Birleşmiş Milletler'in Dünya Meteoroloji Örgütü ve Avrupa Birliği'nin iklim ajansı Copernicus'un ortak raporu yayınlandı.
AP'nin haberine göre Avrupa, küresel ortalamanın yaklaşık iki katı hızla ısınarak en hızlı kıta olarak kayıtlara geçti. Raporda, Avrupa'daki sıcaklıkların son beş yılın ortalamasına göre, sanayi öncesi seviyelere kıyasla 2,3 derece santigrat derece arttığı, küresel ortalamanın ise 1,3 derece yükseldiği belirtildi. Bu durum, 2015 Paris İklim Anlaşması'nda küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlama hedefine oldukça yakın bir seviye. Copernicus'un Avrupa Komisyonu'ndaki başkan yardımcısı Elisabeth Hamdouch, şunları dedi: "Avrupa, sıcaklık artışlarının ve iklimle ilgili şiddetli olayların yoğunlaştığı bir yıl daha geçirdi. Kaydedilen rekor sıcaklıklar, orman yangınları, sıcak hava dalgaları, buzul buzunun kaybı ve kar yağışının azalması gibi etkiler gözlemlendi" dedi.Diğer yandan raporda yüksek sıcaklıkların insan sağlığı üzerindeki etkilerine odaklanıldı ve kıta genelinde sıcaklıkla ilgili ölümlerin arttığını belirtildi. Geçen yıl fırtınalar, sel ve orman yangınlarıyla doğrudan bağlantılı olarak 150'den fazla can kaybının yaşandığı bildirildi.
Kıtanın iklim değişikliğinin etkilerine karşılık olarak rüzgar, güneş ve hidroelektrik gibi yenilenebilir kaynaklara geçişte hedeflenmiş stratejiler geliştirme fırsatı bulunduğu belirtildi.Geçtiğimiz yıl Avrupa'nın elektriğinin yüzde 43'ünün yenilenebilir kaynaklardan üretildiği ve bir önceki yıla göre yüzde 36 artış gösterildiği açıkladı. Avrupa'da üretilen enerjinin büyük bir kısmı iki yıl üst üste fosil yakıtlardan daha fazla yenilenebilir kaynaklardan sağlandı.