Erdoğan: Bazıları "Fazla büyüme hayırlı değildir" diyorlar, neden? Kıskançlık
'Süper Teşvik' olarak bilinen proje bazlı teşvik sisteminin tanıtım töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçtiğimiz yıl 7.4'lük büyüme ile ortalamanın üzerine çıktık. Birileri şunu söylüyor: 'Fazla büyüme hayırlı değildir.' Neden? Kıskançlık. Büyüme olmadıktan sonra ne işe yarar?" dedi.
"İhracatımızı yıllık 36 milyar dolardan mart itibarıyla 160 milyar dolara çıkarmış olmamız tarihi bir başarıya işaret ediyor" diyen Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
Hanımefendiler, beyefendiler sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Proje Bazlı Teşvik Sistemi'ni tanıtacağımız toplantıya katılımlarınız adına teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz yıl hazırlıkları tamamlanan 23 projeye ve bunların sahibi 19 firmamıza vereceğimiz teşvik belgelerinin hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin gelişmesine, büyümesine hedeflerine doğru ilerlemesine sağladıkları katkı için şükranlarımı sunuyorum.
Bu konuyu 23 proje ve 19 firma teşvik belgesi gibi bahsedince sıradanmış gibi görünüyor. 23 projenin 135 milyar lira yatırım bedeli olduğunu görüyoruz. Bu yatırımlar sayesinde 134 bin dolaylı istihdam ortaya çıkacak. Bu yatırımlar ihracatımıza 6 milyar 318 milyon dolarlık katkı sağlarken, ithalatımızın da 12 milyar 312 milyon dolar azalmasını sağlayacak.
'7.4'LÜK BÜYÜME İLE ORTALAMANIN ÜZERİNE ÇIKTIK'
CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan Adıyaman'da Tütüncüler Pazarına giderek tütüncü esnafının sorunlarını dinledi.
47 milyara ulaşan cari açığımızda 19 milyar dolarlık bir iyileşme sağlamış olacağız. 2023 hedefleri konumunda çok önemli bir adım olarak gördüğümüz teşvik sisteminin hayata geçmesinde emeği olan dostlarımın hepsini yürekten tebrik ediyorum.
2003-2017 arasında ortalama büyüme oranımız 5.8 düzeyinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl 7.4'lük büyüme ile ortalamanın üzerine çıktık. Birileri şunu söylüyor "Fazla büyüme hayırlı değildir" neden? Kıskançlık. Büyüme olmadıktan sonra ne işe yarar?
'İŞSİZLİĞİ TEK HANELİ RAKAMLARA İNDİRECEĞİZ'
Çalışanlarımızın milli gelirden aldıkları pay yüzde 30.5 düzeyine çıktı. 2005 yılında 19 milyon 600 düzeyinde olan çalışan sayımız, 28 milyon 200 bine yükseldi. 10 milyona yakın istihdam artışı yaşandı.
Kadın ve gençlerimizin iş gücüne katılım oranları istihdamdan daha hızlı arttığı için işsizlik biraz yüksek görünüyorsa da en kısa sürede tek haneli rakamlara indireceğiz.
Bu sezon hem turist sayısı hem gelir bakımından yeni rekorlara imza atacağız.
'DOĞU'YU İHMAL ETMEYİN'
Burada bir sinyal vereyim, Doğu'yu ihmal etmeyin. Van, Ağrı ve Iğdır'ı ihmal etmeyin. Oralarda altyapıyı yapmamız lazım ki, İran'dan oraya turistler geldiği zaman rahatlıkla, özellikle Nevruz kutlamalarını yapabilsinler. Oradan Antalya, İstanbul aynı şekilde… Bizim bunları da kokuyu iyi alıp, nereye kimler gelebilir hazırlığımızı yapmamız lazım.
Vergi gelirlerinin neredeyse tamamına yakını borç faizlerinin ödemesine giden bir Türkiye vardı. 2002 yılında 119 milyar lira bütçe gelirine sahip Türkiye, 139 milyar lira borç ödemesi yapıyordu. 2017 yılında ise 630 milyar lira bütçe geliri elde eden Türkiye toplam 143 milyar lira borç ödemesi gerçekleştirdi.
'FAİZ ORANLARINI AŞAĞI DÜŞÜRMEDİKTEN SONRA BU YATIRIM YAPILABİLİR Mİ?'
Enerji atılımımızı, yüksek teknolojiye dayalı ürünlerin ülkemizde geliştirilmesi ve üretilmesi projeleriyle tamamlayarak cari açık sorununu kökten çözme irademizi ortaya koyduğumuza inanıyorum.
Faiz oranlarını aşağı düşürmedikten sonra bu yatırım yapılabilir mi? Yatırım Destekli Teşvik Sistemi diyoruz, burada öncelikle bir defa bu yüksek faizden yatırımcıyı kurtaracaksın.
Yorumlar
Popüler Haberler

Konya'da iki öğrencisini istismar eden din öğretmeni tutuklandı

Ekrem İmamoğlu ile birlikte diplomaları iptal edildi: 28 kişilik listede kimler var?

Tarihi gün: Ekrem İmamoğlu ile birlikte kimler gözaltına alındı?

Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu, Ankara Belediyesi'nde bir araya gelecek

Oyuncu Şinası Yurtsever hayatını kaybetti

Zeytinli Rock Festivali, Edremit'e geri dönüyor