CHP'li Bingöl'den 'Korona günlerinde gençlik' raporu: Her 3 üniversite mezunu gençten 1’i işsiz
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Covid-19 sürecinde gençlerin yaşadığı zorluklara dikkat çeken bir rapor hazırladı. Özellikle üniversiteye giriş sınavının tarihinde yaşanan karmaşa, uzaktan eğitim ile ilgili sıkıntılar, eğitimin içine düşürüldüğü durum, önüne geçilemeyen işsizlik ve iş bulabilenlerde güvencesiz çalışma koşulları gibi konulara yer verilen raporda çarpıcı veriler paylaşıldı.
Genç işsizliğinin her geçen gün arttığının ve üniversite mezunu her 3 gençten 1’inin işsiz olduğunun belirtildiği raporda, son 6 yılda üniversite mezunu gençlerin işsizlik oranının yüzde 10 oranında arttığı ve çalışan gençlerin de güvencesizlik kıskacında olduğu vurgulandı.
AKP iktidarının gençliğe yönelik politika üretemediğini ve pandemi süreci ile gençliğin yaşadığı sorunların katlandığını belirten CHP’li Bingöl, “Sosyal devlet anlayışının ortadan kayboluşu felaket süreçlerinde iyice ortaya çıkmaktadır. Yaşanan pandemi süreci bu açıdan büyük önem taşımaktadır. En ufak bir salgın, doğal afet, kriz ile yıkılan bir sistem inşa eden iktidar, ülkenin gençlerini ve onların geleceklerini adeta pamuk ipliği ile elinde tutmaktadır. Halbuki bu ülkenin gençliği, sağlam politikalar ile güçlü bir sistemi hak etmektedir.” dedi.
Raporda şu çarpıcı verilere yer verildi:
İşsizlik, Borçluluk ve Güvencesizlik Kıskacında Gençlik: Her 3 Üniversite Mezunu Gençten 1’i İşsiz
Gençliğin karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardan biri işsizlik. Türkiye’de 2020 yılının Şubat ayı itibariyle genç işsizliği yüzde 24.4. Son 6 yılda ise genç işsizliği yüzde 7 oranında arttı.
Özellikle üniversite mezunu genç işsizliği hızla artıyor. 2020 yılında üniversite mezunu gençlerin işsizlik oranı yüzde 32. Son 6 yılda üniversite mezunu gençlerin işsizlik oranı yüzde 10 oranında arttı. Her 4 gençten biri ve her 3 üniversite mezunu gençten biri işsiz durumda. Çalışan gençlerin ise neredeyse yarısı kayıt dışı olarak çalışıyor.
Borçluluk: 2 milyar 95 milyon liralık borç
Rapora göre, 2000’li yıllarda güvencesiz çalışma koşullarıyla mücadele eden gençler bir de borçluluk yükünün altındalar. Bu borçlan(dır)ma hem ekonomik hem de siyasi olarak gençleri baskı altına alıyor. Borçluluk hali, çalışma hayatına yeni atılan gençlerin ses çıkaracağı, tepki göstereceği durumlarda sesini kısıyor; tepkisiz ve zayıf bir işçi sınıfı ve gençlik oluşumuna zemin hazırlıyor.
2018 yılı itibarıyla 403 bin öğrenci burs, 1 milyon 259 bin 193 öğrenci ise öğrenim kredisi alıyor. Son 10 yılda öğrenim kredisi borcu olan 5 milyon öğrenciden borçlarını ödeyemeyen 279 bin 797 kişi Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirilirken, öğrenim kredisi borcu olan 342 bin 282 öğrencinin 2 milyar 95 milyon 228 bin lira borcu var. Borçlarını ödeyemeyen öğrencilere ise e-haciz uygulanıyor.
Gençlerde İş Cinayetleri ve İntiharlar Artıyor
İş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Sadece son 8 yılda 2073 genç iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 2012 yılında 164 genç iş cinayetlerine kurban giderken, 2019 yılında bu sayı 246’ya çıktı. Ayrıca işsizliğe bağlı genç intiharları da hızla artmakta. İşsiz olduğu ya da atanamadığı gerekçesiyle gençler canlarına kıyıyorlar.
Türkiye’de geçim sıkıntısı sebebiyle yaşanan intiharlar da hızla artıyor. 15-34 yaş arasında yaşanan geçim sıkıntısı kaynaklı intiharlar incelendiğinde 2003-2018 yılları arasında 1274 gencin intihar ettiği görülüyor.
Artan Fakülte Sayısı ve Eğitim Kalitesinde Yaşanan Düşüş
Rapora göre, Türkiye’de, 2006 yılından itibaren üniversite sayısında hızlı bir artış yaşandı. Fakat üniversite sayısı hızla arttırılırken nitelikli öğretim üyesi sayısı aynı oranda artmıyor. Türkiye’de 129 devlet üniversitesi, 75 vakıf üniversitesi ve 4 tane vakıf meslek yüksekokulu var. Bu üniversitelerde toplam yedi milyon 740 binden fazla öğrenci bulunmakta; buna karşılık akademisyen sayısı 175 bin 387’de kalmakta. Buna göre 270 öğrenci başına bir profesör, 462 öğrenci başına bir doçent, 188 öğrenci başına bir doktor öğretim üyesi, 205 öğrenci başına bir öğretim görevlisi ve 151 öğrenci başına da bir araştırma görevlisi düşüyor.
“Cumhuriyetin Devrimci Kültürünü Miras Alan Gençler, Aydınlık Geleceğimizin Teminatı Olmaya Devam Edecekler”
Özellikle 80 sonrası yaşanan ve son 18 yılda AKP ile hız kazanan neoliberal dönüşümün, sadece üretim alanını değil; üretim dışı alanı da değiştirdiğini söyleyen CHP’li Bingöl, “Gençliğin yaşadığı ekonomik, siyasal ve ideolojik sorunlar ancak bu üç ana hattın yeniden tesisi ile mümkündür. İktidarın eşitsiz politikaları ve emek üzerindeki yıkıcı etkileri sistemli ve örgütlü bir çalışma ile sona erecektir. Bu noktada cesaretle, yılmadan mücadele etmek esas kriterdir. Cumhuriyetin devrimci kültürünü miras alan gençler, aydınlık geleceğimizin teminatı olmaya devam edecektir. Nüfusumuzun büyük çoğunluğunu oluşturan gençlerimiz ülkemizin aydınlık geleceğinin güvencesidir. Gençlerin iyi eğitimli, özgüvenli, hoşgörülü, çağdaş ve Cumhuriyet değerlerine bağlı özgür bireyler olarak yetişmesi ülke açısından çok önemlidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere armağan ettiği 19 Mayıs ruhu, gençlerin düşlerinden beslenmelidir.” dedi.
Yorumlar
Popüler Haberler
Deniz Zeyrek, Sözcü gazetesinden ayrıldı
MHP'li vekillerin istifa gerekçesine PolitikYol ulaştı: VIP altın kaçakçılığı
Yasadışı bahis soruşturmasında yeni dalga: 7 fenomene yakalama kararı
Sivas’ta dershane bulunan binada yangın: Bir öğretmen öldü
Selçuk Üniversitesi, mutluluğun formülünü aramayı bıraktı
Liderlik hayali kuran Türkiye, puansız Karadağ'a takıldı