CHP'de Tüzük Kurultayı bugün başladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açılış konuşmasının ardından kurultay basına kapalı olarak devam ediyor.

CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek'in divan başkanlığını yaptığı kurultayda oylamalar başladı.

PolitikYol'un edindiği bilgilere göre üyelerin görevleri ve haklarını içeren 5'inci ve üyeliğe başvurma ve üye yazımını içeren 6'ncı maddeler oy çokluğuyla kabul edildi. 5'inci maddenin oylaması yaklaşık 1,5 saat sürdü.

5'inci madde şöyle:

(1) Partiye yılda 120,00 TL ile 6.000,00 TL arasında aidat verirler.

(2) Öncelikle üyesi bulundukları sandık çevresinden başlayan bir görev ve sorumluluk bilinci ile parti çalışmalarına ve toplantılarına katılırlar.

(3) Partinin katıldığı seçimlerde ve halkoylamalarında görev ister veya verilen görevi yerine getirirler.

(4) Dijital Demokratik Katılım yoluyla kendisine açılan görüş ve oylamalara katılırlar Dijital mecralardaki parti etkinliklerine katılırlar ve bunları yaygınlaştırırlar.

(5) Seçimlerde parti adaylarına oy vermekle, onların kazanmalarını sağlamak içın çalışmakla ve partınin başarısını en üst düzeye çıkarmak için çaba harcamakla yükümlüdürler.

(6) Partinin ilkelerini, amaçlarını, programını, kurultay bildirgelerini ve kararlarını, seçim bildirgelerini, partinin genel ve yerel politikaları ile hizmetlerini her olanaktan yararlanarak yurttaşlara duyurmakla görevlidirler.

(7) Görev aldıkları parti organlarının toplantılarına, çalışmalarına katılır; bu organların kendilerine verdiği ödevleri yerine getirirler.

(8) Partide ya da partinin üstlendiği kamu hizmetlerinde üstlendikleri görevleri yerine getirir, görevden ayrılırken hizmetin gerektirdığı devir işlemlerini eksiksiz yaparlar.

(9) Partinin düzenlediği ve çağrılı oldukları eğitim çalışmalarına katılırlar.

(10) Mesleklerine ve ilgi alanlarına göre oda, sendika, dernek, kooperatif, vakıf gibi kurum ve kuruluşlarda yetkili organın görevlendirmesi üzerine parti adına çalışmalara katılır, bu çalışmalar hakkında yetkili partı organlarını bilgilendirirler.

(11) Partıye yeni üye kazandırmak için gerekli çaba ve özverıyı gösterirler.

(12) Partinin yerel ve genel politikalarının oluşumuna katkıda bulunurlar.

(13) Parti ile ilgili yetkili organlardan her zaman bilgi alabilir, hukuksuzluklar ve haksızlıklar karşısında parti örgütünden kendilerinin savunulmasını isteyebilirler.

(14) Parti içı seçimlerde seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanırlar. Seçme hakkının kullanılabilmesi için, üyelikte bir (1) yılı tamamlamış olmanın ve düzenli aidat ödemenin yanı sıra eğitim alma, parti toplantılarına katılma, partinin katıldığı seçimlerde ve halkoylamalarında görev isteme veya verilen görevi yerine getirme, dijital demokratik katılım yoluyla açılan görüş ve oylamalara katılma, dijital mecralardaki parti etkinliklerine katılma veya bunları yaygınlaştırma görevlerinden en az ikisinin yerıne getirılmış olması gerekir. İlVilçe yönetim kurulunun önerisi, il yönetim kurulunun uygun bulması ve Merkez Yönetim Kurulunun kararıyla bu görevleri yerine getirmedikleri belirlenenler parti içi seçimlerde oy kullanamazlar. Merkez Yönetim Kurulu kararının bildiriminden başlayarak ilgilisı yedi (7) gün içinde kararın yeniden değerlendirilmesini isteyebilir.

(15) İlçe başkanlığı, ilçe yönetim kurulu üyelığı, ıl başkanlığı, il yönetim kurulu üyeliği, il disiplin kurulu üyeliği, kurultay delegeliği, partiden belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği görevinde bulunanlar bu görevleri süresince partı içi seçme hakkını kullanmadan yoksun bırakılamazlar. Genel başkanlık, Parti Meclisi üyeliği, il ve ilçe başkanlığı, partiden milletvekilliği ve belediye başkanlığı görevinde bulunanların bu görevleri sona erse bile seçme hakları kısıtlanamaz.

6'ıncı madde ise şöyle:

(1) Partiye üye olmak isteyen kışi, Nüfus Hizmetleri Kanununda tanımlanan Adres Kayıt Sistemi'nde (AKS) bağlı bulunduğu ilçe başkanlığına ya da ilçenin bağlı olduğu il başkanlığına doğrudan başvurur.

(2) Üyelik için elektronik yolla da başvuru yapılabilır. Elektronik yolla başvuranlardan üyeliğe engeli olmayanların üyeliklerine Merkez Yönetim Kurulunca karar verilir.

(3) Yurtdışında yaşayan yurttaşlar üyelik başvurularını yazılı ya da elektronik yolla doğrudan genel merkez üye yazım bürosuna yaparlar.

(4) Genel Başkan tarafından partıye yararlı olacağı gerekçesiyle önerilen kışilerin Merkez Yönetim Kurulu kararıyla üyeliğine karar verilebilir. Bu-şekilde-üyeliğe kabul edilenler üç ay-boyunca-yalntren-seçilme-hakkındon-yararlanabilirler.

(5) Üye kütüğünde kayıtlı olanlar ve bu kütükteki değişiklikler sıyasi parti siciline bildirilir.