Çeviriler

Dünyadan emek haberleri: Amazon çalışanları grevde... Yunanistan'da vergi protestoları sürüyor...

Abone Ol
AVRUPA FİNLANDİYA: İşçiler grev karşıtı yasalara ve kemer sıkmaya karşı grevde Finlandiyalı işçiler, hükümetin sosyal desteği kesme ve grev hakkını kısıtlama planlarına karşı bu hafta bir dizi greve devam etti. Eylül ayının sonundan bu yana bir dizi grev ve protesto düzenlediler, ancak sendikalar bunları bir günlük veya birkaç saatlik kısa iş bırakmalarla sınırladı. YLE, Tampere kentindeki hem kamu hem de özel sektördeki ulaştırma işçilerinin Perşembe günü iş yerini terk ettiğini bildirdi. Fabrikalarda, gıda üretiminde ve enerji şirketlerinde çalışan binlerce işçi de bu hafta çalışmayı durdurdu. Cumartesi günü Helsinki'de yaklaşık bin kişi çalışma reformlarına karşı gösteri yaptı.

Koalisyon Partisi ve aşırı sağ Fin Partisi liderliğindeki hükümet, konut yardımlarında, işsizlik yardımlarında, göçmen haklarında ve ücretsiz hastalık izninde kapsamlı kesintiler yapmayı planlıyor. Aynı zamanda, sempati ve siyasi grevler de dahil olmak üzere grev hakkını bir günle sınırlandıracak ve mahkemenin grevin "yasadışı" olduğuna hükmetmesi durumunda hem sendikalara hem de bireysel işçilere para cezası uygulayacak.

İSPANYA: Ulusal çapta 24 saatlik demiryolu grevi

Cuma günü, İspanyol devlet demiryolu şirketi Renfe'deki demiryolu işçileri, Katalonya'daki demiryolu operasyonlarının Renfe'den Generalitat'a (Katalan'ın özerk hükümet organı) devredilmesi sırasında garanti talep etmek için 24 saatlik grev yapacak. Katalonya'daki demiryolu hizmetleri, Generalitat tarafından yönetilen ancak demiryolu operasyonları hala ulusal Renfe tarafından yürütülen bir kuruluş olan Rodalies tarafından yürütülmekte. İktidardaki İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), Katalonya Cumhuriyetçi Solu partisinin seçimden sonra hükümet kurmasına verdiği destek karşılığında, Rodalies'in operasyonlarını Generalitat'a devretmeyi kabul etti.

İşçi Komisyonları ve Genel İşçi Sendikası, devir sırasında çalışma koşullarının korunacağına ilişkin garanti talebiyle grev çağrısında bulundu. Demiryolu grevi, neo-faşist Vox partisi tarafından kurulan Solidaridad sendikasının, PSOE-Sumar hükümetinin 2017 bağımsızlık referandumu için Katalan milliyetçilerine tanıdığı affa karşı çıkmak için yaptığı bir günlük “genel grev”le aynı zamana denk geliyor.

30 Kasım ile 1, 4 ve 5 Aralık tarihlerinde de 24 saatlik grevler planlanıyor.

FRANSA: Hava trafik kontrolörleri grev hakkına sahip çıktı

Pazartesi günü, Fransa'daki hava trafik kontrolörleri, geçen hafta Ulusal Meclis tarafından kabul edilen ve grevlere yönelik yeni kısıtlamalarla özellikle mesleklerini hedef alan yeni yasaya karşı greve gitti.

La Montagne'a göre tasarı, hava trafik kontrolörlerinin greve katılacaklarını 48 saat önceden bireysel olarak beyan etmelerini ve sendikaların grev duyurusunu yapmasını gerektiriyor. Paris ulaştırma otoritesi RATP ve ulusal demiryolu ağı SNCF'de halihazırda yürürlükte olan bu kısıtlama, Ryanair ve diğer havayollarının öncülüğündeki bir kampanyanın ardından hava trafik kontrolörlerine de uygulandı.

Grevin, Charles De Gaulle Havalimanı'nda gecikmeler, Paris-Orly'deki uçuşların dörtte birinin iptal edilmesi ve birkaç küçük havalimanının tamamen kapanmasıyla büyük bir etkisi olduğu bildirildi.

YUNANİSTAN: Taksi şoförleri yeni vergi yasasını protesto etti

Çarşamba günü Atina'daki taksi şoförleri 24 saatlik grev düzenledi ve diğer binlerce serbest çalışanla serbest meslek sahibi işçi protesto gösterisi düzenledi.

Sağcı Yeni Demokrasi hükümeti tarafından uygulamaya konulan yeni vergi tasarısına karşı çıkıyorlar. Yasa tasarısı, kendi beyan ettiği net kârları teorik olarak sorgulanabilecek bir "varsayım" ile değiştirerek vergi kaçakçılığıyla mücadele edeceğini iddia ediyor. Ef.syn'e göre, çeşitli meslek kuruluşları yaptıkları açıklamayla, "serbest çalışanları vergi hırsızları olarak sınıflandıran ve büyük sermayeyi görmezden gelen" yasayı kınadı. Attika Taksi Şoförleri Sendikası'nın hesaplamalarına göre, 2012'den bu yana çalışan bir taksi şoförü, yılda 45 bin avroluk ücret alırsa, mevcut sistemde 1.900 avro civarında vergi ve harç ödeyecek. Ancak yeni tasarıyla 7 binin üzerinde vergi ve harç ödeyecek. Kathimerini, sendikanın tasarının serbest meslek sahibi sürücülere saldırırken Uber gibi büyük şirketleri desteklediğini söyledi. UKRAYNA: Polonyalı ve Slovak kamyon şoförleri, Ukrayna sınırını kapattı

Polonyalı tır şoförleri, üçüncü haftasında Polonya ile Ukrayna arasındaki üç geçiş noktasındaki ablukayı sürdürüyor. Salı günü, Slovak kamyon şoförleri de kısa bir protesto gösterisi yaparak Slovakya'nın Ukrayna sınırını Çarşamba sabahına kadar kapattı. Şu anda sınırda geçmeyi bekleyen yaklaşık 3000 kamyon var.

Birçoğu serbest meslek sahibi veya küçük işletme sahibi olan protestocular, NATO'nun Ukrayna'da Rusya'ya karşı savaşını kolaylaştırmak için AB'nin Haziran 2022'de uygulamaya koyduğu izinsiz rejimin sona ermesini talep ediyor.

ROMANYA: Memurlar düşük ücrete karşı uyarı grevinde

Romanya Çalışma Bakanlığı'na bağlı çalışan memurlar Çarşamba günü iki saatlik bir uyarı grevi düzenleyerek, personel sayısının arttırılması ve ücretlerinin hükümetin diğer bölgelerindeki memurlarla aynı seviyeye yükseltilmesi talebiyle ofislerinin önünde protesto düzenledi.

Emeklilik dairesi, iş müfettişi, sosyal güvenlik dairesi gibi Bakanlığa bağlı kamuya hizmet veren yerel makamlarda görev yapan memurlar son iki haftadır kısa süreli grev ve protesto eylemleri gerçekleştiriyor. Çalışma Bakanlığı'na bağlı Sendikalar Federasyonu, taleplerinin karşılanmaması halinde Pazartesi gününden itibaren grev çağrısı yapacaklarını söyledi.

İNGİLTERE: Otomobil parçası işçilerinin grevi birinci ayında

İngiltere'nin Stoke-on-Trent kentindeki Klarius Products Ltd'deki işçiler 6 Kasım'da başlayan ve 1 Aralık'a kadar sürecek grevlerine devam ediyorlar.

Unite sendika üyeleri, şirketin daha düşük bir hastalık maaşı planı uygulama girişimlerine karşı çıkıyor. Bu konu nedeniyle Eylül ayından bu yana 16 gün boyunca iş durdurma kararı almışlardı. Klarius, otomobil endüstrisi için egzoz sistemleri ve diğer otomobil parçaları üretiyor. Son kârı yaklaşık 8 milyon £.

Kuzey Denizi helikopter çalışanları greve başladı

CHC Scotia helikopter hizmetlerinde çalışan yaklaşık 60 İngiliz işçi Çarşamba günü sürekli bir kesinti programına başladı.

Unite üyeleri Aberdeen, Humberside ve Norwich havalimanlarındaki CHC depolarında çalışıyor. Duruşmalar, Aberdeen'deki işçilerin Çarşamba günü iş bırakmasıyla başlarken, Humberside ve Norwich'teki işçilerin de Perşembe günü iş bırakmaya hazırlandığı görüldü. Ayrıca 29 Kasım'a kadar sürecek fazla mesai yasağını da başlattılar.

İşçilerin yüzde 80'i CHC'nin Nisan ayına geriye dönük yüzde 2,5 artı 1 Kasım'a geriye dönük yüzde 5 ve ardından 2024'e yönelik yüzde 3,5 oranındaki maaş teklifini reddediyor.

İşçiler uçak mühendisi, tamirci ve diğer vasıflı mesleklerde çalıştırılıyor. CHC, açık denizdeki petrol ve rüzgar santrali tesislerine helikopter sağlıyor.

Amazon personeli grevde

Amazon'un Coventry'deki Birleşik Krallık BHX4 sipariş karşılama merkezindeki yaklaşık 1.000 işçi, ücret artışı için devam eden mücadelenin bir parçası olarak Cuma günü grevde. GMB üyeleri, anlaşmazlığın 28. dava gününde. Saatlik 15 sterlin istiyorlar. Şu anda asgari maaşları saatte 11,80 £. Coventry'deki iş durdurma Almanya, İtalya ve ABD'deki Amazon işçilerinin gerçekleştirdiği eylemin bir parçası olacak.

KUZEY İRLANDA: Toplu taşıma işçileri maaşların dondurulmasına karşı grevde

Kuzey İrlanda'daki toplu taşıma kuruluşu Translink'te çalışan işçiler, Translink'in bu yıl ücret artışı teklif etmeyeceğini açıklayıp müzakereler için tarih belirlemeyi reddetmesinin ardından grev kararı aldı. Translink otobüs ve demiryolu hizmetleri veriyor. Unite, GMB ve SIPTU üç sendika olarak, iş durdurmalara ilişkin bir takvim üzerinde anlaşmaya varmak için ortak bir toplantı düzenleyecek.

ORTA DOĞU İRAN: Maaş ve sosyal koşullarla ilgili protestolar sürüyor

Pazar günü İran'ın Ahvaz şehrinde çalışan ve emekli petrol işçilerinin büyük protestoları görüldü. Yoksulluğu ve kötüleşen yaşam koşullarını protesto ediyorlardı.

Aynı gün, Basra Körfezi'ndeki Siri Adası'nda Aghajari Petrol ve Gaz İşletme Şirketi ve Falat E Ghareh Şirketi tarafından istihdam edilen daimi petrol işçilerinin protestoları görüldü. Talepleri arasında hükümetin dayattığı maaş sınırının kaldırılması ve emeklilik maaşlarının 30 yılla sınırlandırılması, böylece 30 yıldan daha uzun süre çalışan ve daha fazla katkı payı ödeyen işçilerin emekli maaşlarında artış yapılmaması ve fazla vergi kesintilerinin geri ödenmesi yer alıyordu.

Yine Pazar günü, emekli çelik işçileri emekli maaşlarının düşük seviyelerini protesto etmek için İsfahan ve Tahran şehirlerinde yürüyüş yaparken, Sosyal Güvenlik emeklileri de aynı konu nedeniyle Kermanşah, Şuş, Arak ve Ahvaz şehirlerinde yürüyüş yaptı.

LÜBNAN: Yol işçileri emekli maaşları için süresiz greve çıktı

19 Kasım'da Karayolu ve Ulaştırma Kurumu'ndaki (RTA) daimi çalışanları, emekli maaşlarının iyileştirilmesi talebiyle süresiz greve başladı. RTA çalışanlarının yaklaşık yüzde 50'si kalıcı. RTA, Lübnan'da ehliyet verilmesinden sorumlu.

AFRİKA GÜNEY AFRİKA: 300 sağlık çalışanı Filistin için Cape Town'da grev yapıyor

300'den fazla Güney Afrikalı sağlık çalışanı Salı günü Cape Town'daki Kızıl Haç Çocuk Hastanesi önünde bir grev düzenleyerek Gazze'de derhal ateşkes, insani yardıma sınırsız erişim ve hastane ve kliniklerin bombalanma korkusu olmadan faaliyet göstermesine izin verilmesi çağrısında bulundu.

"Hastaneler Savaş Alanı Değildir" ve "Çocuklar İçin Ayakta Durun" yazılı pankartlar taşıyan işçiler, sabah saatlerinde cankurtaran personeli ve taksi şoförleri de dahil olmak üzere çok sayıda destek topladı.

800 madenciden oturma eylemi

Yaklaşık 800 maden işçisi geçen hafta Güney Afrika'nın Gauteng kentindeki Blyvoor Altın Madeni'nde maaş karşılığında 36 saatlik oturma eylemi düzenledi.

İşçiler daha önce vaat edilen 6.000 Rupi tutarındaki ödemeyi (Noel için 13'üncü çek) ve münhasır pazarlık haklarına sahip olan Blyvoor İşçi Sendikası şirketiyle yapılan kapalı işyeri sözleşmesinin feshedilmesini talep ediyorlar. Protesto, iş mahkemesinin yasa dışı ilan etmesi üzerine durduruldu. İşçilere, maddi zorluklar nedeniyle şirketin maaş ödüllerini ödeyemeyeceği söylendi.

Yüzlerce işten çıkarılan kamu çalışanı yürüdü

Yüzlerce Kamu İstihdam Programı (PEP) çalışanı, eThekwini Belediyesi tarafından işe iade talebiyle geçen hafta Güney Afrika'daki Durban Belediye Binası'na yürüdü. Bu, Belediye Başkanı Mxolisi Kaunda'nın, Belediyenin Ulusal Hazine'den 1,6 milyar Rupi hibe aldığına dair açıklamasının ardından geldi.

Çeşitli toplumsal projeler yürüten PEP çalışanları, Ekim 2022'de bir hükümet programı kapsamında işe alındı. GroundUp'a göre , eThekwini belediyesi Ekim ayı başında hükümet kesintileri nedeniyle fonlarının tükendiğini duyurdu ve işçileri işten çıkardı. İşçiler zam için süresiz greve çıktı

Verimlilik Güney Afrika'daki (SA) işçiler, 2023/24 için yüzde 9,5 ücret artışı talebiyle geçen hafta süresiz grev eylemi başlattı. Şirket yalnızca yüzde 4'ü karşılayabileceklerini ve bunun üzerine çıkması halinde iflasla karşı karşıya kalacaklarını söylüyor. Ulusal Eğitim, Sağlık ve Müttefik İşçi Sendikası (NEHAWU) üyeleri Durban, Cape Town ve Midrand'daki tüm Üretkenlik SA Ofislerinde protesto gösterisi yapıyor.

NİJERYA: Osun Eyaletinde polis gazına  karşı süresiz grev

Polis, 22 Kasım'da Nijerya'nın Osun Eyaletindeki Yüksek Mahkeme önünde protesto yapan grevci mahkeme çalışanlarına göz yaşartıcı gaz sıktı. Protestocular, Baş Yargıç Adepele Ojo'nun suiistimallerine ve zorbalığına karşı çıkmak için Eyalet Yüksek Mahkemesini 20 Kasım'dan bu yana durdurdu. Polis eyleminin ardından Osun'daki Nijerya Adli Personel Sendikası (JUSUN) başkanı süresiz grev ilan etti.

KAYNAK: www.wsws.org