Manşet

AYM’den Demirtaş kararı: Siyasi amaçla tutulduğunu incelemeyi gerektiren durum yok

Abone Ol
Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlali' gerekçesiyle yaptığı başvuruya ilişkin 'kabul edilmez' kararı verdi. Kararda, tutukluluğuyla ilgili 'siyasi saik ve motivasyon bulunduğu' gerekçesiyle öne sürülen ihlalle ilişkin "Siyasi bir amaçla tutulduğuna ilişkin iddianın incelenmesini gerektiren bir durum söz konusu değildir" denmesi dikkat çekti.  PolitikYol – Özel Haber AYM, Demirtaş’ın avukatı tarafından 6 Aralık 2020’de 'tutuklama kararına konu suçlar için ayrı ayrı düzenlenen tutuklama müzekkerelerinin yerine getirilmesinin sıraya konulmasının hukuka aykırı olması ve ceza infaz kurumu ile yargı mercilerinin tutuklulukta infaz sırasına ilişkin yaklaşımlarının arkasında siyasi saik ve motivasyon bulunduğu' gerekçesiyle yapılan ihlal başvurusunu karar bağladı. Başvuruda, Demirtaş hakkında ilk tutuklama kararının verildiği 4 Kasım 2016’da 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'halkı suç işlemeye alenen tahrik etme' suçlarından tutuklama kararı verilmesine rağmen Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamada tutuklama kararının 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçlamasıyla sürdürüldüğüne dikkat çekildi. Bu kapsamda, 'aynı kişi hakkında birden fazla suç nedeniyle verilen tutuklama kararının sıralı olarak infaz edileceğine ilişkin yasal bir hüküm bulunmadığını belirterek kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesinin ihlal edildiği' kaydedildi.

‘Şikayet dayanaktan yoksundur’

Başvuruyu değerlendiren AYM kararının gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: “4 Kasım 2016 ile 7 Aralık 2018 tarihleri arasında tutuklu kalmasının sebebi olan tutuklama kararının hukuki olup olmaması ve halkı suç işlemeye alenen tahrik etme suçu yönünden azami tutukluluk süresinin aşılıp aşılmaması meseleleri bu başvurunun konusu değildir. Başvurucu, anılan tarih aralığında silahlı terör örgütüne üye olma suçu yönünden azami tutukluluk süresinin aşıldığını da iddia etmemiştir. Ayrıca başvurucu, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı kapsamında incelenebilecek şekilde hareket serbestliği kısıtlanan kişilere tanınan anayasal güvencelerin ihlal edildiğine yönelik bir iddiayı da ileri sürmemiştir. Şu hâlde İnfaz Kurumuna başvurduğu tarihte silahlı terör örgütüne üye olma ve halkı suç işlemeye alenen tahrik etme suçlarından tutuklu olmayan başvurucunun tutuklama kararına konu suçlar için ayrı ayrı düzenlenen tutuklama müzekkerelerinin yerine getirilmesinin sıraya konulmasının hukuka aykırı olması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine yönelik şikâyeti açıkça dayanaktan yoksundur." AYM, bu tespitlerle Demirtaş’ın başvurusuyla ilgili 'kabul edilemez' kararı verildi. Karar, oy birliğiyle alındı.

AYM’ye göre siyasi amaçla tutulduğuna ilişkin iddiayı 'incelemeye gerek yok'

Ayrıca kararda, başvurucu tarafından öne sürülen Anayasa’da öngörülenin dışında 'siyasi bir amaçla tutulduğu', bu nedenle de kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlaliyle ilgili “Siyasi bir amaçla tutulduğuna ilişkin iddianın incelenmesini gerektiren bir durum söz konusu değildir” dendi.