Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, Meclis'te ortak grup kurmuştu.
Gelecek Partisi Ankara Milletvekili Nedim Yamalı'nın TBMM Başkanlığı'na sunduğu resmi yazıda Saadet grubundan da istifa etmesiyle, grubun Meclis'teki milletvekili sayısı 19'a indi.
Yeni bir katılım henüz olmadığı için Saadet grubu düştü.
Siyasi partilerin parlamentoda grup kurması için en az 20 sandalyesi olması gerekiyor.Gelecek Partisi ve Saadet Partisi, ortak grup kurma kararını Temmuz 2023'te almıştı.
DEVA Partili iki isim Saadet'e geçmek için dilekçe sundu
Yamalı, istifasının ardında Saadet ve Gelecek Partilerinin birleşerek oluşturdukları Meclis grubu düştü. Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi bir formül arayışı içindeydi.
Ardından DEVA Partisi milletvekilleri Mehmet Emin Ekmen ve Ertuğrul Kaya, TBMM'de grubu düşen Saadet Partisi'ne geçmek için TBMM'ye dilekçe sundu.
Saadet-Gelecek Meclis grubu düşmüştü
Gelecek Partisi Ankara Milletvekili Nedim Yamalı, sosyal medya hesabından partisinden istifa ettiğini açıklamıştı.
Yamalı sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Kuruluşundan bu yana görev aldığım Gelecek Partisi üyeliğinden bugün itibarıyla istifa ediyorum" ifadesini kullanıp istifa gerekçesi hakkında bilgi vermedi.
Bağımsız milletvekili olarak yoluna devam edeceği öğrenilen Yamalı'nın partisinden istifa etmesiyle birlikte TBMM'de 20 milletvekili bulunan Saadet-Gelecek Grubunun milletvekili sayısı 19'a düşecek. Saadet ve Gelecek Partilerinin birleşerek oluşturdukları grup düşmüş oldu.
İçtüzüğe göre siyasi partiler en az 20 milletvekiline sahip olmaları durumunda Meclis'te grup kurma hakkına sahip oluyor.
Geçen yıl da düşmüştü
Geçen yıl Saadet Partisi milletvekili Hasan Bitmez’in hayatını kaybetmesinin ardından, iki partinin kurduğu grup yine düşmüştü. Bunun üzerine CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Saadet Partisi’ne geçmişti.