Politika

Bakan Tunç: İmralı'yla ikinci görüşme ile ilgili henüz talepte bulunulmadı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ikinci İmralı görüşmesi için henüz talepte bulunulmadığını belirtti.. Tunç “Olması noktasında büyük bir çaba var" dedi.

Abone Ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan İmralı görüşmeleri süreci, siyaset gündeminin bir numaralı başlığı haline geldi.

Bahçeli'nin başlattığı süreç sonrası DEM Parti heyeti PKK lideri Abdullah Öcalan'la İmralı'da görüşmüş ve ardından siyasi partilerle bir dizi temaslarda bulunmuştu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda gazetecilere, DEM Parti heyeti ile Abdullah Öcalan arasındaki ikinci İmralı görüşmesi hakkında açıklama yaptı.

Yılmaz Tunç, "İkinci görüşme ile ilgili henüz talepte bulunulmadı, talepte bulunulması takdirde bunun değerlendirmesini gerçekleştiririz" dedi.

"Terörsüz Türkiye için büyük bir çaba var" diyen Tunç, "40 yıldan bu yana ülkemizin, milletimizin huzur ve güvenliğini tehdit eden, gelişme ve kalkınmasının önünde engel olan PKK terör örgütünün tamamen lağvedilmesi, terörsüz bir Türkiye, iç cephenin güçlendirilerek milli birlik, kardeşliğimizin daha da kuvvetlendirilerek Türkiye'nin daha güçlü olması noktasında büyük bir çaba var. Bu çabaya hep beraber destek veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Serenay Sarıkaya'nın ifade vermesi

Oyuncu Serenay Sarıkaya'nın ifadeye çağrıldığının hatırlatılması üzerine de Tunç, soruşturma aşamasının gizli olduğunu, yorum yapmanın doğru olmayacağını, soruşturmanın sonucunu beklemek gerektiğini kaydetti.

İstanbul Barosu hakkında soruşturma

Tunç, İstanbul Barosu'yla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü bir davaname açılmasının söz konusu olduğunu hatırlattı.

Bu işlemin, İstanbul Barosunun açıklaması nedeniyle başlatıldığını belirten Tunç, şu ifadeleri kullandı:

* 2 terör örgütü sanığı, ülkemizde yargılanırken, hem davası hem de soruşturması devam ederken Suriye'ye kaçan 2 sanıkla ilgili güvenlik güçleriyle gerçekleşen bir çatışmada etkisiz hale getirilmesi sonrasında, bunların gazetecilik faaliyeti nedeniyle etkisiz hale getirildiği yönünde İstanbul Barosunun bir açıklaması söz konusu oldu. Baro açıklamasında da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Cenevre Sözleşmesi'ni, Roma Statüsü'nü, insancıl hukuku ihlal ettiği ve bunun savaş suçu teşkil ettiği yönünde maalesef talihsiz açıklamaları oldu.

* Bu açıklamalar, baroların amacı dışında yapılan faaliyet kapsamında değerlendirildiği için Avukatlık Kanunu'nun 77'nci maddesinin 5'inci fıkrası gereğince İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan bir soruşturma söz konusu oldu. Bu soruşturmada da İstanbul Barosu Başkan ve yönetiminin, Avukatlık Kanunu'nun 77'nci maddesi gereğince görevlerine son verilmesiyle ilgili bir davaname açıldı. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bu davaname görülecek ve hep beraber süreci takip edeceğiz.

Ne olmuştu?

Siyasette, atanan kayyımların gölgesinde yeni çözüm süreci tartışmaları hız kesmeden sürüyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Meclis açılışında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partili (DEM Parti) milletvekilleriyle tokalaşmasıyla başlayan süreç, MHP liderinin Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Meclis'te konuşması yönündeki çağrısından sonra yeniden gündeme oturmuştu.

DEM Parti Milletvekili ve Abdullah Öcalan'ın yeğeni Ömer Öcalan da bir süredir Abdullah Öcalan'la görüşmek için resmi kurumlarla temas halindeydi. Öcalan, Ağustos 2024'te Adalet Bakanlığı’na başvurarak görüşme talebinde bulunmuştu.

Öcalan’la 43 ay sonra ilk görüş gerçekleşti. Abdullah Öcalan’ın yeğeni DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, 23 Ekim’de İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’la görüşmüştü. Ömer Öcalan'ın ilettiği mesajda Abdullah Öcalan, Bahçeli'nin teklifine verdiği yanıtta, “Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim” sözlerini sarf ederek iktidara bir mesaj vermişti.

Öcalan ile görüşme ve Bahçeli'nin Meclis çatısı altında art arda çıkışları siyasette çokça konuşulurken Öcalan ile bir görüşmenin yeniden yapılıp yapılmayacağı da merak konusu oldu.

DEM Parti’nin Öcalan başvurusu

Ardından Bahçeli, 26 Kasım Salı günkü grup toplantısında, 1 Ekim’den bu yana DEM Parti ve PKK lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrıları bir adım ileriye taşıyarak “İmralı ile DEM grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyoruz" açıklaması yapmıştı.

MHP grubundan yaklaşık 2 saat sonra Meclis grup kürsüsüne çıkan DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan ise “Eğer samimilerse bu başvurunun önündeki engelleri kaldırırlar. Madem Öcalan'ı işaret ediyorsunuz, kapısını açın” yanıtını vermiş ve ardından da Eş Başkan Tülay Hatimoğulları ile birlikte İmralı’ya gidiş izni için Adalet Bakanlığı’na resmen başvuruda bulunmuştu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, DEM Parti'nin İmralı başvurusuna ilişkin yaptığı açıklamalarda genellikle 'müsait bir zaman' vurgusu yapmış son açıklamasında da bütçe görüşmeleri sonrasına işaret etmişti.

DEM Parti-Öcalan görüşmesi

Ardından geçtiğimiz cuma günü (27 Aralık) Adalet Bakanlığı, DEM Parti’nin Abdullah Öcalan ile görüşmek için yaptığı başvuruya olumlu yanıt vermişti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "DEM Partililerin görüşme talebine olumlu yanıt verdik. Hava şartlarına göre yarın ya da pazar günü İmralı'ya gidecekler. Heyette Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Puldan olacak" ifadelerini kullanmıştı.

DEM Parti Milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, dün (28 Aralık Cumartesi günü) İmralı Cezaevi'nde PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmüştü.

Önder ve Buldan'ın görüşme için sabah saatlerinde İmralı Cezaevi'ne gittiği, görüşmenin yaklaşık 2 saat sürdüğü belirtilmişti. Görüşmenin ardından DEM Parti'den bir açıklama yapılmamış ve dün yoğun bir görüşme trafiğinin yaşandığı belirtilmişti.

Öcalan'dan ilk açıklama: Çağrı yapmaya hazırım

İmralı'da 28 Aralık 2024 Cumartesi günü görüşme yapan DEM Parti milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan, yazılı açıklama yaparak Abdullah Öcalan'ın mesajını kamuoyuna duyurdu.

Açıklamada, Öcalan'ın, Türk-Kürt kardeşliğini yeniden güçlendirmenin aciliyet kazandığı değerlendirmesi yaptığı belirtildi. Ayrıca Öcalan'ın, "Sayın Bahçeli’nin ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya, ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim" sözleriyle pozitif adım ve çağrı yapmaya hazır olduğuna yönelik sözlerine yer verildi.

Yapılan açıklamada, "İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan ile 28 Aralık 2024 tarihinde kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik. Kendisinin sağlığı iyi, morali oldukça yüksekti. Kürt Sorununa kalıcı çözüm bulmaya yönelik yaptığı değerlendirmeler hayati önemdeydi" denildi.

İki ismin ortak açıklamasında, "Ortadoğu ve Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede Sayın Öcalan, dayatılan karanlık gelecek senaryolarına karşı pozitif çözüm önerilerini sunmuştur" denildi.

Yapılan açıklamaya göre Öcalan da, “Sayın Bahçeli’nin ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya, ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim” ifadelerini kullandı.

Öcalan yine, “Heyet bu yaklaşımımı gerek devletle gerekse siyasi çevrelerle paylaşacaktır. Bunlar ışığında gereken pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım” diye konuştu.

Ardından, görüşmenin içeriğine ilişkin soru işaretleri ve tartışmalar üzerine Buldan ve Önder'den ikinci bir açıklama geldi. DEM Parti Basın Bürosu'ndan "Buldan ve Önder'in bilgilendirmesi" olarak duyurulan açıklamada şöyle denildi: 

* Sürecin hassasiyeti nedeniyle, belli bir olgunluğa ulaşana kadar basına bilgilendirme yapamayacağız. Bu karar bir şeyleri saklamak anlamına gelmiyor; aksine yürüteceğimiz görüşmelere saygının bir gereği. Ancak tek bir cümle kurmak gerekirse, önceki süreçlerden çok daha umutlu olduğumuzu söyleyebiliriz. Yeni senede heyet olarak kapsamlı bir açıklama yapacağız.

DEM Parti'nin siyasi partilerle Öcalan teması

Daha sonra gözler Bahçeli'ye çevrilmiş ve açıklama yapması beklenmişti. Devlet Bahçeli, İmralı-DEM Parti teması için 'hayırlı başlangıcın ivmesi' nitelemesinde bulundu ve 'eylem sahfasına geçiş' istemişti. Bahçeli, "Ortada yeni bir çözüm veya açılım diye bir süreç hiç yoktur. Olan ve olması gereken milli beka ve gelecek adına muhataplarının aktif, önşartsız, hesapsız, hilesiz, güven veren ve hasbi şekilde devreye girmesidir. Oyalanacak ve israf edilecek vakit kalmamıştır. Türkiye için kader ve karar anı gelmiştir" diye konuşmuştu.

2 Ocak Perşembe de Meclis'te Öcalan trafiği yaşanmış ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile DEM Parti İmralı heyetiyle yaklaşık 45 dakika görüşmüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan heyetteki Sırrı Süreyya Önder, görüşmenin iyi geçtiğini ve umutlu olduklarını söyledi.

Ardından MHP lideri Devlet Bahçeli ile bir görüşme yaşanmış ve Bahçeli, heyeti kapıda karşıladı ve öncelikle "Saygın bir Kürt ağası" dediği Ahmet Türk'ün elini sıktı. Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin sonra ermesinin ardından Bahçeli gazetecilerin "Açıklama olacak mı?" sorusuna iki eliyle 'hayır' yanıtını vermişti. 

'Tarihi' olarak nitelenen görüşmede, MHP'li TBMM Başkanvekili Celal Adan da yer almıştı. Sırrı Süreyya Önder, DEM Parti grubunda Eş Genel Başkanların odasına geçerken, bir gazetecinin sorusu üzerine, görüşmenin iyi geçtiğini söylemişti.

Bugün de DEM Parti'nin İmralı heyetinin siyasi partilerle temasları sürdü. Heyet bu kapsamda AKP, CHP, MHP, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Yeniden Refah Partisi ile görüşmüştü.