Bilgi edinme hakkına bir darbe daha: BEDK'nın sitesine aylardır erişilemiyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun (BEDK) internet sitesine erişilememesini Meclis gündemine taşıdı.
Türkiye’nin Küresel Bilgi Edinme Hakkı Endeksi’nde 111 ülke arasında 81. sırada olduğuna dikkat çeken Adıgüzel, “Vatandaşların bilgi edinme, hak arama sürecinde önem taşıyan böyle bir kurumsal internet sitesine erişilememesi, zaten şeffaf olmayan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun (BEDK) yapısını daha da kötüye götürmüştür. 24 Haziran sonrası Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte, BİMER’in kapatılarak yetkilerinin CİMER’e devredilmesi sistemde büyük yığılmalara yol açmışken, bilgi edinme başvurularına yönelik itirazları değerlendirmek üzere oluşturulan bir kurulun internet sitesine aylardır erişimin olmaması kabul edilemez” dedi.
CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adıgüzel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun (BEDK) resmi internet sitesine erişilememesinin gerekçesini sordu.
“Türkiye, 111 Ülke Arasında 81. Sırada”
Demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu ile birlikte kişilerin bilgi edinme hakkının güvence altına alınmasına rağmen, Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Türkiye’nin Küresel Bilgi Edinme Hakkı Endeksi’nde 111 ülke arasında 81. sırada yer aldığına dikkat çeken Adıgüzel, önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye’de özellikle son dönemde yasal güvence altına alınmış bir hak olan bilgi edinme hakkı sağlıklı bir şekilde kullanılamamaktadır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş ile birlikte Başbakanlık İletişim Merkezi’nin (BİMER) kapatılmasıyla vatandaşların Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yönlendirilmesi ile birlikte CİMER’de yaşanan yığılmalara ek olarak ‘Bilgi edinme başvurusuyla ilgili yapılacak itirazlar üzerine, verilen kararları incelemek’ amacıyla kurulan BEDK’nın resmi internet sitesine bir süredir erişilememesi, kamuoyunda bilgi edinmeye yönelik soru işaretlerini artırmıştır.”
“24 Haziran’dan Sonra CİMER’e Kaç Başvuru Yapıldı?”
Adıgüzel, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:
- 24 Haziran sonrasında, CİMER’e kaç bilgi edinme başvurusu yapılmıştır? Bunların kaçı Kanunda belirtilen yasal süre içerisinde yanıtlanmıştır?
- Kurumsal internet sitesine erişilememesi, zaten şeffaf olmayan BEDK yapısını daha da kötüye götürmüştür. BEDK’nın internet sitesine bir süredir erişilememesinin gerekçesi nedir?
- Başbakanlık’ın kapatılmasının ardından, kurulun şu anki işleyişine yönelik kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz?
- Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle ile birlikte yaşanacak bu ve benzeri sorunlar neden öngörülememiş, vatandaşlar mağdur edilmiştir?
- CİMER’e yapılan başvuruların vatandaşların fişlenmesi ve arşiv araştırmaları ile güvenlik soruşturmalarında kullanılması endişesinin haklılık payı nedir?
Yorumlar
Popüler Haberler
Deniz Zeyrek, Sözcü gazetesinden ayrıldı
MHP'li vekillerin istifa gerekçesine PolitikYol ulaştı: VIP altın kaçakçılığı
Yasadışı bahis soruşturmasında yeni dalga: 7 fenomene yakalama kararı
Sivas’ta dershane bulunan binada yangın: Bir öğretmen öldü
Selçuk Üniversitesi, mutluluğun formülünü aramayı bıraktı
AIDS’ten ölen 13 yaşındaki çocuğun babasının ifadesi ortaya çıktı