‘Başkanlık sistemini’ de içeren Anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçilmesi 338 oyla kabul edilmişti. Teklifin maddeleri üzerindeki görüşmelere başlandı. Anayasa değişiklik teklifinin ikinci maddesi de kabul edildi. ‘Başkanlık sistemini’ de içeren 18 maddelik Anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçilmesi Meclis’te 338 oyla kabul edildi. Teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin oylamaya 480 milletvekili katıldı. 338 oyla 330 sınırının üstünde kabul çıkarken, 134 ret, 2 çekimser, 5 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı. AKP’nin hedefi, görüşmelerin 23 Ocak Pazartesi gününe kadar tamamlanması ve referandum sürecinin başlatılması. Anayasa teklifinin referanduma götürülebilmesi için ise en az 330 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli teklife Meclis’te de, referandumda da ‘Evet’ oyu vereceğini söylemişti. HDP ve CHP ise teklife karşı çıkıyor. Adı ‘partili cumhurbaşkanlığı’ sistemi olarak değiştirilen ‘başkanlık sistemini’ de içeren Anayasa değişiklik teklifinin maddeleri üzerindeki görüşmelere dair öne çıkan gelişmeler şöyle: TEKLİFİN 2. MADDESİ DE KABUL EDİLDİ Anayasa değişikliğinin 2. maddesi üzerine grup adına yapılan konuşmaların ardından soru cevap işlemi ve ardından da değişiklik önergeleri görüşüldü. Ardından ikinci maddenin oylamasına geçildi.
  1. madde için 480 milletvekilinin oy kullandığı oylamada 343 ‘evet’ oyu ile kabul edildi. 133 milletvekili de ‘hayır’ oyu verdi.
MADDE NE GETİRİYOR? Görüşülmeye başlanan değişikliğin ikinci maddesi Anayasanın 75. maddesinde yer alan, “Türkiye Büyük Millet Meclisi genel oyla seçilen beşyüzelli milletvekilinden oluşur” maddesinde değişikliği ön görüyor. Teklifle madde “Türkiye Büyük Millet Meclisi genel oyla seçilen altıyüz milletvekilinden oluşur” biçiminde değiştiriliyor. Teklifin kabul edilmesi durumunda 550 olan mevcut milletvekili sayısı 600’e çıkarılıyor. TEKLİFİN 1. MADDESİ KABUL EDİLDİ CHP’nin “basın özgürlüğü” konusuna dair vermiş olduğu önergesinin reddedilmesiyle Anayasa değişikliğinin ilk maddesi üzerine görüşmeye geçildi. Maddenin görüşülmesine başlamasıyla CHP’liler usul tartışması açtı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, dün yaşananları hatırlatarak, gizli oylamaya riayet edilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını talep etti. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, gizli oy yöntemine ilişkin tartışmalara ilişkin ise “Oy kullanma meselesinde de herkes kendisine yakışanı yapıyor” eleştirisi getirdi. Partiler adına yapılan konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi. 10 dakikalık soru cevap bölümünden sonra, teklifin 1. maddesi üzerinde görüşmeler tamamlandı. Oylama işlemi 22.40’ta başladı. Oylama işleminin tamamlanmasının ardında sayım işlemine geçildi. Anayasa değişiklik teklifinin birinci maddesi 347 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. MADDE NE GETİRİYOR? Teklifin 1. maddesi Anayasa’nın 9. maddesine “Bağımsız” ibaresinden sonra “ve tarafsız” ibaresini ekliyor. Anayasa’nın 9. maddesinde yer alan “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır” ibaresi “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır” diye değiştirilmesini ön görülüyor.