Enis Berberoğlu’ndan krizden çıkış önerisi: Dış borçları erteleyelim
Enis Berberoğlu'na tahliye
Yargıtay, tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'na, MİT tırları görüntülerini Can Dündar'a verdiği gerekçesiyle verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadı, vekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi. Saatler sonra Berberoğlu tahliye edildi.
Yargıtay, Enis Berberoğlu’na, MİT TIR’ları görüntülerini Can Dündar’a ilettiği gerekçesiyle verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadı.
Ancak, milletvekilliği sona erinceye kadar Enis Berberoğlu’nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verildi.
TAHLİYE EDİLDİ
Enis Berberoğlu, akşam saatlerinde Maltepe Cezaevi'nden akşam saatlerinde tahliye edildi. Berberoğlu çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Takdir edersiniz ki yoğun bir dönemden geçtim. Bir kaç gün aileme, partime ve çevreme danışmak istiyorum. Daha sonra daha geniş açıklama yapacağım" dedi.
Berberoğlu, şöyle konuştu:
"CHP milletvekili olarak Maltepe Cezaevi’ne girdim, yine bir milletvekili olarak çıkıyorum. Yaşadığım aşağı yukarı 16 aylık süreç, üzerinde düşünülecek, Türkiye’nin karar vermesini gerektirecek bir süreç. Beni mazur görün birkaç gün aileme, partime danışayım, bundan sonraki hareket tarzımı anlayayım. İlginize çok teşekkür ederim, eski meslektaşlarım. Medyanın beni Maltepe Cezaevi’nde hiç yalnız bırakmadığının farkındayım. Arkadaşlar 16 aydır tecritte yaşıyorum, dolayısıyla az konuşmaya alıştım artık. Siz de alışın."
Enis Berberoğlu, durdurulan MİT tırları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği iddiasıyla yargılandığı davada 5 yıl 10 ay hapis cezası almış, kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesine gelmişti.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Yargıtay 16. Ceza Dairesi, temyiz incelemesini esastan tamamladı.
Daire, oy çokluğuyla Berberoğlu'na, "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadı. Ayrıca, Anayasa'nın 83/3. maddesi uyarınca milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu'nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verildi.
DAHA ÖNCE "DURMA" TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ
24 Haziran'da yapılan milletvekili genel seçiminde yeniden milletvekili seçilen Enis Berberoğlu'nun avukatları, Yargıtay 16. Ceza Dairesine başvurarak, Berberoğlu hakkındaki davanın durmasını talep etmiş, Yargıtay 16. Ceza Dairesi, bu talebi reddetmişti.
Enis Berberoğlu, durdurulan MİT tırları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği iddiasıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı.
Mahkeme, Berberoğlu'nu, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırdı ve tutukladı.
Dava dosyası, itiraz üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 2. Ceza Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını esastan bozarak dosyayı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise İstinaf Mahkemesinin bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak, dosyayı iade etti.
Dosyayı yeniden ele alan İstinaf Mahkemesi, bu kez Enis Berberoğlu'na "casusluk" suçundan değil, "devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi ve tutukluluğunun devamına hükmetti.
Bu kararı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı temyiz etti. Savcılık, Berberoğlu'nun "casusluk" suçundan cezalandırılması talepli temyiz dilekçesini Yargıtaya göndermişti. Dilekçede, Berberoğlu'nun, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan cezalandırılması talep edilmişti.
Bunlar da ilginizi çekebilir