Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum: 164 bin 321 binamız yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Toplam 4 milyon 511 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 250 bin bina, 11 ilimizde eş zamanlı incelenmiştir. 520 bin bağımsız bölümden oluşan 164 bin 321 binamız yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildi" dedi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman'da Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezi'nde deprem bölgesinde devam eden çalışmalara ilişkin açıklamada bulundu.
Bakan Karaismailoğlu, kışın en soğuk günlerinde çok büyük emek sarf edildiğini, depremden 4 gün sonra Adıyaman'ın yüzde 75'ine elektrik verdiklerini söyledi. Karaismailoğlu, depremin Adıyaman'ın tamamını etkilediğine dikkati çekerek, öncelikle altyapıyı ayağa kaldırmak için çalışmalar yürüttüklerini, elektriğin şehrin tamamına, suyun şehrin yüzde 95'ine, doğal gazın yüzde 60'ına sağlandığını belirtti.
Adıyaman'ın yavaş yavaş hareketlenmeye başladığını, bazı ticari dükkanların ve iş yerlerinin açılmaya başladığını ifade eden Karaismailoğlu, ilk günlerdeki çadır ihtiyacını kısa sürede karşıladıklarını savunarak şu anda da şehirde bulunan çadır kentlerde doluluk oranlarının yüzde 73 seviyelerine olduğunu, barınma için yurtlarda da yüzde 25'lik boş kapasitenin bulunduğunu kaydetti.
Karaismailoğlu, şunları söyledi:
"İnşallah yarın itibarıyla Adıyaman'daki konteyner kentlerimizde yaşam başlayacak. Planladığımız 15 bin konteynerimiz, bunun yanında prefabrik alanlarımız, yaşam alanları üretmeye devam edeceğiz. Devletimizin bütün kurumları çok büyük mücadele verdiler. Sürekli 24 saat vatandaşımızla beraberiz, onlarla birlikte bu işin üstesinden geleceğiz. Buraları inşa ve ihya etmeye devam edeceğiz. Kayıpları geri getiremeyiz ama inşallah burada yaşam alanlarını hep birlikte üreteceğiz. Bugün itibarıyla hasar tespit çalışmalarımız yüzde 83 seviyelerine geldi. İnşallah önümüzdeki birkaç gün içinde buraları da tamamlayacağız. Bir taraftan enkaz kaldırma çalışmalarımız devam ediyor. Buralar kurulu düzene oturana kadar hiçbir zaman elimizi buradan çekmeyeceğiz. Depremzedelerimiz müsterih olsun, bütün planlamalarımızı yaptık, inşallah en kısa zamanda bunları yerine getireceğiz."
ADIYAMAN'DA CİDDİ TOPARLANMA SÖZ KONUSU
Bakan Soylu, çadır ve konteyner kentler ile kalıcı konutlara ilişkin çalışmaların sürdüğünü ifade ederek "Karşı karşıya kaldığımız bu afetin içinde, insanlarımızın her birine dokunabilmek, şehirlerin yeniden hayatiyetini, üretimini sağlayabilmek için bütün planlamalar ortaya konulmaktadır. Özellikle Adıyaman'da elektrikten suya kadar altyapı konusunda diğer illere nazaran ciddi bir toparlanma söz konusudur" dedi.
Konteyner kentlerin, ilçe ve köyleri de kapsayacak şekilde en kısa sürede nasıl inşa edilebileceğine ilişkin değerlendirmeler yaptıklarını anlatan Soylu, "Ayrıca sağlık, beslenme, barınma dahil ve psikososyal destek dahil vatandaşımızın yanında olabilmek için nasıl bir süreci ortaya koyacağız, hep birlikte değerlendirdik" ifadesini kullandı.
Soylu, sadece AFAD tarafından bölgede 48 binin üzerinde çadır dağıtıldığını belirterek "Aynı zamanda hem sivil toplum kuruluşları hem yabancı ülkelerden gelen çadırların dağıtımı da dahil olmak üzere vatandaşımıza her noktada ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.
Soylu, şunları kaydetti:
"Elbette ki hüzünlüyüz çünkü hatıralarımız, şehirlerimiz, evlerimiz yıkıldı. Sevdiklerimizi, canlarımızı, insanlarımızı kaybettik ama biz Müslümanız ve biz inanıyoruz ki ne bir saniye ileri, ne bir saniye geri. İnsanın hayatının, takdir ettiği andan bir saniye ileri getirebilme kabiliyeti hiç kimsede yoktur. Cenabıallah'a teslimiz biz konuda ama burada yapmamız gereken hep birlikte geleceğe ait umudumuzu güçlü bir şekilde ayakta tutmak."
Bakan Soylu, "Burada insanlarımız kendi evlerine girene kadar, elbette ki manevi izleri silinmez bunu söyleyebilme gücüne sahip değiliz ama yaraları sarma hadisesini ortaya koyup, depremin izlerini buradan tamamen silene kadar çıkmayacağımızı, Sayın Cumhurbaşkanımızın bütün afetler ve depremlerde münhasıran her birimize talimatlarını bu şekilde verdiğini ve bu konuda millet olarak bunu yapabilecek büyük bir kapasitemizin olduğunu bir kere daha söylemek istiyorum" şeklinde konuştu.
Bakan Kurum ise inşa edilecek yeni konutların süreçlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurum, Adıyamanlı vatandaşlarla, milletvekilleriyle el ele vererek, bu şehri görmüş olduğu afetten kurtarabilecek çalışmaları seferberlik anlayışıyla yaptıklarını, yapmaya da devam ettiklerini vurguladı.
Bakanların ve buradaki ekiplerin, Adıyaman'ın altyapısı başta olmak üzere kültürel ve sosyal dokusunu, şehrin tüm ihtiyaçlarını giderecek anlayışla çalışmalar yürüttüğüne dikkati çeken Kurum, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede, biz de tüm ekibimizle hasar tespit çalışmalarını yürütüyoruz ve inşallah kesinleşmesine müteakip de kalıcı konutları vatandaşlarımıza söz verdiğimiz gibi 1 yıl içerisinde yapacağız. 11 ilimizde hasar tespit çalışmalarına ilişkin bilgi verecek olursak, Toplam 4 milyon 511 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 250 bin bina, 11 ilimizde eş zamanlı incelenmiştir. 520 bin bağımsız bölümden oluşan 164 bin 321 binamız yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit edildi. Adıyaman da depremden en çok etkilenen illerimizin başında geliyor ve bu kapsamda da Adıyaman'ın hasar tespit durumuna baktığımızda 20 bin 987 binada 56 bin 685 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık."
Bakan Kurum, depremlerden 11 ilde 14 milyon vatandaşın etkilendiğini aktardı. Kurum, "Cumhurbaşkanımızın, Ankara'da Afet Koordinasyon Merkezi'nde koordine ettiği, verilmesi gereken tüm destekleri, çalışmaları bizzat yakinen takip ettiği bir süreci biz de bakanlarımızla, ekiplerimizle ve valilerimizle sahada takip ediyoruz. İnşallah, 85 milyon büyük Türkiye ailesi tek yürek ve beraber olacağız, bu zor günleri hep birlikte atlatacağız" değerlendirmesinde bulundu.
Kurum, şöyle devam etti:
"Biz bu noktada gerek malzeme tedariğiyle alakalı, gerek buradaki en sağlam zeminde en doğru alanda şehrin ve çocuklarımızın geleceğini, şehrin kültürel dokusunu hesaba katacak şekliyle planlamalarımızı yapıyoruz. TOKİ'miz eliyle yapmış olduğumuz 1 milyon 180 bin konutumuz dimdik ayaktadır. Adıyaman'da, Gaziantep'te, Hatay ve Kahramanmaraş'ta ayaktadır. Aynı anlayışla yeni konutlarımızı yapacağız ve yöresel mimariye uygun bir şekilde konutlarımızı, yerleşim yerlerimizin inşasını gerçekleştireceğiz. Yine aynı kararlılıkla nasıl 3,3 milyon konutun dönüşümünü yaptıysak, burada da depremlerden hasar görmüş tüm alanlara ilişkin belediyelerimizle hasar tespit durumuna göre inşallah konutlarımızın, yerleşim alanlarımızın gerek az gerek orta hasardaki çalışmalarını da eş zamanlı yürütüyor olacağız."
Bakan Kurum, "Şu anda cumhuriyet tarihimizin en büyük afet konut yapım seferberliği başlamıştır. 2 gün öncesinde yapımlarımızın sözleşme süreçlerini başlattık ve bu dönüşümle birlikte şehirlerimizin yüzyılını da planlayacak ve afetlere karşı dirençli şehirlerin inşasını gerçekleştirecek anlayışla yapıyoruz. Bu projelerin içinde çevre düzenlemesi, okuluyla, parkıyla, Adıyamanlı kardeşlerimizin ne ihtiyacı varsa bu anlayışla ülkemizin en iyi mimarları ve tasarımcılarıyla birlikte bu süreci yürütüyoruz" ifadesini kullandı.
Yorumlar
Popüler Haberler
Atatürk Havalimanı Katliamı: Ağırlaştırılmış müebbet alan IŞİD'liler tahliye edildi
'Ölünce beni kim yıkayacak?': TRT'nin reklam panoları tepki topladı
Komisyonda mikrofonlar açık unutuldu: 'Çok yanlış yaptı Bakan Hanım'
AK Partili Belediye Başkanı, AK Parti ilçe başkanını Ülkü Ocakları üyelerine dövdürdü
Bakan Fidan: HTŞ, yıllardır bizimle işbirliği içinde oldu
İstanbul'da deprem meydana geldi