Şehir Planlamacısı ve eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi genel sekreter yardımcısı Buğra Gökce, Türkiye'nin Sefalet Endeksi'nde yer almasını değerlendirdi.

Gökce, endeksi şöyle değerlendirdi:
  • Angola, Zimbabwe, Sudan… Sefalet Endeksi’nde Türkiye bu ülkelerden daha kötü durumda. Peki neden?
  • Bugün 16 Nisan. Yedi yıl önce bugün Türkiye dünyada eşi benzeri olmayan bir 'Başkanlık Sistemi'ni oyladı. Mühürsüz oylar nedeniyle bugün hala tartışması süren bir referandum sonucunda yeni rejim yürürlüğe girdi.
  • Yürürlüğe giren rejimle hukuk devleti ilkesi yara aldı, kuvvetler ayrılığı ve denge - denetimi mekanizmaları güçsüzleştirildi. Yetkinin tek elde toplandığı ve yoğunlaştığı bir rejim ihdas edildi. Sonuç?
  • 2017 yılında Türkiye hukukun üstünlüğü endeksinde 113 ülke arasında 101’inci sıradaydı. Bugün 142 ülke arasında 117’inci sırada. Yolsuzluk endeksinde 180 ülke arasında 81’inci sıradaydık, bugün 115’inci sıradayız. Basın özgürlüğü endeksinde 155’inci sıradaydık, bugün 165’inci ülkeyiz. Tüm küresel endekslerde geriye gitmiş durumdayız.
  • 16 Nisan 2017 günü 1 dolar 3,6 liraydı. Bugün 32 lira. Enflasyon oranı yüzde 11,9 düzeyindeydi, bugün yüzde 65. Faiz oranı yüzde 11,75 düzeyindeydi bugün yüzde 50.
  • 2017 yılında Türkiye’de en zengin yüzde 10’luk grup toplam servetin yüzde 55,2’sini alırken, bugün en yüksek 10’luk grup toplam servetin yüzde 69,8’ini alıyor.
  • 2017 yılında konut sahipliği oranı yüzde 59,1 iken bugün konut sahipliği oranı yüzde 56,2. Peki ne yapmalı?
  • 31 Mart seçimlerinde halkımız güçlü bir irade ortaya koydu. Herkesin bu sonuçları çok iyi analiz edip hareket etmesi gerekiyor.
  • Türkiye’nin temel hedefi Atatürk’ün işaret ettiği 'çağdaş uygarlık seviyesinin dahi üstüne çıkmak'tır. Tüm kurumlarımızla yenilenerek, halkımıza en iyi hizmeti sunmak, kamu kaynaklarını etkin ve verimli kullanmak, halkımızı hak ettiği refah ve özgürlük seviyesine çıkartmak için gereken yapısal reformları yapmak toplumun siyasete verdiği ödevdir. 2017 referandumunun 7’inci yılında ortaya çıkan tabloyu herkesin irdelemesini umuyorum.

https://twitter.com/gokcebugra/status/1780220061820608571

Hanke henüz bulgusunu yayınlamadı

John Hopkins Üniversitesi'nden Uygulamalı Ekonomi Profesörü Steve Hanke'nin 2022 için yayınladığı Sefalet Endeksi listesine göre Türkiye sefaletin en yüksek olduğu 10'uncu ülke.

Hanke, sefalet endeksini yıl sonu işsizlik (ikiyle çarparak), enflasyon ve banka kredisi oranlarının toplamından, kişi başına düşen reel gayrisafi yurt içi hasıladaki yıllık yüzde değişiminin çıkarılmasıyla elde ediyor.

İran Devrim Muhafızları: Heniyye dışarıdan fırlatılan bir kısa menzilli füze ile öldürüldü İran Devrim Muhafızları: Heniyye dışarıdan fırlatılan bir kısa menzilli füze ile öldürüldü
Profesör henüz 2023 araştırmasını yayınlamasa da 'Veri Kaynağı' isimli Twitter hesabı enflasyon oranına işsizliği ekleyerek kendi sefalet endeksi versiyonunu yayınladı. Buna göre Türkiye, sıralamada beşinci ülke olarak yer aldı.
Editör: Altan Sancar