Tele1 canlı yayınında soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:
- Ahlaki meşruiyeti medya neden tartışmıyor? Ahlaksızlık yapan bir insan belli bir makama oturuyorsa, onun tartışılması lazım. Ahlaki bir tartışmanın yapılması lazım. Cumhuriyet tarihinde böyle bir seçim kampanyası görülmedi. Yeni Şafak tetikçilik yapıyor. 3 milyon lirayı aşkın parayı Yeni Şafak kimden aldı? Medya bu kadar kirli olamaz. Bunu hep Faruk Bildirici mi yazacak? Mehmet Şimşek'e çağrı yaptım, bu parayı kimden aldılar? Bu parayı masraf yazamazlar. Facebook dediğiniz kurum kimin ne kadar reklam verdiğini yayınlıyor. Ahlaksızlığı, erdemli insanların beyanlarından öğreniyoruz. Bize destek verdiğini söyleyen TV kanalları da bunu sorgulamamız lazım. Neden bunları gündeme getirmiyorlar? Montaj videolarla ilgili dava açtık, yayın yasağı getirdik. Mahkeme kararı ile sahte olduğunu tescil ettirdik.
- Yanlışımız, iç tartışmaları kendi içimizde başlatmamızdır. Değişime en açık olan parti CHP'dir, tarihsel süreci böyledir. Çağın değişimini izleyemeyen bir parti 100 yıl yaşayabilir mi? Değişimin önünü açacağız, dönüşümün de önünü açacağız. CHP kendini yenilemek zorundadır. Biz bunu yapıyoruz. Değişim olacak tabi. Bizim partililer delege seçerken, il, ilçe kongrelerinde en ateşli konuşmaları yaparlar. Biz her türlü eleştiriye açık olan bir partiyiz. "Neden böyle konuştun?" demeyiz. Genel Başkan olarak kimsenin sözünü kesmem, bir saat eleştiriyi dinlerim. Ama bunun parti disiplini içinde olması lazım. Her eleştiriden ders çıkarmak parti yöneticilerinin görevidir.
- (CHP sağa mı kayıyor eleştirileri) Biz sosyal demokrat bir partiyiz. İşçinin, çiftçinin, memurun, emeklinin partisiyiz. Tüm sosyal sınıfları kucaklayan bir partiyiz. Parti nereye kaydı? Ben işçinin, emeklinin hakkını savunmadım mı? Ülkede 1 milyon taşeron işçilere sahip çıkan, kağıt toplayanların partisiyiz biz. Biz bir yere kaymadık. Can Atalay'ın da hakkını savunan partisiyiz, haksız yere hapis yatan insanların partisiyiz. Sinan Ateş'in de Emine Şenyaşar'ın da hakkını hukukunu savunan partiyiz biz.
- İnançlara, kimliklere, yaşam tarzlarına saygılıyım.
- 4+4+4 geçerken CHP'nin verdiği mücadeleyi hangi parti verdi? Milli Eğitim Komisyonunda 36 saat mücadele verildi. Anayasa Mahkemesi'ne götürdük. Kavga ise her türlü kavgayı verdik. Komisyonda arkadaşlarımız darp edildi. Biz hangi kamuoyundan destek aldık? Yine suçlanan biz olduk. Demokrasinin de laikliğin de insan haklarının da güvencesi biziz. İmam hatip okullarında okuyan bütün çocuklarımızın çok iyi eğitim almasını, ahlaklı, erdemli, Türkiye gerçeklerini bilen bir eğitim almasını isteriz. Hiçbir inanç insan haklarını göz ardı etmez. MEB milli olmaktan çıkmış. Bugün AK Parti'ye oy veren aileler de eğitim sisteminden şikayetçiler.
- (İmamoğlu'nun değişim açıklamaları) CHP'de herkes koşulları yerine getirdiğinde genel başkanlığa aday olabilir. Şirketler ayrıdır, partiler ayrıdır. Partiyi şirket gibi düşünemezsiniz. Partinin hedefi, kuralları, ilkeleri, kurulları vardır. Ekrem Bey elbette aday olabilir. Başarılı bir belediye başkanımızdır. Son seçimde 22 ilçeyi alabilecek duruma eriştik. Ben İstanbulluların oyu ile yönetme yetkisi CHP'ye verilmişse, bunu AKP'ye geri veremem.
- Kimsenin gereksiz tartışmalarla partinin enerjisini tüketmesini istemiyorum. Parti diridir. Biz mücadele edeceğiz. Genciyle, kadınıyla, erkeğiyle mücadele edeceğiz. Bu bireysel bir mücadele değildir. Tartışmaları kışkırtanlar var. O tuzağa kimsenin düşmesini istemem.
- Amerika'ya, Almanya'ya gidişimi iyi anlatamamış olabiliriz ama doğruydu. Ben oraya siyasi görüşme yapmaya gitmedim. MIT'ye, biz iktidara geldiğimizde Türkiye'nin teknolojik dönüşüme ihtiyacı var dedim. İngiltere'ye de aynı gerekçeyle gittim. (İmamoğlu duruşması) Akşamına İstanbul'a geldim.
- (Başörtüsü konusunu gündeme getirmesi) Pek çok kişi hala bizim samimiyetimizi ölçüyordu. Başı açık AK Partili kadınlar, pazara çıkıp başörtülü kadınlara hakaret etti. Bunu bazı kameralar yakaladı. Başı açık kadınlar hep CHP'li diye algılanıyor. Bunu tespit ettik. Samimi olarak biz bu olayın bitmesi gerektiğini düşündük. İstiyorlarsa yasaya imza atalım. (Anayasa değişikliği) Taleplerimizi kabul ederlerse evet derdik. Ama taleplerimiz kabul edilmedi.
- (İttifak partilerine CHP listesinden verilen milletvekili kontenjanları) Olay parti olayı değil demokrasi olayı. Biz 200 milletvekili çıkarsak ne olacaktı? Olay bir Türkiye olayıdır, demokrasiden yana olanların birleşmesi olayıdır. İttifakı oluşturan partilerin Mecliste grup kurmalarını istiyorum. Onların da sesi çıksın, demokrasiyi, insan haklarını savunsunlar. Beraber savunalım. Bizim günlük mü düşündüğümüzü sanıyor herkes? Biz kazanamama halini de düşünmek zorundayız. Neden Erdoğan "Milletvekili transferi yapar mıyım" diye düşünmeye başladı? Satılık milletvekili istemiyorum. Parlamentoda onurunu haysiyetini satan milletvekili istemiyorum. Paraya tamah eden, safını değiştiren milletvekili istemiyorum.
- (Genel Başkanlığa aday mısınız?) Kimsenin önünü kapatmayız, böyle bir hakkımız yok zaten. Muharrem İnce aday olduğunda yeteri kadar imza toplayamamıştı, imzayı tamamlatan kişi benim. Biz diğer partiler gibi değiliz. Arzu eden genel başkan da olabilir. Tek yetkim var PM'den MYK'ya üyeleri seçiyorum. O tüzüğü yapan da ben değilim. Delegeler PM'yi seçer. Birisi "ben aday olacağım, önümde şu engeller var" derse kaldırmaya hazırım. Bugüne kadar çıkıp "Genel Başkanlığa adayım" demedim. Aday gösterilirsem o başka bir şey.
- (2024 seçimlerinde işbirliği olur mu) Şu an bir ittifak yok. Seçim zamanı gelir, oturulur konuşulur. Her lider kendi ekibine danışacaktır. İş o aşamaya gelince oturulur konuşulur. Yerel seçimlerde biz ittifak yapmasak bile halk ittifak yapıyor. Bir belediye başkanını beğeniyorsa gidip oy veriyor.
- Selahattin Demirtaş'ın açıklaması önemli. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvurduğu ama kabul edilmediğini söyledi. Bizim dışımızda olan bir şey. Ama kimsenin düşüncelerinden ötürü hapse atılmasını doğru bulmam. Bir demokrasi için en önemli unsurlardan biri de farklı düşüncelerdir.
- Parti tarihimizde ilk kez sandıklar bu kadar geniş kapsamlı korunmuştur. YSK'nin verilerinden kimlerin sandığa gitmediğini saptamaya çalışacağız. 2.5 yıldır parti bunun çalışmasını yapıyor. 2.tur seçimde gençlere müşahitlere çağrıda bulunduk.
- Yerel seçimde bütün belediye başkanlarımız ittifak yokmuş gibi çalışmak zorunda. İttifak olursa o ayrı. Belediye başkanlarımız tüm engellemelere rağmen başarılılar. 5 maskeyi dağıtamayan iktidardan kendi beldesinde tüm vatandaşlara maske dağıtan bir belediye.
- (81 il başkanının açıklaması) Seçimin değerlendirme toplantısıdır. Her il başkanı kendi örgütleri ile değerlendirme yaptı. Her arkadaşımız bir seçim değerlendirmesi yaptı. Bazı arkadaşlarımız bundan sonra yapılacaklar konusunda da düşüncelerini de ifade etti. 4 il başkanımız bir metin hazırladılar. Kendi aralarında mutabakat sağlandıktan sonra da kamuoyu ile paylaşıldı. 4 arkadaşımızı neden görevlendirdik, 81 arkadaş bir araya gelip metin hazırlayamazlar. Bu destekten öte bundan sonra nasıl mücadele etmeliyiz.
- Kişi endeksli değişim olmaz. Parti bir kurumsal yapıdır. Örgüt kendi içinde oturup konuşacak.
- Eğer tüzükte istediğimiz değişiklikleri yapabilirsek önseçimi en çok ben isterim. Partiye üye olan 40 kişi var, 40 kişinin aynı cep telefonu var. Bu yanlıştır. Gençlerin, kadınların daha çok partide yer alması lazım. Kendi içimizde, sorunlarımızı özgürce tartışan bir zeminimiz var. Hepimizin ortaklaştığı konu doğrudur. Ortaklaşmak bize güç katar.