Politika

Dışişleri Bakanlığı'na göre MHP'nin bozkurt sembolü 'tarihi ve kültürel'

Abone Ol

Türkiye A Milli Erkek Futbol Takımı'nın oyuncusu Merih Demiral, dün oynanan Avusturya maçında iki gol atmış ve Türkiye'nin çeyrek finale çıkmasında büyük bir rol oynamıştı. 2-1 biten maçta Demiral, attığı golden sonra 'bozkurt' işareti yapmıştı.

UEFA'ysa Demiral hakkında soruşturma başlattı. UEFA'nın adımı bozkurt işaretinin 'ırkçı' anlam içerdiğine dair şikayetlerden sonra geldi. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser da "Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok" diyerek tepki göstermişti.

Dışişleri Bakanlığı da UEFA'ya tepki gösterdi. MHP'nin bozkurt sembolünü 'tarihi ve kültürel bir sembol' olarak nitelendiren bakanlık Alman makamlarını da eleştirdi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

"2024 Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında A Milli Futbol Takımımız ile Avusturya A Milli Futbol Takımı arasında dün (2 Temmuz) oynanan futbol maçının ardından UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açılması kabul edilemez.

Diğer taraftan, Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının Eylül 2023’te yayımladığı raporda, her bozkurt işareti yapanın aşırı sağcı olarak nitelendirilemeyeceği vurgulanmışken ve 'bozkurt' işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken, Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir.

Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz."

Bozkurt işareti nedir?

Bozkurt işareti, Türk milliyetçileri tarafından kullanılan sembolik bir el işaretidir. Bu işaret, Türk mitolojisindeki Bozkurt sembolünden esinlenmiştir ve genellikle Türk milliyetçiliğinin ve Türkçülüğün bir sembolü olarak kullanılır.

Bozkurt işareti yapmak için sağ elin başparmağı ile serçe parmağı kaldırılır ve diğer üç parmak avuç içine doğru bükülür. Bu işaret, kurt başını andırır ve özellikle milliyetçi ve ülkücü hareketlerde yaygın olarak kullanılır.

Bozkurt işareti, özellikle Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Ülkü Ocakları gibi milliyetçi gruplar tarafından mitinglerde, gösterilerde ve toplu etkinliklerde sıkça kullanılmaktadır. Bu işaret, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini simgeler ve Türk milliyetçiliği ideolojisinin bir parçasıdır.

Alparslan Türkeş'le birlikte kullanılmaya başlandı

Bozkurt işaretinin 1991 Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra Bakü’de Ebulfeyz Elçibey’in düzenlediği mitingde bir milyon insanın Milliyetçi Hareket'in sembol ismi Alparslan Türkeş'i 'bozkurt' işaretiyle selamlamasıyla Türk siyasetinde milliyetçi kesim tarafından kullanılmaya başlandı.