CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, ekonomiyi bir krizin eşiğine getirecek gelişmelerin üst üste yaşandığını belirterek, “OHAL iklimi, ekonomik istikrara zarar veriyor. Piyasalara güven vermek için bir an önce yeni bir OHAL uzatımına gidilmeyeceği hemen açıklanmalı.” dedi.

Erdoğdu, iç ve dış piyasalara güven vermeden normalleşmenin mümkün olmadığını, bu ortamdan çıkmanın ilk şartının tekrar bir hukuk devleti çizgisine dönmek olduğunu söyleyen Erdoğdu, “Bunun için dış ilişkilerde barış yanlısı politikaya ihtiyaç var. Bu, ekonominin iç ve dış aktörlerini de rahatlatarak ülkeyi yeni bir krizin eşiğinden alacak en önemli adım. Geç kalınırsa, fatura herkes için ağırlaşacak. İçerde ve dışarıda görüştüğümüz tüm yatırımcılar ve iktisadi karar vericiler OHAL’in ne zaman kaldırılacağını soruyor” diye konuştu.

DIŞ BORÇ 210 MİLYAR DOLARA YAKLAŞTI

İlk 9 aylık cari açığın 31 milyar doları geçtiğine işaret eden Erdoğdu, 2017’nin cari açığının 39-40 milyar doları bulacağının ortaya çıktığını ifade ederek, cari açığın sıcak para ağırlıklı dış kaynak ile finanse edilmeye çalışıldığını vurguladı. Erdoğdu şöyle devam etti:

“Sıcak para girişinin cari açığın kapatılmasına yetmemesi nedeniyle 6,3 milyar dolarlık kaynağı belirsiz giriş ile birlikte 5,3 milyar dolarlık rezerve de kullanıldı. 2015 ve 2016 yıllarında dünya enerji fiyatları düşmesine rağmen Türkiye bu şansı iyi değerlendiremedi ve Türkiye, 2015-2017 döneminde 104 milyar dolarlık cari açık verdi.”

KAYNAĞI BELİRSİZ 27 MİLYAR DOLAR GİRDİ

Verilen cari açığın yüzde 58’i dış kaynak girişleriyle finanse edilirken, yüzde 26’sının da “kaynağı belirsiz döviz girişi” ile kapatıldığını anlatan Erdoğdu, “Rezervlerden de 16.3 milyar dolar kullanıldı. Yani,açığın yüzde 16’sını da rezervleri eriterek kapatmış olduk” dedi.Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:

“Türkiye, cari açığını dış kaynakla finanse etmekte güçlük yaşıyor veaçığın yüzde 40’ı kaynağı bilinmeyen döviz girişleri ve rezervler kullanılarak finanse ediliyor. Bu durum sürdürülebilir değil. Finansmanda zorlanma, TL’nin değer kaybının daha da hızlanması anlamına gelir. Artan enerji ve emtia fiyatları nedeniyle, 40 milyar dolarlar seviyesine yerleşen cari açığın aşağı inmesi mümkün değil. Cari açığın yanı sıra önümüzdeki 12 ayda ödenecek dış borç da Merkez Bankası’nca 170 milyar dolar olarak açıklandı. Bu rakam, cari açık ile birlikte toplam 210 milyar doları buluyor. Bir başka deyişle Türkiye, Eylül 2017-Eylül 2018 döneminde en az 210 milyar dolar dış kaynak bulmak zorunda. En riskli ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin, ABD ve diğer ülkelerle yaşadığı ilişkiler göz önüne alınırsa dış kaynak bulmakta daha da zorlanacağını tahmin etmek güç değil. Hükümet kaynağı belirsiz zulaların dibini kazırken, rezervleri de tehlikeli biçimde eritiyor. Ekonomideki tüm bu olumsuz tablodan çıkmanın ilk şartı siyasi belirsizlikleri artıran OHAL düzeninden çıkmak ve demokrasiyi tüm kural ve kurumlarıyla yeniden tesis etmek. Olağan dışı koşullardan olağan sonuçlar almak mümkün değil.”