Yerel seçimlere yönelik olarak pazar günü İstanbul adaylarını açıklayacaklarını hatırlatan Çelik, "Büyükşehir ve il adaylarımızın açıklanacağı için büyük oranda bu çalışmalar şu anda tamamlanmıştır. Cumhurbaşkanı'mız bir konuşma yapacaklar. İstanbul ve İstanbul'a mücavir iller açıklanmış olacak. Daha sonraki hafta seçim beyannamemizi açıklayacağız ve kalan adaylarımızı açıklamış olacağız. Seçim beyannamemizi açıkladıktan sonra resmen yerel seçim çalışması için sahaya inmiş oluyoruz" dedi.
Çelik, Habertürk'ten Mehmet Akif Ersoy'un programına katıldı.
Gündeme ilişkin açıklamalar yapan Ömer Çelik, İstanbul'da düzenlenen "Şehitlerimize Rahmet, Filistin'e Destek, İsrail'e Lanet" yürüyüşünün ardından "Tevhid" bayrağı taşıyan bir kişiye yumruklu saldırıda bulunulması, ardından başlayan "hilafet" tartışmalarına ilişkin soru üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu, hem cahillik hem barbarlık, Kelime-i Tevhid bayrağıyla hilafet bayrağının ne ilgisi var. İlgili kişi, Gazze mitingine katılmış, İsrail'i lanetlemiş, Filistinlilere sahip çıkmış. Elinde Kelime-i Tevhid, 'la ilahe illallah Muhammedün Resulullah' yazan bir bayrak var diye, 'bu bir hilafet talebidir ve anayasal düzene karşı kalkışma suçudur, o mitingde bu bayrağı taşıyanların hepsi de böyle yapmıştır' diyorlar. Bu absürt, saçma, mantıksızlık zincirini üretenler de barolar. Suç duyurusunda bulunuyorlar, bunlara izin veren İstanbul Valisi'ne de suç duyurusunda bulunuyorlar."
Çelik, "Gencin tutuklanmasını hukuken doğru buluyor musunuz?" sorusuna, şu sözlerle yanıt verdi:
"Bunu ben hukuken değerlendiremem ama bildiğim şu, bir vatandaşımıza yumruk atılmış, yüzü kan içerisinde ve bana göre bunun mutlaka bir müeyyidesi olması lazım. Şiddete karşı çıkmak konusunda kesin prensibimiz olması lazım, çifte standart olmaz. En çok şuna üzüldüm, kadına yönelik şiddete karşı çıkan bazı muhalif partilerdeki kadın siyasetçi arkadaşlarımız, bu şiddeti savundular. Çok üzüldüm buna. Şiddetin her türlüsü kötüdür ve her türlü şiddetin reddedilmesi lazım."
"Hilafet" tartışmalarına yönelik soru üzerine de Çelik, böyle bir gündemlerinin asla olmadığını, rejim değişikliği meselesine de sonuna kadar karşı olduklarını söyleyerek, "Hilafet diye bir gündemimiz yok. Bu siyasi mesajların karşısındayız. Rejim değişikliği gibi bir durum da söz konusu olamaz. Biz bunun tamamen karşısında oluruz" dedi.
Çelik, Anıtkabir'de bir kişinin Cumhuriyet rejimine karşı slogan atmasına da değinerek, şunları kaydetti:
"Niye Anıtkabir'de birisi bu sloganı atar, bunun herhangi bir şekilde doğal olmasını kabul etmek mümkün mü? Bu memlekette maalesef fay kırıklarına oynayan pek çok eylem, söylem geliştiriliyor ama zaman içerisinde gördük ki toplumumuz, bütün bunları aşacak olgunlukta. Bunlar defalarca görüldü, Türkiye'yi belli bir atmosfere sokmak isteyen, özellikle seçimlere dönük olarak yapılmak istendiğinde... Biz en önemli mücadelemizi şan ve şerefle Cumhuriyet'imizin demokrasiyle taçlanması, demokrasinin önündeki vesayetin, engellerin kaldırılması için verdik. Bizim bugün temel meselemiz, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olma vasfının güçlendirilmesinden ibarettir.
"AK Parti içerisinde, kendi aranızda hilafet konuşmuyorsunuz o zaman" şeklindeki değerlendirme üzerine Çelik, "Ben bugüne kadar böyle bir şeye hiç rastlamadım, hiçbir yerde de gündeme gelmedi. Mesela, bazı farklı konularda uzmanları dinliyor, konuşuyoruz. En son yakın zamanlarda bazı hocalarımızı çağırıp, kuantum fiziği falan konuştuk. Her konuda uzman birisi olduğunda zaman zaman çağırıp, konuşuyoruz ama hiç böyle bir tartışma duymadım, herhangi bir şekilde böyle bir konu gündeme gelmedi. Ancak demokrasinin toplumsal hayatta daha derinleşmesi, şehir siyasetiyle demokrasi ilişkisinin daha güçlü kurulması için neler yapmak gerektiğine dair çok kapsamlı konuşmalar yaptık.
Ön yargılarımız, adlarımız, meşreplerimiz, mezheplerimiz, ideolojilerimiz farklı olabilir, hepimizin soyadı Türkiye Cumhuriyeti'dir. Bu çatı hepimiz için büyük bir nimettir. Etrafımıza bakalım, kan, gözyaşı var, sandık, demokrasi, Cumhuriyet yok. Önce sahip olduklarımız üzerinden gidelim, bunlara sahibiz ve bunlar üzerinde titizlenelim. Ortak değerlerimizi birbirimizi ayrıştırmak için değil birbirimizi kucaklamak, el sıkışmak için değerlendirelim. Yumruk yumruğa konuşacağımız bir şey yok."
Çelik, AK Parti'nin İstanbul ve Ankara adaylarınızın belli olup olmadığına ilişkin soru üzerine, "Pazar günü İstanbul adayımızı açıklayacağız. Cumhurbaşkanı'mız bugün ifade etti. Büyükşehir ve il adaylarımızın açıklanacağı için büyük oranda bu çalışmalar şu anda tamamlanmıştır. Cumhurbaşkanı'mız bir konuşma yapacaklar. İstanbul ve İstanbul'a mücavir iller açıklanmış olacak. Daha sonraki hafta seçim beyannamemizi açıklayacağız ve kalan adaylarımızı açıklamış olacağız. Seçim beyannamemizi açıkladıktan sonra resmen yerel seçim çalışması için sahaya inmiş oluyoruz." dedi.
Çelik, genel seçimlerden önce bir araya gelen Altılı Masa'daki partilerin artık birbirlerini ihanetle suçladıklarını söyleyerek, "Bu Altılı Masa'nın, yedili masanın bileşenlerinin hepsinin milletten özür dilemesi lazım. Şimdi 'Bilseydim onu desteklemezdim, bunu desteklemezdim.' diyorlar. Mayıstan bugüne kadar geçen 7-8 ayda bu kadar ağır yanılgı ortaya koyanların millete ciddi bir özür borcu var." değerlendirmesinde bulundu.
CHP'nin yeni yönetiminin, şiddeti destekleyen tavır ortaya koymaları dolayısıyla eskisinden geriye düştüğünü ifade eden Çelik, "Bir siyasi parti şiddeti destekler mi? Bir siyasi parti, bir gence 'iyi ki yumruk attın' der mi? Böyle bir saçmalık, barbarlık olabilir mi?" diye konuştu.
Çelik, "Ekonominin, yerel seçimi etkileyeceğini düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Biz, bugünkü şartlardan çok daha iyi şartlarda da Türkiye'yi yönettik, çok daha kötü şartlarda da Türkiye'yi yönettik. Dolayısıyla kötü şartlardan iyi şartlara, daha az elverişli şartlardan daha iyi şartlara Türkiye'yi dönüştürme konusunda yüksek siyasi kapasitemiz var. Bugün bir türbülansın içinden geçiyoruz ama çok az bir sabırla, seçimlerden sonra bir sene içinde Türkiye hem yabancı sermayeye ulaşma konusunda hem yatırımlar konusunda büyük bolluğa, refaha ve daha geniş perspektife kavuşacak." yanıtını verdi.
Çelik, "İsveç'in NATO üyeliği konusu TBMM Genel Kuruluna ne zaman gelir?" sorusu üzerine İsveç'in teröre karşı aldığı çeşitli tedbirlerin, komisyon aşamasında yeterli bulunduğu, bundan sonraki sürecin de Meclis'in iradesinde olduğunu belirtti.
Bu durumun, F-16 konusuyla bağlantılı gibi değerlendirilmesine ilişkin Çelik, "Bu konunun F-16 ile ilgili bir şey olmaması lazım. NATO müttefikimizin, bizim savunmamıza katkı sağlaması gerekirken bütün NATO'nun savunmasında eksiklik yaratacak bir tutum içine girmemesi gerekir." dedi.
Ömer Çelik, NATO'da bazı kafa karışıklıkları olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
"Türkiye'nin güvenliğiyle ilgili bir ambargonun uygulanması, bir silah sisteminin Türkiye'ye verilmemeye çalışılması ortak NATO güvenliğini tehlikeye düşüren bir durum olur. Türkiye, kendi ulusal egemenliği açısından hiçbir zaman zora düşmez, dünyanın her yerinden bir tedarikle ihtiyaçlarını karşılar ama bu yaptıkları NATO anlayışına karşı bir şey."
"Türkiye ve ABD birbirine güvenmiyor mu?" sorusuna Çelik, "Türkiye'ye müttefiklerimizin güvenmesi için milyon tane sebep var, Türkiye'nin bazı müttefiklerine güvenmemesi için milyon tane sebep var. Bir tanesi PKK/YPG meselesi." diye cevap verdi.
Çelik, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Türkiye'ye ziyaretinin nedenlerinin sorulması üzerine ise Gazze başta olmak üzere görüşülmesi gereken konular olduğunu ifade etti.