CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi’nin “Genç Yoksulluğu Dosyası” yayımlandı. Rapora göre; devlet üniversitelerinde yemek ücretleri yüzde 75 ile 80 arasında artış gösterdi. Devam eden yurt krizinin yanında üniversiteye yakın ev tutmanın bedeli yüzde 151,4 oranında arttı. Rapor kapsamında görüşülen gençler, en büyük problemlerinin enflasyon olduğunu belirtti.
EV KİRALARINDA YÜZDE 151,4’LÜK ARTIŞ YAŞANDIRaporun değindiği noktalardan bir diğeri ise yurt açmazı ve öğrencilerin barınmaya ulaşımda yaşadığı problemler oldu. İstanbul’un önde gelen üniversitelerinden Boğaziçi üniversitesinde ankete katılan öğrencilerin yüzde 88’i yurtta konaklama hakkı elde edemedi. Bununla beraber; aynı üniversitenin yurt hakkı kazanamayan öğrencilerinden yüzde 52’si ev kiralayamayacak durumda olduğunu belirtti.
Ankara’da yoğunlukla ODTÜ’lü öğrencilerin yaşadığı 100.Yıl mahallesinde ev kiraları yüzde 151,4 oranında arttı. Raporda, KYK yurdunda kalan bir öğrencinin en ucuz KYK odasında kaldıktan sonra elinde kalan paranın 905 TL olduğu belirtildi.
GENÇLERİN YÜZDE 63’Ü BAŞKA BİR ÜLKEDE YAŞAMAK İSTİYORRaporda; Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği’nin 2023 Gençlik Araştırması verilerine de yer verildi. Verilere göre; Türkiye’de kendisini mutlu hissettiğini belirten gençlerin oranı yüzde 17,3. Gençlerin yüzde 30’u ise kendini mutsuz hissediyor. Bununla beraber; Türkiye’de yaşayan gençlerin yüzde 63’ü başka bir ülkede yaşamak isterken, yüzde 71’i kamu pozisyonları için işe alım sürecinde nitelik ve liyakatin yeterinde dikkate alınmadığını düşünüyor.
EN BÜYÜK SORUNLAR: ENFLASYON, İŞSSİZLİK VE KİRA FİYATLARIGençlerin yüzde 35,8’inin geliri 3 bin TL’nin altında. Gençlerin maddi koşullarından memnun olma durumları da 2017 ile kıyaslandığında düşüş gösterdi. 2017’de 5 gençten birinin maddi durumunu kötü olarak tanımladığı bilinirken, bu oran 2023’te yüzde 36,7’ye çıktı. Rahat bir hayat sürebilmek için gençlerin en az toplam gelir beklentisi, yüzde 39,3 oranıyla 9 bin – 18 bin TL iken yüzde 45,2 oranıyla 18 bin TL ve üstü olarak kaydedildi.
Bununla beraber; rapor verilerine göre, gençlerin yaşadığı en büyük sorunlar enflasyon, işsizlik, kira yüksekliği ve sokaklardaki şiddet olarak sıralandı.