CHP'li Bingöl, gurbetçilerin emeklilik durumunda yaşanan değişikliği değerlendirdi: Daha fazla prim daha geç emeklilik
CHP PM Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, yurtdışında yaşayanlar için borçlanarak emekli olmanın şartlarının değişmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yurtdışında yaşayan vatandaşların emekli olabilmek için SGK’ya yaptıkları borçlanmanın gurbetçiler açısından olumsuz dönüşlere neden olduğunu vurgulayan Bingöl, “ Yapılan değişiklik ile borçlanma tutarına 100 bin lirayı bulan fazladan ödeme yapılması gerekiyor ve SSK yerine Bağkur koşullarına göre emekli olunabiliyor. Bu durum gurbetçilerimizin emekli olmaları açısından ciddi zorluklar içeriyor” dedi.
CHP’li Bingöl’ün konuyla ilgili açıklaması şöyle:
İKTİDAR, EMEKLİLERİ HEM YURT İÇİNDE HEM YURT DIŞINDA İTİBARSIZLAŞTIRIYOR
“Türkiye, AKP ile her yaştan emekçinin çalışma koşullarının sistematik olarak zorlaştırıldığı, haklarının gasp edildiği süreçlerden geçiyor. Özellikle emeklilerimize baktığımızda durumun geldiği nokta içler acısı. Yapılan son değişiklik ile yurt dışı borçlanma bedeline esas olan prim oranı yüzde 32'den yüzde 45'e çıkarılıyor. Yani şu anki günlük borçlanma bedeli 27,29 TL iken, bu oran 38,38 TL oluyor.
Değişiklik bununla kalmıyor, yurt dışındaki Türkler artık SGK yani 4A sigortalısı olamayacak. Değişiklikle sadece 4B sigortalısı olunabilecek, asgari borçlanma süresi ise, artık SGK’daki gibi 10 yıl değil 15 yıl olacak.”
100 BİNDEN DAHA FAZLA PRİM ÖDENECEK
İktidarın emekli politikasının sömürü üzerine kurulu olduğunu vurgulayan CHP’li Bingöl, “Emeklilerin sorunları çalışma hayatının sorunlarının çok önemli bir parçasıdır. Ömürlerinin en güzel yıllarını çalışarak tüketmiş olan işçilerin, emekçilerin yaşlılıklarını mutlu, huzurlu refah içinde geçirmesi, devletin ve toplumun onlara en temel borcudur. Ancak emeklilerimize dönük adeta sistematik bir saldırı var. Yurt içinde yaşayan emeklilerimiz geçim sıkıntısı içerisindeyken şimdi de yurt dışındaki emeklilerimizin de daha fazla prim ödeyip daha geç emekli olmalarına neden olunuyor. Yurtdışındaki emekliler 15 yıl için 60 bin, 20 yıl için 80 bin, 25 yıl içinse 100 bin lira fazladan ödenmesi gerekecek.”
YURT DIŞI HİZMET BORÇLANMASININ ANLAMI KALMADI
Hükümetin emeklileri itibarsızlaştırdığını ve zor koşullar altında yaşamak zorunda bıraktığını vurgulayan Bingöl, hükümeti bir an önce hem yurt içi hem de yurt dışında yaşayan emeklilerin koşullarını düzeltmeye çağırdı.
Bingöl, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Emeklilik, çalışma hakkının devamı niteliği taşır. Dolayısıyla emeklilerin hakları çalışma hayatı açısından çok önemlidir. Türkiye’de bitmeyen bir sömürü mekanizması var artık. Bu mekanizmanın önemli çarklarından biri de emekliler haline getirildi. Yurt içinde türlü zorluklar ile haklarından mahrum olan emeklilerimize şimdi de yurt dışı emeklilerimizin sıkıntıları eklendi.
Emeklilik yaşının sürekli olarak ileriye atıldığı bir dönemden geçiyoruz. Yapılan değişiklik ile yurt dışı hizmet borçlanmasının hiçbir anlamı kalmadı.”
Bunlar da ilginizi çekebilir