.

Yeşildağ’ın Antalya Havalimanı iddiası neydi?

Geçen mayıs ayında hakkındaki “FETÖ soruşturması” nedeniyle yurtdışına kaçan Cevheri Güven’in Youtube kanalında konuşan Ali Yeşildağ, Antalya Havalimanı işletmesi ihalesi için özetle, “Çelebi grubu 4 milyar dolar teklif edecekti 5 milyar dolara kadar çıkacaktı. Bana da aracılık için 30 milyon dolar teklif ettiler, az para değil kabul ettim. Ancak Mücahit Aslan’ın yönlendirdiği süreçte Çelebi grubu ‘eksik evrak’ iddiasıyla ihale dışı bırakıldı. İhale İbrahim Çeçen ve yabancı ortağına (ihaleyi TAV grubu kazanmıştı/T24) 3 milyar dolara verildi. Tayyip Abi 1 milyarı indirdi” iddiasında bulundu.

İddianın, Erdoğan’ın en yakınındaki isimler arasında yer alan, bünyesinde Akşam, Güneş, Star gazeteleri ile 24 TV ve 360 TV kanallarını da bulunduran Türk Medya grubunun sahibi Hasan Yeşildağ’ın kardeşi Ali Yeşildağ’dan gelmesi tartışma yarattı.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in de bazı mesajlarında ismine sıkça yer verdiği Ali Yeşildağ tarafından gündeme getirilen Antalya Havalimanı ihalesi, 2007’de de tartışma konusu oldu.

Havalimanını 17 yıl 3 ay 17 gün işletecek firmayı belirlemek için yapılan ihalenin ardından İhale Komisyonu Başkanı Funda Ocak, “Rekor kırdık” diye değerlendirirken, gözyaşlarını tutamadı.

Alman Fraport ve Türkiye’den IC Holding ile TAV Holding arasında geçen mücadele sonunda Tepe-Akfen Grubu ortaklığı olan TAV Holding’in 3 milyar 57 milyon dolar karşılığında kazandığı ihale, Çelebi Grubu’nun devre dışı kalması nedeniyle tartışıldı. İhaleye katılan üç firmadan Çelebi Hava Servisi’nin, TAV’ın eski ortağı Avusturyalı Flughafen Vien’le birlikte oluşturduğu konsorsiyum teminat mektubu koşulundaki bir eksiklik nedeniyle elendi. Çelebi-Vien ortaklığının 25 milyon Euro tutarındaki geçici teminat mektubu belgesindeki bir eksiklik nedeniyle elendiği belirtildi.

ü

ü