Finlandiyalı işçiler, kemer sıkma politikalarına ve on binlerce kişinin katıldığı grev hakkına yönelik saldırılara karşı Eylül ayında başlattıkları mücadeleyi sürdürüyor. İranlı işçilerin grevleri ve protestoları yeni yılda da devam ediyor. Libyalı petrol işçilerinin iki petrol sahasındaki protestoları altyapı eksikliği nedeniyle üretimi durdurdu. AVRUPA FİNLANDİYA: On binlerce işçi kemer sıkma politikalarına ve grev hakkına yönelik saldırılara karşı mücadeleye devam ediyor

Finlandiya'daki işçiler, sağcı Koalisyon Partisi ile aşırı sağ Fin Partisi'nden oluşan iktidar koalisyonunun dayattığı kemer sıkma programına ve grev hakkına yönelik saldırılara karşı çıkmaya devam ediyor. Eylül ayından bu yana on binlerce kişi uyarı grevlerine ve protestolara katıldı.

Çarşamba günü Sanayi Sendikası (IU) üyeleri, madencilik ve ormancılığın yanı sıra birçok imalat sektöründe 4 Şubat'a kadar sürecek fazla mesai yasağını başlattı.

Hükümet konut yardımlarında, işsizlik desteğinde, göçmen haklarında ve ücretsiz hastalık izninde kapsamlı kesintiler yapmayı planlıyor. Ayrıca, bir mahkemenin grevin "yasadışı" olduğuna hükmetmesi halinde hem sendikalara hem de işçilere bireysel para cezası uygulanarak, sempati ve siyasi grevler de dahil olmak üzere grev hakkı bir günle sınırlandırılacak.

Maaseudun Tulevaisuus gazetesinin Aralık ayında yaptığı bir anket, yüzde 61'in siyasi grevlere yönelik yeni kısıtlamalara ve işten çıkarmaya karşı yasal korumanın zayıflatılmasına karşı çıktığını gösterdi. Yalnızca yüzde 31'i reformlara olumlu bakarken, yüzde 55'i reformlara karşı grevleri destekledi.

Şubat ayının başında İU, Finlandiya'nın en büyük şirketlerinden biri olan Neste'deki petrol rafinerisini kapatmak için iki günlük bir grev planlıyor. Hükümetin tedbirlerine yönelik yaygın düşmanlığa rağmen sendikalar, beş ay içinde sadece birkaç günlük grev çağrısında bulundu.

İU'nun Neste'deki baş temsilcisi, yaptığı açıklamada sendikaların motivasyonunun “hükümetin çalışma hayatındaki zararlı değişiklikler konusunda müzakere yapmayı reddetmesi” olduğunu ve mevcut durgunlukta “Finlilerin zor zamanlarda bir araya gelebilmeleri gerektiğini” açıkça ifade etti. “Kavga ve çatışmadan kimseye fayda gelmez.”

Aslında Finlandiyalı sendikalar, kesintiler konusunda müzakere etmeye hazır olduklarını açıkça belirttiler ancak bunların "dengeli" olmalarını ve sendikalar, işverenler ve devlet arasındaki korporatist entegrasyonun "İskandinav modeline" saygı duymalarını istediler.

TÜRKİYE: Sputnik'deki grevci gazeteciler polise çağrıldı

Geçtiğimiz ağustos ayından bu yana grevde olan Sputnik'deki gazeteciler, bariz bir korkutma eylemiyle geçen hafta polis sorgusuna çağrılmıştı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre, Rus devlet haber ajansının Türkiye Şubesi yönetimi, "grevcilerin işverene hitaben yazdığı mektuplar" nedeniyle sekiz işçiyi "çalışma özgürlüğünü" ihlal ettikleri iddiasıyla polise ihbar etti.

Gazeteciler başlangıçta maaşlarını ödeyerek salonu terk etti, ancak grev duyurusunu aldıktan sonra Sputnik Türkiye, iş kayıplarını da içeren bir “yeniden yapılanmaya” başlayacağını duyurdu. Gazeteciler bunu yasa dışı bir misilleme olarak kınadı ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'na üye olan 24 kişinin göreve iade edilmesini talep etmeye devam etti.

BELÇİKA: Hapishane personeli aşırı kalabalığa karşı 24 saatlik grev düzenledi

Belçika genelindeki hapishane personeli aşırı kalabalık ve insanlık dışı koşullara karşı Perşembe günü 24 saatlik greve başlayacak.

Sendikalar, yakın zamanda cezaevi personeline yönelik çok sayıda şiddet olayının yaşandığını ve personel eksikliğinin sorun olmaya devam ettiğini söylüyor. Hükümetin sorunu çözmeye yönelik önerileri "iki yılın ardından hâlâ yeterli değildi."

Het Laatste Nieuws'a göre şu anda Belçika cezaevlerinde yaklaşık 12.000 kişi var, bu da resmi kapasitenin 1.400 fazlası. Kamu Hizmetleri Genel Sendikası'ndan bir temsilci, "Birçok tutuklu hâlâ çok küçük bir hücrede yerdeki şilte üzerinde yatıyor." dedi.

İSPANYA: İspanyol havayolu şirketi Iberia'nın yer hizmetleri çalışanları başka şirketlere transfere karşı grevde

Iberia Havayolu tarafından istihdam edilen yer hizmetleri çalışanları, İspanya'nın en büyük havayolu şirketinden istihdam garantisi talep etmek için ülke genelindeki havalimanlarında dört günlük bir grev düzenledi.

EFE'ye göre, Eylül ayında Iberia sekiz havaalanında bagaj taşıma hizmeti verme imtiyazını kaybetti ve işçi sözleşmeleri yeni operatörlere devredilecek. Grev öncesinde 444 uçuş önceden iptal edildi ve diğer uçuşlara ait binlerce valiz yüklenmedi.

Sendikalar, Iberia'nın uçuşları için havalimanlarının hizmetleri yerine kendi hizmet hizmetlerini kullanması ve böylece çalışanlarının kendi defterlerini tutması yönünde çağrıda bulundu. Havayolu, transferde iş, ücret ve çalışma koşullarının garanti altına alınacağını iddia ederek bu teklifi reddediyor.

Iberia, aynı zamanda British Airways ve Aer Lingus'un da sahibi olan International Airlines Group'a (IAG) ait. IAG, 2023'ün ilk dokuz ayında 2,15 milyar avronun üzerinde vergi sonrası kâr bildirdi.

Katalonya’da bazı hemşire ve sağlık teknisyenleri sendikalar tarafından kabul ettirilen sektörel anlaşma nedeniyle süresiz grevde

Özerk Katalonya’daki grevci hemşire ve sağlık teknisyenleri, bu hafta Katalan Sağlık Enstitüsü ve bu işçileri temsil eden en büyük sendikalar tarafından imzalanan sektörel anlaşmayı protesto etti.

Katalonya Hemşireler Sendikası (NCU), Hemşireler Sendikası (SATSE)'nin imzaladığı anlaşmaya karşı 12 Aralık'tan itibaren süresiz grev çağrısında bulundu.

El Periódico'nun haberine göre, Sağlık Teknisyenleri ve Uzmanları Federasyonu, Katalonya hükümeti tarafından tahsis edilen paranın yüzde 1,5'inden azının hemşire bakımı teknisyenlerine ve kıdemli sağlık teknisyenlerine gittiğini söyledi.

Europa Press'e göre, Katalonya hükümetinin Sağlık Bakanlığı'nın en son rakamları, hemşirelerin yüzde 0,7 ile 1,2'sinin bir günde işi bıraktığını gösteriyor; teknisyenler için de benzer rakamlar geçerli. Asgari hizmet gereklilikleri nedeniyle acil veya ciddi bakımla ilgilenen herhangi bir hemşire veya teknisyenin işi durdurmasını etkili bir şekilde yasaklandı ve aynı zamanda ayakta tedavi, temizlik ve yemek hizmetlerinde çalışan pek çok kişiyi de etkiledi.

Ulusal Sosyal Güvenlik Enstitüsü'ndeki tıbbi müfettişler yeni denetim rejimine karşı grevde

Bugün, İspanya Ulusal Sosyal Güvenlik Enstitüsü'ndeki (INSS) müfettişler, geçen Mayıs ayında getirilen yeni düzenlemelere karşı çıkmak için bir günlük grev yapacaklar. Tıbbi müfettişler, diğer görevlerinin yanı sıra, hastalık izni veya engellilik desteği talebinde bulunanların değerlendirilmesinden de sorumlu.

Información'a göre, desteğin devam edip etmeyeceğine ilişkin kararlar daha önce tıbbi müfettişin rapor sunduğu bir panel tarafından alınıyordu. Mayıs ayı itibarıyla Genel İşçi Sendikası şu soruyu sordu: “Artık tek bir doktorun, yeterli zaman ve veri olmadan, tek bir konsültasyonda tüm güvencelerle bu sorumluluğu üstlenmesi mi bekleniyor? INSS'e göre evet." Sendika kararın "tamamen ekonomik kriterlere" dayanılarak verildiğini de açıklamasına ekledi.

FRANSA: Paris Pompidou Merkezi'nde iş garantileri için greve devam ediyor

Avrupa'nın en büyük modern sanat müzesine ve bir halk kütüphanesine ev sahipliği yapan Fransa'nın Paris Pompidou Merkezi'ndeki işçiler, işlerinin korunmasını ve kapanış sonrasında işlerinin taşerona verilmemesini talep etmek amacıyla Ekim ayında başlatılan grevi sürdürüyor.

Le Figaro'ya göre Pompidou Merkezi, restorasyon ve asbest giderme çalışmaları nedeniyle 2025 ile 2030 yılları arasında kapatılacak.

BİRLEŞİK KRALLIK: İngiltere'nin Wirral kentinde sağlık personeli bir aylık greve başladı

Wirral Üniversitesi Eğitim Hastanesi NHS Foundation Trust'ın Arrowe Park ve Clatterbridge hastanesinin Birleşik Krallık'taki tesislerinde çalıştırdığı yaklaşık 600 klinik destek çalışanı (CSW), 3 Ocak'ta dört haftalık greve başladı.

Unison Sendikası üyeleri, geçen yılın Ağustos ayından bu yana maaş derecelendirmesi nedeniyle zaten 30 günden fazla kesintiye uğradı. CSW'ler hemşire personelinin yanında koğuşlarda çalışarak hastaların beslenmesine ve bakımına yardımcı oluyor. Çoğu, bant 2 maaş skalasının alt ucunda maaş alıyor, ancak rutin olarak kan izleme ve kanül yerleştirme gibi görevleri yerine getiriyorlar; bunlar, bant 3 maaş skalası işi olarak kabul ediliyor ve bunun için yılda yaklaşık 2.000 £ daha fazla kazanmaları gerekiyor.

Kasım ayında vakfın CSW'leri yeniden derecelendirmeyi ve geri ödemeleri geri vermeyi düşüneceği konusunda bir anlaşmaya varılmış ve grevler askıya alınmıştı. Ancak bunun kaç CSW'yi kapsayacağı konusunda bir tartışma çıkmış ve grevler Kasım ayının sonlarında yeniden başlamıştı. Mevcut durdurma, vakfın tüm CSW'leri yeniden derecelendirmedeki başarısızlığına yanıt olarak gerçekleşti.

Geçen yıl, İngiltere'nin kuzeybatısındaki diğer yedi sağlık vakfı, CSW'leri 3. bant maaş skalasına koymayı kabul etti ve maaşlarını Nisan 2018'e kadar geriye tarihledi.

Zorbalık iddiaları nedeniyle Birleşik Krallık'ın Güney Tyneside kenti çöp işçileri dört günlük greve gitti

South Tyneside Konseyi'nin South Shield üssünde çalıştırdığı Birleşik Krallık'taki yerel atık toplama işçileri Salı günü dört günlük iş bırakma eylemi başlattı.

GMB üyeleri depo yönetimini zorbalıkla suçluyor. GMB'ye göre, işgücünün yüzde 80'i yakın zamanda resmi bir uyarı alıyor. Anlaşmazlık, yönetimin yaşlı ve engelli sakinlere yardım eden işçilere disiplin cezası vermesiyle alevlendi. GMB, Güney Tyneside atık bölümündeki atmosferi zehirli olarak nitelendirdi.

Birleşik Krallık'ın Bedford kenti tıbbi depo personeli sendikanın tanınması için greve çıktı

İngiltere'nin Bedford yakınlarındaki Kempston'daki Movianto tıbbi depo tesisinde yaklaşık 85 işçi, daha fazla eylem yapılması talimatıyla Pazartesi günü bir haftalık greve başladı.

Unite Sendikası üyeleri, şirketin toplu pazarlık amacıyla sendikayı resmi olarak tanımayı reddetmesi üzerine sendikanın durdurulması yönünde yüzde 80'e yakın bir çoğunlukla oy kullandı. Depo personeli dağıtım için tıbbi malzemeleri topluyor ve yüklüyor.

ORTA DOĞU İRAN: İşçilerin grev ve protestoları yeni yılda da sürüyor

İran'da işçi ve emeklilerin, yaşam pahalılığı krizi ve otoriter rejimdeki haksızlıklar nedeniyle grev ve protestoları sürüyor.

Pazar günü işçiler, İran'ın liman kenti Assaluyeh'deki bir petrol fabrikasının dışındaki yolları ücretler ve daha geniş sosyal sorunlar nedeniyle kapatan bir protesto düzenledi. Güvenlik güçleri tarafından 11 protestocunun tutuklandığı bildirildi.

Grev ve protestoların çoğunda önemli bir faktör İş Sınıflandırma Yasasıdır (JCA). Yaklaşık 50 yıl önce yasalaşan JCA'nın amacı iş güvenliği ve koşulların tutarlılığını sağlamaktı. Ancak İran'daki işçilerin çoğu bunun kapsamında değil. Koruma olmadan işçiler iş güvensizliği sorunuyla karşı karşıya kalıyor ve esasen geçici işçi olarak çalıştırılıyor.

Aralık ayında İran'ın güneyindeki Ahvaz'da bulunan İran Ulusal Çelik Sanayi Grubu'ndaki işçilerin sekiz günlük grevi, işverenin işlerine JCA koruması uygulama sözü vermesiyle sona erdi.

İran Uluslararası web sitesine göre 2023'te işçilerin 300'den fazla protestosu ve 110'un üzerinde grevi yaşandı. Kısmen ABD yaptırımları nedeniyle yaşam standartları düştü.

AFRİKA LİBYA: Petrol işçileri iki petrol sahasında üretimi durdurdu

Libya devletine ait enerji şirketi National Oil Corporation'ın (NOC) petrol üretimi, yılın başında Al-Sharara ve el-Feel petrol sahalarındaki protestolar nedeniyle durma noktasına getirildi.

İşçiler ve bölge sakinleri, Oubari'de bir hastane inşa edilmesini, gençlerin istihdam edilmesini, eğitilmesini ayrıca bölgedeki gaz ve petrol kıtlığının giderilmesi için Fizan'da bir rafineri kurulmasını talep ediyor.

NOC, 8 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "protestocular tarafından tesisin kapatılmasının" ardından "üretime mümkün olan en kısa sürede yeniden başlamak için sendikayla müzakerelerin devam ettiğini" söyledi. Şirket, sözleşmelerini yerine getiremeyeceğini açıkladı.

Libya, Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip. Ekonomi ve hükümet ayakta kalabilmek için petrol satışlarına bağımlı.

GÜNEY AFRİKA: Impala Bafokeng Platinum madenindeki madencilerin yarısı greve devam ediyor

Geçtiğimiz ay, 2.000'den fazla Güney Afrikalı madenci, Kuzey Batı eyaleti Rustenburg'daki Impala Bafokeng Platinum madeninde üç günlük bir oturma eylemi düzenlemişti. Ulusal Maden İşçileri Sendikası (NUM) tarafından desteklenmeyen grev yasadışı ilan edilmişti. İşçilerin yalnızca yüzde 60'ı Noel'den sonra geri döndü.

Greve devam eden madenciler, oturma eyleminin gerçekleştiği kuyularda çalışıyor. Geçen hafta sonu, yönetimin katılanlar için uzaklaştırma bildirimini kaldırmasını talep eden bir protesto düzenlendi.

Devam eden anlaşmazlık, madenin yakın zamanda mülkiyetinin Royal Bafokeng Platinum'dan Impala Platinum Holdings'e geçmesinin ardından geldi. İşçiler, emeklilik fonlarının değiştirildiğini ve kendilerine doğru tutarların ödenmediğini iddia ediyor. Ayrıca ikramiye ödemelerindeki vergi kesintilerine de itiraz ediyorlar.

sabcnews'e göre işçiler NUM'un kendilerini sattığını söylüyor. Bir işçi, “Paramızı almadan işimize dönemeyiz… O yüzden şu anda burada kalıyoruz. NUM ve yönetim aynı şeydir. Yer altında kalmaya çalıştık ama başaramadık. Şimdi grevi kuyudan uzakta yapıyoruz. 2017'den itibaren bir sorunumuz olduğunda NUM sizin yanınızda değil, yönetimin yanındadır.”

Gold One Madeni geçtiğimiz günlerde benzer bir grev nedeniyle 400'den fazla işçiyi işten çıkardı ve 150 kişiyi daha işten çıkarmakla tehdit ediyor.

NİJERYA: Akwa Ibom Üniversitesi'nde işçiler finansman nedeniyle süresiz iş bıraktı

Ikot Akpaden'deki Akwa Ibom Eyalet Üniversitesi'ndeki akademik olmayan işçiler, finansmanın artırılması talebiyle 11 Ocak'ta süresiz greve çıktı. Akademik Olmayan Personel Sendikası (NASU) daha önce sendikanın taleplerinin yerine getirilmemesi halinde grev yapılacağına dair 14 günlük bir uyarıda bulunmuştu.

Rivers Eyaletindeki öğretmenler Noel ikramiyelerini istiyor

Nijerya'nın Rivers Eyaletinde yaklaşık yüz ilkokul ve ortaokul öğretmeni, diğer memurlara yapılan ödemelere paralel olarak Noel ikramiyelerinin de ödenmesini talep etmek üzere 6 Ocak'ta Port Harcourt'taki Hükümet Konağı'nda protesto düzenledi.  Öğretmenler, valinin verdiği sözlerin yerine getirilmesi talebiyle binayı işgal etti.

KAYNAK: www.wsws.org