Akdoğan, avukatların hak arama özgürlüğünün en önemli temsilcileri olduğunu ve uzun zamandır Avukatlar Günü'nü kutlayamadıklarını, bu özel günde ise sorunlarını ve çözüm önerilerini konuşmak durumunda kaldıklarını söyledi.
Bu bağlamda, TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesiyle, avukatların yaşadıkları sorunların ve çözümlerin tespiti için bir Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ettiklerini açıkladı. Akdoğan, eğitimden çalışma hayatına, hatta emekliliklerine kadar uzanan kronik sorunlarla boğuşan avukatlar için, siyasetin sorun üretmek değil, çözüm üretme zamanı olduğunu vurguladı.
Ülkedeki plansız eğitim politikaları hakkında da konuşan Akdoğan, her ile bir üniversite açılmasının, gençlerin işsizliğini sadece ertelediğine ve hukuk fakültelerindeki sayının ihtiyaçtan fazla olduğuna dikkat çekti. Bu durumun, genç avukatların mesleğe yaraşır ücretlerde iş bulamamasına ve emek sömürüsüne yol açtığını belirtti. Ayrıca, yıllarca mesleğe emek vermiş avukatların emeklilikte yaşayacakları geçim sıkıntısı nedeniyle ömür boyu çalışmaya mahkum edildiklerini ifade etti.
Akdoğan, Ali Günday, Tahir Elçi ve Muammer Aksoy gibi değerli hukukçuların ve baro başkanlarının faili meçhullere kurban gitmeleri ve avukatların artan oranda şiddete uğramaları gibi sorunlara da değindi. Can Atalay gibi toplumsal olaylarda mağdur vatandaşların yanında olan avukatların, iktidar tarafından yok sayıldığını ve hukuka olan bakış açısının bu örneklerle ortaya konulduğunu belirtti. Akdoğan, avukatların can ve mal güvenliğinin sağlanması ve mesleklerini onurlarıyla icra edebilmeleri için gereken adımların atılması çağrısında bulundu.