AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı Murat Kurum’un depremde yaşamını yitirenlerin sayısı ile ilgili açıklamaları gündemdeki yerini korurken, şehir plancısı Dr. Buğra Gökce, “Soruyorum: 6 Şubat depremlerinde kaç canımızı kaybettik” diye sordu.

AK Parti adayı Murat Kurum, dün katıldığı bir televizyon programındaki değerlendirmeleri sırasında “Depremlerde 130 bin kişi öldü” ifadesi gündemdeki yerini koruyor.

Kurum, “Her türlü enerjiyi gayreti vereceğiz ve dönüştüreceğiz. Depremlerde 130 bin canımız gitmiş. 11 ilde deprem oldu, bakın İstanbul'da deprem olursa, İstanbul'a bir şey olursa ülke gider. Terörle mücadele kadar önemli diye o yüzden söylüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Kurum’un açıklamaları kamuoyunda yankı uyandırırken, program sonrasında Kurum’dan Cumhuriyet tarihinde ölen kişilerin yaklaşık sayısını aktardığı açıklaması geldi.

Kurum, tepkiler sonrası düzeltme yaptı

Kurum yaptığı açıklamada, "6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde 11 ilimizde 50 bin canımız gitti. Cumhuriyet tarihindeki depremlerdeyse toplam 130 bin kişi hayatını kaybetti. Aynı yayında ve aylar önceki yayınlarda da defalarca söylememize rağmen, bunun bugün bir siyasi polemik konusu haline getirilmesi gerçekten üzücü. Yalana sarılan siyaset anlayışıyla hakikatli bir zafer kazanılamayacağını 31 Mart’ta kaybettiklerinde görecekler" dedi.

Kurum’un açıklamalarına rağmen 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitirenlerin gerçek sayısı ile ilgili tartışma gündemde. Deprem sonrası çok sayıda kişinin akıbeti hala bilinmezken, kamuoyu gerçek kayıpların gizlendiğini düşüncesinde.

Kurum’un sözleriyle konu yeniden tartışmaya açılırken, eski İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve şehir plancısı Dr. Buğra Gökce de sosyal medya hesabından “Soruyorum: 6 Şubat depremlerinde kaç canımızı kaybettik” sorusu geldi. Gökce, telefon sinyalleri ve kredi kartı kullanımlarının karşılaştırılarak, yaşamını yitirenlerin gerçek sayısının ortaya çıkarılmasını istedi.

‘Kaç canımızı kaybettik?’

Gökce’nin açıklamaları şöyle;“Soruyorum: 6 Şubat depremlerinde kaç canımızı kaybettik? ‘Bir asır’lık olduğu iddia edilen veriyi gündeme getirip deprem konusunu bulandırmak anlamlı değil, hatta vatandaşa haksızlık. Kaba tabir ile ‘düşük profilli’ bir yaklaşım. Depreme hazırlıklı olmak için ilk şart, yakın geçmişi (hatta daha geçen seneyi) doğru okuyabilmek, değerlendirebilmek. Talep ediyoruz. Doğru bilgileri açıklayın. Soruyorum: 6 Şubat depremlerinde kaç canımız gitti? 11 ilde 5 Şubat 2023 tarihinde kaç adet telefondan sinyal alınıyordu, kullanılıyordu? 1 Şubat 2024 tarihinde kaç telefondan sinyal alınıyor, kullanılıyor? 11 ilde son bir senedir kullanılmayan, hiç harcama yapılmayan kredi kartı, hiç hareket olmayan banka hesabı sayısı ne? Sormaya devam edeceğim…”

Gökce, Kurum’un açıklamalarından sonra resmi olarak açılanan rakamların da kuşkulu olduğunu ifade etti. Konuyla ilgili Kurum’un açıklamalarını alıntılayan Gökce, hükümetin gerçek tabloyu açıklamasını talep etti.

‘Gerçek rakamlar kuşkuludur, hükümet gerçek tabloyu sunmak zorundadır’

Gökce’nin ilgili açıklaması ise şöyleydi: “Gerçek rakam bugün kuşkuludur. Kredi kartı ve cep telefonu bilgileri ile açıklanan vefat sayısı sınanabilir. Hükümet Türkiye’ye gerçek tabloyu sunmak zorundadır. Kaç insanımızı kaybettik? Halkımız bunu bilmeyi hak ediyor. İmar Barışı yasasını çıkartıp ortaya çıkan felakette büyük sorumluluğu olanların ‘İstanbul’da deprem olursa bayrak gider, devlet kalmaz’ demesi büyük bir itiraf ve sorumsuzluktur. Eğer bayrak düşecek, devlet gidecekse o imar barışını çıkartıp ülkemizin egemenliğini tehlikeye atmayacaktınız. Bu itiraf 25 yıl İstanbul’u, 21 yıl bu ülkeyi yöneten siyasi partinin 25 yılda İstanbul’a hiçbir şey katmadığının ispatıdır. Kentsel dönüşüm sadece rantsal dönüşüm için kullanıldı. 5 yıldır Sn. @ekrem_imamoglu öncülüğünde rantı değil yerinde dönüşümü ve kentin deprem direncini arttırmayı önceleyen bir yönetim var. Bu korkunç tablonun sorumlusu olanlar, yarattıkları korkunç tablonun çözümü olamazlar. Türkiye’nin şehirleri ve özellikle İstanbul bu insanlara emanet edilemez.”

Kayıpların akıbeti

6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 kentti etkileyen depremlerde resmi olarak 50 bin 783 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Ancak bir yılı geride bırakacak deprem felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısının daha fazla olduğu yönündeki tartışmalar, uzun süredir sürüyor.

Deprem sonrası hala kendisinden haber alınamayan çok kişi bulunuyor.

Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği (DEMAĞ) üyeleri, bugün Ankara’da yaptığı basın açıklamasında 11 ilde 38’i çocuk olmak üzere 145 kişinin akıbetini halen bilinmediğini aktardı.

Bu kişilerin beş gün içerisinde bulunamaması durumunda haklarında gaiplık kararı verilecek.

ü