Politika

CHP'li Umut Akdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının elektrik dağıtım şirketlerine yaptığı fazladan ödemeleri Meclis gündemine taşıdı

Abone Ol
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesiyle Bakanlığın elektrik dağıtım firmalarına yaptığı fazla ödemeleri Meclis gündemine taşıdı.

Akdoğan, “Sayıştay 2022 yılı denetimleri Raporlarını Türkiye Büyük Millet Meclisine sundu. Bu raporları incelediğimizde görüyoruz ki ne yazık ki kamu kurum ve kuruluşları birçok yönden eksik, usulsüz ve ilgili mevzuata aykırı iş ve işlemler yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz yıl Sayıştay’ın 150.kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmasında Sayıştay’ın icracı kurumlardaki denetiminin açık arama ve ceza penceresinden bakarak yapmaması gerektiğin düşündüğünü söylemiş, açık aramayın demişti. Bu nedenle Sayıştay raporlarında eskisi gibi detaylar görünmese hatta sansürlense de halen Sayıştay’ın yaptığı tespitler dikkat çekmeye devam ediyor” dedi.

DAĞITIM ŞİRKETLERİNE FAZLADAN ÖDEME YAPILMIŞ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gerekli iş ve işlemler yapılmadığı için elektrik dağıtım firmalarına fazla ödemeler yapıldığına dikkat çeken Akdoğan, “Neredeyse tamamı yandaş şirketler bünyesinde faaliyet gösteren elektrik dağıtım firmalarına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından istisna kapsamında olunduğu halde yüzde 5’lik elektrik ve havagazı tüketim vergisi ödenmiş, bununla kalınmamış, mesken tarifesi uygulanması gereken Bakanlığa bağlı ev tipi sosyal hizmet birimlerine işyeri tarifesinden kesilen faturalar ödenmiş ve gerekli itirazlar ve başvurular yapılmadığı için dağıtım firmalarına reaktif enerji bedeli ödenmiş. Yani göz göre göre halkın parası bu dağıtım firmalarına adeta peşkeş çekilmiş ve bir rant sağlanmış. Bu rantın miktarı ise muamma. Sayıştay raporunda yer almıyor. Sayıştay adeta Cumhurbaşkanının talimatına uygun bir biçimde verileri sansürlemiş. O nedenle yapılan fazla ödeme miktarını bilemiyoruz. Bakanlığın mali tablolarında da görülmüyor” diyerek konuya dair Bakanlıktan açıklama istediklerini kaydetti.

“Sayıştay raporu açık, bu konuda dağıtım firmalarına yapılan fazla ödemelerde kimlerin sorumluluğu varsa bu mutlaka tespit edilmeli, ilgili firmalara fazla yapılan ödemeler tahsil edilmeli ve sorumluluğu olanlar bu bedellerin hesabını vermeli” diyen Akdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş’ın cevaplaması talebiyle şu soruları yöneltti:

1. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisinin istisnalarını düzenleyen 36’ncı maddesinde; kazanç amacı gütmemek şartıyla işletilen rehabilitasyon kurumları, çocuk bakımevleri, kreşler, düşkünler evi, yetimhaneler, Çocuk Esirgeme Kurumu’na ait çocuk yurtları ve bunlara bağlı işyerleri gibi sosyal yardım kuruluşlarının bu vergiden istisna olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla Bakanlığınıza bağlı rehabilitasyon merkezleri, çocuk bakımevleri, engelli bakım kuruluşları, çocuk yurtları ve bunlara bağlı işyerleri Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisinden istisnadır. Sayıştay tarafından yerinde yapılan incelemelerde, tedarik şirketleri tarafından elektrik alımlarına ilişkin ödemelerde %5 oranında Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi tahakkuk ettirildiği ve bu verginin de Bakanlığınızca ödendiği tespit edilmiştir. Bakanlığınıza bağlı kuruluşlarının elektrik ödemelerine ilişkin faturalarda, istisna kapsamında olunmasına rağmen ödenen Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi tutarı nedir? Bu tutarın iadesi için herhangi bir işlem başlatılmış mıdır? Yapılan ödemelere dair soruşturma başlatılmış mıdır?

2. İdareler tarafından reaktif güç değerlerinin devamlı olarak takip edilmesi, kompanzasyon sisteminin bakım onarımlarının yaptırılarak arıza sonucu reaktif bedel yansıması halinde yıl içinde bir defayla sınırlı olmak üzere durumu tedarikçi firmaya ileterek reaktif bedelin iptalini sağlaması ve ayrıca söz konusu elektrik sistemleriyle alakalı olarak dışarıdan bakım-onarım hizmeti alınması ve buna rağmen reaktif enerji bedeli oluşması durumunda bakım-onarım hizmeti alınan firmalara rücu işlemi yapılması gerektiği halde, Sayıştay tarafından 2022 yılına ilişkin taşra teşkilatında yerinde yapılan incelemelerde bazı il müdürlükleri ve kuruluşların elektrik alımlarında rutin bir şekilde reaktif enerji bedeli ödendiği, kompanzasyon sistemlerinin takibinin yapılmadığı, yılda bir defaya mahsus olmak üzere reaktif enerji bedeline itiraz edilerek iptalinin sağlanmadığı görülmüştür. Bu kapsamda ödenen reaktif enerji bedeli tutarı nedir? Bu tutar ile ilgili olarak yukarıda belirtilen gerekli tedbirleri almayan ve/veya gerekli itirazları gerçekleştirmeyen kamu görevlileri hakkında herhangi bir iş/işlem/soruşturma başlatılmış mıdır?

3. Sayıştay tarafından yapılan incelemelerde Bakanlığınızın çocuk evleri koordinasyon merkezlerine bağlı olan ve koruma altındaki çocukların bakımının sağlandığı ev tipi sosyal hizmet kuruluşlarına ilişkin elektrik alımlarında elektrik tedarik şirketleri tarafından mesken tarifesinin esas alınmadığı bu kapsamda idare tarafından elektrik tedarik şirketlerine başvurularak abone grubunun bu yönde değiştirilmesi için gerekli işlemlerin yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda mesken yerine işyeri tarifesinden yapılan ödemelerde oluşan zararın tutarı nedir? Bu tutar ile ilgili olarak yukarıda belirtilen gerekli başvuruları kamu görevlileri hakkında herhangi bir iş/işlem/soruşturma başlatılmış mıdır?