Ankara Kulisi | Ankara'da Anayasa satrancı
Mahmut Aydın
Başkent’te ekim ayı iktidar ve muhalefet bloklarının “anayasa satrancı” ile başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ekim’de TBMM’nin yeni yasama yılının açılışında yaptığı konuşmada hazırladıkları anayasa taslağına açıkça destek istedi. Erdoğan’ın anayasa hamlesine 6 muhalefet partisinin temsilcisi TBMM’de toplanarak cevap verdi. Ayrıca, her hafta salı günü mecliste toplanmaya devam edecekler. Komisyonun ilk toplantısında, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" ele alındı. Toplantıda, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için yapılması öngörülen konu başlıklarının netleştirildiği açıklandı. CHP, İYİ Parti, SP, DEVA, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti temsilcileri, "Güçlü parlamento, tarafsız cumhurbaşkanı, bağımsız ve tarafsız yargı" başlıklarında yol haritası belirledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin TBMM Grup toplantısında bu hamleye “İnşallah bu Meclis milli iradenin eli ile yapılacak ilk anayasayı da yapma şerefine nail olacaktır. Anayasa çalışmalarımızı yapıyoruz. Diğer partilerden de çalışmalarını paylaşmalarını bekliyoruz. Diğer partilerinki ile kendimizin çalışmasını uzlaştırabilirsek, yasama yılı sona ermeden bu işi nihayete erdirebiliriz. İlk önce diğer partilerin çalışmalarını kamuoyuna duyurması gerekiyor” sözleriyle cevap verdi.
İktidar ve muhalefet blokunun “Anayasa satrancı” genel seçimlere kadar karşılıklı hamlelerle sürecek gibi gözüküyor.
Burada not edilmesi gereken diğer konu, iki tarafın da yaptıkları anayasa çalışmalarını kamuoyu ile paylaşmamaları.
İKTİDARIN SON BARUTU MU?
Meclis kulislerinde “anayasa satrancı” konusunda değerlendirme yapan eski bir milletvekili “anayasa değişikliği iktidarın son barutu. Ellerinde başka bir argüman kalmadı” yorumunda bulundu.
Bunlar da ilginizi çekebilir