AKP sit alanlarının statüsünü değiştirdi: İlk uygulama yeri Atatürk Orman Çiftliği olacak
SİT alanları ile oynamak, yeni bir talan sürecinin habercisidir
Candan, sözlerine şöyle devam etti:
“2011 yılında Kültür Varlıkları ve Tabiat Varlıkları olarak koruma kurulu ikiye ayrıldı. Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nün Ankara’da aldığı ilk karar, Atatürk Orman Çiftliği’nin SİT derecesinin düşürülmesidir. Bu kararı daha sonra "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak belirlenmesi izledi. Ekolojik temelli bilimsel rapor hazırlanarak SİT statüsünün değiştirildiği ifade edilse de bizim takiplerimiz sürecinde ekolojik temelli bilimsel raporun tamamlanmadığı ortaya çıktı. Tüm bu süreçlere ilişkin davalarımız devam ediyor. Kültürler coğrafyası Anadolu’da, doğal varlıklarımızın ve kültürel varlıklarımızın korumak bir yana, ilke kararları değiştirilerek, yıkıldığı, yapılaşmaya açıldığı bir süreçte, SİT alanları ile oynamak, yeni bir talan sürecinin habercisidir.
Kararlar siyasi baskı sonucu veriliyor
Koruma kurullarının siyasallaştığını, siyasi baskı ile birçok karar verdiğini ifade eden Candan, Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü'nde yapılan çalışmanın SİT gözden geçirilsin diye özel şirketlere ihale edilmesini de eleştirdi.
Candan, “Kültür Bakanlığı uhdesinde olan ve uzmanlar tarafından yapılan raporlama sürecinin koruma kurullarının ikiye ayrılması, sonra da özel şirketlere raporlama yaptırılmasının sonuçları ortada. Kendi coğrafyasının zenginliğinin farkında olmadan, kendi yaşadığı toprakları sevmeyen yöneticilerin elinde doğal varlıklarımız talan ediliyor. Korumanın ekonomi politiğini oluşturmaya çalışan bu yeniden derecelendirme, tüm doğal varlıklarımızın kullanım değeri sürdürülebilirlik gibi neoliberal kavramlarla, talan edilmesini ortaya çıkartacak. Bütün varlıklarımızın korunması için mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Bunlar da ilginizi çekebilir