Manşet

AK Parti, Can Atalay'ın vekilliğini bu hafta içinde düşürmek istiyor

Abone Ol
AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine dair kararın bu hafta Meclis'te okunacağını söyledi. Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davası tutuklusu Atalay'la ilgili iki kez hak ihlali kararı vermişti. Mahkemeler kararı uygulamayarak sürece aykırı şekilde Yargıtay'a göndermiş, Yargıtay da 'kararın hukuki değerinin olmadığını' öne sürmüştü. Bu durum yargıda kriz yaratmış, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli AYM'nin kapatılmasını istemişti. En son 19 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Can Atalay'ı hedef alarak şunları söylemişti: ''Bu zihniyet 18 yıl hapse mahkum olmuş bir teröristi Meclis’e taşımak için hukukun altından tünel kazmakla kalmıyor, şimdi işi daha da ileri götürüp mahalli seçim işbirliği kisvesi altında cezaevlerindeki terör örgütü mensuplarını salmanın hesabını yapıyorlar.”

AK Parti ve MHP, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi için harekete geçmiş, 11 Ocak'ta Bahçeli, Erdoğan ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş toplanmıştı.

Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili NTV yayınında konuşan AK Partili Usta "Bugün veya bu hafta tamamlanacağını düşünüyoruz. Meclis üzerine düşen vazifeyi yapmalı. Bu hafta gündeme alınacak" dedi.

Ne olmuştu?

Gezi Parkı direnişini 'finanse ve organize etmek'le suçlananların yargılandığı davada 25 Nisan 2022'de Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verilmişti.

Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde TİP'ten Hatay milletvekili olarak seçilmişti. Avukatları aracılığıyla mazbatasını alan ancak tahliye edilmeyen Atalay hakkında Yargıtay'a başvuru da olumsuz sonuçlanmıştı.

TİP'li vekil bunun üzerine 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlâl edildiği' gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Atalay'ın avukatlarının başvurusunun dayandığı Anayasa'nın 83'üncü maddesinde "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" deniyor.

Yargıtay 28 Eylül 2023'te Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’nun 18’er yıl hapis cezasını onamıştı. Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkında verilen 18’er yıl hapis cezalarıysa bozulmuştu.

AYM, Atalay’ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durdurulması istemini 25 Ekim'de karara bağlamış, 'seçilme hakkı' ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. Karar dörde karşı dokuz oyla alınmıştı.
AYM, ihlal kararını 25 Ekim’de İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. AYM'nin kararını uygulamayan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi de 27 Ekim’de dosyayı sürece aykırı olarak Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'ne göndermişti.

Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, 8 Kasım'da 'karara uymama' kararı almış ve ihlal oyu kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

AYM'yi tanımayan Yargıtay ve yerel mahkemenin bu kararları 'kriz' olarak gündeme oturmuş, muhalefette infial yaratmıştı.

Atalay'ın avukatları 'AYM kararına uyulmaması' gerekçesiyle ikinci kez yüksek mahkemeye gitmiş, 21 Aralık'ta yine 'seçilme hakkı' ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine hükmedilmişti. Karar bu kez, üçe karşı 11 oyla alınmıştı. AYM, 'bireysel başvuru hakkının ihlâl edildiğine' ise oy birliğiyle karar vermişti.

Fakat yerel mahkeme kararı uygulamak yerine tekrar Yargıtay'a göndermiş, Yargıtay da 3 Ocak'ta 'kararın hukuki değeri olmadığına' kanaat getirmişti.

AK Parti ve MHP bu süreçte AYM'yi hedef almıştı. AK Parti cephesi yeni anayasayla AYM'nin yetkilerinin düzenlenmesini savunurken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli direkt yüksek mahkemenin kapatılmasını istemişti.

En son 19 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Can Atalay'ı hedef alarak şunları söylemişti: ''Bu zihniyet 18 yıl hapse mahkum olmuş bir teröristi Meclis’e taşımak için hukukun altından tünel kazmakla kalmıyor, şimdi işi daha da ileri götürüp mahalli seçim işbirliği kisvesi altında cezaevlerindeki terör örgütü mensuplarını salmanın hesabını yapıyorlar.”

AK Parti ve MHP ayrıca, Meclis'te Yargıtay kararı okutularak Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi için harekete geçmiş, 11 Ocak'ta Bahçeli, Erdoğan ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş toplanmıştı.

Can Atalay, milletvekilliği düşürülürse yedi gün içinde kararın 'anayasaya, kanuna veya içtüzüğe aykırılığı' gerekçesiyle AYM’ye başvurabilecek. AYM de, iptal istemini 15 gün içinde kesin karara bağlamak zorunda olacak.