CHP’li Ali Mahir Başarır: “Çocuklarımızı ve gençlerimizi bu beladan korumalıyız”
Konuya ilişkin Melis Başkanlığı’na araştırma önergesi veren CHP’li Başarır, “ülkemizde uyuşturucuya erişimin oldukça kolaylaştı. Özellikle bağımlılık yapan sentetik uyuşturucu kullananların sayısı arttı. Bırakın lise öğrencilerini, ortaokul öğrencilerinde dahi rastlanır oldu. Ne yazık ki uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için her 8 hastadan sadece biri bu imkana sahip olabiliyor. Bu sebeple ülkemizdeki AMATEM’lerin sayısının arttırılması gerekmektedir” dedi.
Hemen kemen her gün, ülkemizde sentetik uyuşturucu kullanımı ve yakalanmasına dair haberlerin yer aldığını ifade eden CHP’li Başarır, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi bu beladan korumak zorundayız. Tek tek uyuşturucu maddelerin ismi ile dar bir alanda mücadele etmek yerine, bağımlılığın önlenmesi adına genel bir mücadele başlatılması kaçınılmazdır” sözlerine yer verdi.
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır vermiş olduğu Meclis Araştırma Önergesinde;
“Ülkemizde sentetik uyuşturucu (kannabinoid) kullanımı özellikle 2011 yılında artış göstermeye başlamış ve günümüze kadar da bu artış hızla gerçekleşmiştir. Ülkemizdeki sentetik uyuşturucu kullanımı, bırakın lise öğrencilerini ortaokul öğrencilerinde dahi görülmeye başlanmıştır. Bu durum birçok ebeveynin büyük sorunlarla baş başa kalmasına neden olmaktadır.
Her türlü uyuşturucu maddeye, kokaine, metamfetamin ve daha onlarca bağımlılık yapan maddeye erişim daha kolaylaştı.
Dünyada sentetik uyuşturucu olarak 400 çeşit olmakla beraber ülkemizde ise yaklaşık 100 çeşit sentetik uyuşturucu bulunmaktadır.
Sentetik uyuşturucu kullananlarda, anksiyete, panik atağı, psikotik ataklar gözlenmekle beraber, kişi hem kendine hem de etrafına büyü ölçüde zarar verebilmektedir. Tedaviye ihtiyacı olan 8 bağımlıdan sadece biri bu imkana erişebilmektedir. Madde kullanım bozuklukları için ülkemizde AMATEM’lerin sayısı bir an önce arttırılmalıdır.
Hemen hemen her gün, ülkemizin her bölgesinde sentetik uyuşturucu kullanımına ve yakalanmasına ilişkin haberler basın ve yayın organlarında yer almaktadır. Ancak sadece ölümle sonuçlanan haberler basına yansımaktadır. Tek tek uyuşturucu maddelerin ismi ile dar bir alanda mücadele etmek yerine, bağımlılığın önlenmesi adına genel bir mücadele başlatılması kaçınılmazdır.
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin Raporu’nda, 2019 yılında, Türkiye’de 347 kişinin uyuşturucudan öldüğü bilgisi yer almaktadır. Yine aynı raporda, Türkiye 2019 yılında 19 ton ile dünyada en fazla eroin ele geçiren ikinci ülke oldu. Türkiye, dünyanın en fazla amfetamin ve ekstazi yakalayan ülkeleri arasında yer aldı.
Ülkemizde uyuşturucu ile mücadeleyi arttırmak, uyuşturucu bağımlılığını ve yaygınlığını azaltmak, uyuşturucu kullanımına sebep olan etkenleri enine boyuna incelemek için Anayasamızın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz” ifadelerine yer verdi.
Bunlar da ilginizi çekebilir