Manşet

Boğaziçi Üniversitesi’nde yine yurt krizi: Depremzedeler dahil yüzlerce kişi açıkta

Abone Ol

MEHMET BARAN KILIÇ

Son iki-üç senedir ciddi yurt krizleriyle boğuşan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bu sene de yeni bir yurt kriziyle baş başa bırakıldı, yüzlerce öğrenci açıkta kaldı.

Geçtiğimiz yıl Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlı 1’inci Kuzey Yurdu, 2’inci Kuzey Yurdu, 1’inci Kilyos Yurdu, Kilyos Otel Yurdu ve Superdorm yurdu ‘depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle’ 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kabul etmemişti. 'Krizin çözümü' için okul yönetimi kulüp odalarına dahi el koyarak yurda çevirmiş, odalara üçlü ranza atmıştı. Ancak bunlar kalıcı bir çözüm sunmazken yönetim daha kapsamlı çözümleri reddetmişti. Sonuç olarak yüzlerce öğrenci açıkta kalmıştı.

İki sene önce de, şehir dışından gelen öğrencilerin yurtlarda barınarak hazırlık eğitimi gördüğü Kilyos Kampüsü, yurt olanakları çok daha kısıtlı olan Anadolu Hisarı Kampüsü'ne taşınmıştı. Krizin çözümü için yine birçok yurda çok sayıda yatak ve ranza eklenmişti, çok sayıda hazırlık öğrencisi derslerin işlediği kampüse 1-2 saat uzaklıktaki yurtlara yerleştirilmişti.

Aradan geçen süre boyunca gerekli önlemleri almayan yönetim, öğrencileri bu sene de yeni bir yurt kriziyle baş başa bıraktı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan yurt sonuçlarına göre yüzlerce öğrenci yurtsuz kaldı.

Yurtsuz kalan sayısı paylaşılmıyor

Okul yönetimi, önceki senelerde yurda başvuran ve açıkta kalan kişi sayısını paylaşırken son senelerde bunu yapmaktan vazgeçti. Geçtiğimiz sene bu bilgiler 'kaos çıkar' diye paylaşılmamıştı.

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu'ysa (ÖTK) bu sene de verilerin paylaşılmadığını belirtti. Bu nedenle yurda başvurmasına rağmen yurtsuz kalan öğrenci sayısı tam olarak bilinmiyor.

ÖTK'ysa yurtsuz kalan öğrencilerin sayısına kendi başına ulaşmaya çalışıyor.

ÖTK'nın yaptığı okul içi bir ankette yurtsuz kalan 350'ye yakın kişiye ulaşıldı. Bu ankete göre yurtsuz kalanların yarısından fazlasını 1 ve 2. sınıflar oluşturuyor. Yine ankete göre yurtsuz kalan kadın öğrenci sayısı erkeklerin üç katı kadar.

Bunun haricinde çok sayıda depremzedenin de açıkta kaldığı belirtiliyor.

Ek olarak, 500 civarı öğrenci derslerin işlendiği ana kampüse 1-2 saat uzaklıktaki Kilyos Kampüs'e yerleştirildi.

Açıkta kalan sayısı daha fazla

Yurt çıkmayan öğrenci sayısınınsa daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz sene bazı yurtlar kapatılmadan önce toplam yurt kontenjanı 5 bine yakındı. Bu kontenjan, bazı yurtlara ek yatak ve ranza atılmasıyla oluşturulmuştu. Bu kontenjanın tamamına yakını da doluydu.

Daha sonra toplam kontenjanın yaklaşık yarısını oluşturan beş yurt, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatılmıştı. Yine odalara yatak eklenerek kontenjan 2 bin 800 civarına çıkarılmıştı.

Üniversitenin yurtlar müdürlüğünün sayfasında yer alan bilgilere göreyse bu seneki yurtların kontenjanıysa 3 bin 327. Görsel: Boğaziçi Üniversitesi Yurtlar Müdürlüğü

Bu kontenjanın yaklaşık bin 300'üyse hazırlık öğrencilere ayrılmış durumda. Hazırlık öğrencileri hariç erkek öğrencilere bin 275, kadın öğrencilere bin 15 kontenjan ayrıldı.

Diğer bir deyişle, mevcut yurt kontenjanı geçen seneki krizden önceki 5 binden hala uzakta. Bu da yurtsuz kalanların sayısının tahmin edilenden daha fazla olduğu anlamına geliyor.

Okul yönetimi öğrencileri yanıtsız bırakıyor

PolitikYol'a konuşan ÖTK üyesi öğrenciler, okulun ilgili birimlerinin kendilerine yanıt vermediğini belirtti.

Öğrenciler, öğrenci işleri dekanlığına konuyla ilgili toplantı yapmak için iletişime geçtiklerini ancak yanıt alamadıklarını kaydetti. ÖTK bunun üzerine yurtlar müdürlüğüne aynı taleple gitti ama müdürlük de öğrenci işleri dekanlığından habersiz adım atmayacağını iletti.

Bunun haricinde okul yönetimi, yurtsuz kalan öğrenciler için bir çözüm önerisi veya alternatif yol sunmuyor.

Yurt inşaatları yetişmedi

Okul yönetimi Kuzey Kampüs'te 500-700 kişilik ve Etiler'de 200-250 kişilik bir yurdun inşaatını sürdürüyor.

Geçen seneki yurt krizinde bu yurtların 2024-2025 eğitim-öğretim yılına yetiştirilmesi planlanıyordu.

ÖTK'nın yurtlarla ilgili bir idarecinden edindiği bilgiye göre Kuzey Kampüs'teki yurdun en erken Şubat 2025, en geç Eylül 2025'e yetişmesi planlanıyor.

Etiler'deki yurdun bitime yakın olduğu belirtilirken güçlendirme altına alınacağı söylenen Superdorm yurduyla ilgili bir gelişme yok.