CHP’den 'dövizle sözleşmeleri bitirin' çağrısı
CHP'li Çakırözer TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan torba yasada Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun'da yapılan düzenlemeye dikkat çekerek "Yenilenebilir Enerji Yatırımlarına yapılan TL düzenlemesi dövizli tüm sözleşmelerde de yapılsın" dedi.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan torba yasada Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun'da yapılan düzenlemeye dikkat çekerek, ‘yenilenebilir enerji yatırımlarına verilecek alım-fiyat garantilerinin döviz cinsi yerine artık TL cinsinden verilecek’ olmasının sevindirici bir düzenleme olduğunu söyledi. Çakırözer, düzenlemenin dövizle yapılan tüm ihalelerde geçerli olmasını isteyerek, “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun uzun süredir söylediği ‘dövizle sözleşmeyi sonlandırın’ çağrısının ilk adımını bu torbada görmek hepimiz için sevindirici. Ama yetmez! Bunun aynısının şehir hastanelerinde, aynısının uçmayan yolcular için verilen Kütahya Havalimanı’nda, aynısının Osmangazi Köprüsü'ne, yani döviz üzerinden garanti verdiğiniz her yere yapılması gerekmektedir” dedi.
DÖVİZ ÜZERİNDEN SÖZLEŞMELER BİTİRİLSİN
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan torba yasada Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun'da yapılan düzenleme ile yenilenebilir enerji yatırımlarına verilecek alım-fiyat garantilerinin döviz cinsi yerine artık TL cinsinden verilecek.
Görüşmeler sırasında söz alan CHP’li Utku Çakırözer yenilenebilir enerji yatırımlarına verilecek alım-fiyat garantilerinin döviz cinsi yerine artık TL cinsinden verilecek olmasının olumlu bulduklarını söyleyerek, bu düzenlemenin döviz cinsinden yapılan tüm sözleşmelerde geçerli olmasını istedi. Çakırözer, “5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun ile getirilen düzenleme hepimiz için çok önemli. ‘Yenilenebilir enerji üretim tesisleri için tavan fiyat Türk lirası üzerinden belirlenecek” diyorsunuz. Bizim hep söylediğimiz bir düzenleme. Genel Başkanımız zaten uzun süredir söylüyor, parti sözcülerimiz söylüyor ‘Artık döviz üzerinden sözleşme yapmayın’ diyoruz. Şimdi bu düzenlemenin aynısının şehir hastanelerinde, aynısının Kütahya Havalimanında, aynısının Osmangazi Köprüsü'nde, yani döviz üzerinden garanti verdiğiniz her yere yapılmasını istiyoruz” dedi.
GAZİLERİMİZE İKİNCİ EMEKLİLİK 15 YILDA VERİLSİN
Çakırözer, tasarıda vazife malulü gazilerin emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya başlamaları ve bu çerçevede ikinci kez emekli olup aylık alabilmelerinin önünü açan düzenlemenin de yetersiz olduğuna vurgu yaparak, “Bu ülke için canını ortaya koyan gazilerimiz onur kaynağımız, onlar için hiçbir fedakârlıktan kaçınmamalıyız. Kamuda çalışan binlerce malul gazimize de 15 yıl 3900 prim günü üzerinden ikinci emeklilik hakkı bu torbada yer almalıdır" dedi. Çakırözer, SGK hatasıyla aylıkları 4 aydır kesik yüzlerce gazinin mağduriyetlerini de dile getirerek, gazilerin 4 aylık maaşlarının ödenmesini istedi.
İŞSİZLİK FONU'NH İŞÇİLER DIŞINDA HERKES KULLANIYOR
Torba yasadaki patronlara asgari ücret verilmesine ilişkin düzenlemeyi de eleştiren Çakırözer, fonun işçilerin ihtiyaçları için kullanılmasını istedi. Çakırözer,“ Fon, bir kere çok kötü yönetilmekte. İşsizlik maaşı yani işsiz işçilere verilecek ve onların ihtiyacı olan maaş dışındaki giderler artırmakta ama işçiler faydalanamamakta. Biz, bu torbada işsizlerin bu fondan daha kolay faydalanması, daha geniş, daha uzun sürelerle faydalanmasını görmek istiyoruz. Ama biz, her seferinde maalesef, bu torbalarda hep işverenin daha fazla İşsizlik Fonu'nun kullanımını sağlayan maddeler görüyoruz” dedi. Fonun sürdürülebilirliği konusundaki endişelerini de aktaran Çakırözer, “Biz hep fon eriyor diyoruz. Fon sadece erimiyor, tam tersine artık geriye gidiyor. 2020 Ocak ayı sonundaki rakam ve 2019 Aralık ayı sonundaki rakama baktığınızda düşüş gözükmekte. O yüzden, artık İşsizlik Fonunu sürekli ilgili ilgisiz yerlere kullandırmak yerine, gerçekten işçilerin ihtiyacı için kullanılmasını sağlayalım” diye konuştu.
EMEKLİYKEN DE ÇALIŞABİLSİNLER
Yurtdışında yaşayıp da prim ödeyerek Türkiye’den emekli olanların, emekli olduktan sonra çalışmalarına izin verilmediğine dikkat çeken Çakırözer, “Gurbetçilerimiz Meclis’ten ayrımcılık değil, eşitlik bekliyor. Türkiye'de çalışarak emekli olanlar hem Türkiye'de hem yurt dışında çalışabilirken yurt dışından borçlanarak emekli olan vatandaşlarımız bulundukları ülkede çalışamıyor. On yıllardır Berlin'de, Hollanda'da, Fransa'da çalışan gurbetçiler, sigortasını ödeyip primini ödeyip oradan emekli olduğunda, biz onların yurt dışında çalışmasına mâni oluyoruz, izin vermiyoruz. Çalışırlarsa Türkiye'deki emekli maaşlarını kesiyoruz. Biz bu torbada gurbetçilerimizin emekli olduktan sonra da yarı zamanlı değil, tam zamanlı çalışmalarına izin veren düzenlemenin konulmasını beklerdik. Dışişleri Komisyonumuzun bünyesinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu kuruldu. Gittiler, gezdiler. Orada onlara aktarılan belki de tek en önemli talep buydu ve bu talep burada yok. Gurbetçilerimizin taleplerine çözüm bulmayan bu düzenleme bu haliyle yetersiz” dedi.
Bunlar da ilginizi çekebilir