Manşet

ABD Dışişleri’nden Türkiye’ye F-16 modernizasyon kiti satışına onay

Abone Ol
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye mevcut F-16 savaş uçaklarının iletişim kabiliyetini modernize etmek üzere ‘çoklu bilgi dağıtım sistemi’ olarak da bilinen taktik veri bağlantı (TDL) sistemi Link-16'nın modernizasyon kitlerinin satışına yönelik kararını resmi olarak Kongre’ye iletti.

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı’ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye tahmini değeri 259 milyon dolar olan mevcut F-16 uçak filosunun modernizasyonu için savunma ekipman ve hizmetleri ve ilgili ekipmanlarının satışının onaylanmasına karar verdi” denildi.

‘TEMEL BİR UÇUŞ EMNİYETİ KONUSU’

Amerika’nın Sesi (VOA) Türkçe'ye konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de konuya ilişkin açıklamasında, “Joe Biden yönetimi Türkiye’nin F-16 filosunun elektronik yazılımını güncel standarda taşıma çabalarını destekliyor. Bu satış, iletişimi güncelleyerek ve yerde çarpışmanın önlenmesi gibi güvenlik önlemlerini iyileştirerek, Türkiye’nin NATO ile birlikte işlerliğini güçlendirecektir” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, konunun hem Türkiye hem de Türkiye ile ortak görevlere katılan tüm müttefik ve ortaklar için ‘temel bir uçuş emniyeti konusu’ olduğunu kaydetti.

20 MİLYAR DOLARLIK PAKET KONUSUNDA BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Türkiye’nin mevcut F-16 savaş uçağı filosu için yazılım güncellemesine odaklanan söz konusu dar kapsamlı paket, ABD Kongresi’nden geçmesi durumunda, uzun süre sonra Türkiye ile yapılan ilk savunma paketi anlaşması olacak.

Öte yandan, Reuters haber ajansının aktardığına göre, Türkiye'nin Ekim 2021'de ABD'den talep ettiği 20 milyar dolarlık F-16 satış ve modernizasyonunu içeren paket, Kongre'de devam eden muhalefet nedeniyle belirsizliğini koruyor.

ONAY VERİLEN PAKETTE NE VAR?

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, satış onayına ilişkin açıklamasında, pakette ‘Otomatik Çarpmadan Kaçınma Sistemi (AGCAS) kabiliyetine sahip Operasyonel Uçuş Programı (OFP) aviyoniklerinin yazılımının güncellemesi dahil Çoklu Bilgi Dağıtım Sisteminin (Link-16) Block Upgrade II (MIDS BU II) entegrasyonunu sağlamak için donanım modifikasyonları, ilgili donanım ve yazılım güncellemeleri; hem tasnifli hem de tasnif dışı yazılım desteği, entegrasyon ve test desteği; destek ekipmanı; eğitim ve eğitim ekipmanı; yedek parça ve bakım ekipmanı, ilgili yayınlar ve teknik belgeler; ABD Hükümeti ve yüklenicinin mühendislik, teknik ve lojistik destek hizmetleri; ve lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurları ve bunlara ilişkin destek ekipmanının’ yer aldığı bilgisini paylaştı.

Öte yandan, ABD Kongresi’nin bakanlığın kararına, NATO üyelerine verilen satış onayları için 15 iş günü, NATO üyesi olmayan ülkelere 30 iş günü içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı, teamül olarak satış planlarını Kongre'ye gayri resmi şekilde iletiyor ve aldığı geri dönüş üzerine resmi tebligatı yapıyor.