Dünyadan

Yeni Şartlar ile Karadağ'da ekonomik vatandaşlık programı

Abone Ol
Balkanların incisi Karadağ “gelişmekte” olduğundan pek çok karlı iş sahası yabancı yatırımcıları bekliyor. Ayrıca %9 - %11 arasında değişen vergi oranları sayesinde Avrupa'daki en çekici AB dışı yatırım destinasyonlarından birisi. Daha önceki yazımda (Karadağ AB’yi karşısına mı alıyor?) ekonomik vatandaşlık programından bahsetmiştim. Bu programın ne olduğunu merak edenleri bağlantıda bulunan yazıma davet ediyorum. Karadağ hükümeti, 2021’in son günlerinde, Avrupa Birliği üyeliğine yönelik ilerlemesine zarar verebileceği yönündeki uyarılarına ve eleştirilere rağmen, ekonomik vatandaşlık programını, Aralık 2022'ye kadar uzattı. Bu uzatma kararı, programın şartlarında bazı değişiklikleri de beraberinde getirdi. Daha önceki yazımda (Karadağ AB’yi karşısına mı alıyor?) ekonomik vatandaşlık programından bahsetmiştim. Bu programın ne olduğunu merak edenleri bağlantıda bulunan yazıma davet ediyorum. DEVLET BÜTÇESİNE YAPILAN ÖDEMELER İKİ KATINA ÇIKTI Çoğunluğunu Rus ve Çin iş insanlarının oluşturduğu yabancı uyruklu birçok kişi, bu program kapsamında Karadağ vatandaşlığı elde etti. Karadağ’ın popülaritesinin artması ile birlikte bu ekonomik vatandaşlık ya da diğer adıyla altın vatandaşlık programı Türk iş insanlarının da ilgi odağı haline geldi. Programın detayına bakacak olursak; program yatırımcılara iki farklı yol sunuyor,
  • Birinci Yol: Başkent Podgorica ya da kıyı bölgelerinde, hükümet onaylı bir kalkınma projesine 000 Avro değerinde bir yatırım yapmak ve hükümet fonuna katkıda bulunmak.
  • İkincil Yol; Karadağ'ın kuzeyinde (kıyıdan uzakta) hükümet onaylı bir kalkınma projesine 250.000 Avro değerinde bir yatırım yapmakve hükümet fonuna katkıda bulunmak.
Güncel değişiklikler kapsamında hükümet onaylı kalkınma projesine yapılacak olan yatırımların miktarlarında bir değişiklik olmadı. Yani bu miktarlar daha önce de aynıydı. Değişiklik hükümet fonuna yapılacak olan katkı miktarında oldu. Devlet bütçesine yapılan katkılarda, şimdiye kadar geçerli olan 100.000 Avro yerine 200.000 Avro miktarında katkı şartı getirildi. Ek olarak getirilen 100.000 Avro,“Karadağ İnovasyon Fonu” için ayrılmış oldu. Kısacası; Karadağ Hükümeti istediği hibe miktarını ikiye katladı. Bu değişikliklerin yanında, Karadağ hükümeti program için banka garantisi şartını getirdi ve program için herhangi bir yeni gayrimenkul projesini onaylamayacaklarını da belirtti. YATIRIMCILARIN AİLELERİ Yatırım yoluyla vatandaşlık alan kişilerin eşi ve çocuklarının da bu program kapsamında Karadağ’dan vatandaşlık alması mümkün ancak kademeli bir durum söz konusu. Yatırımcıların başvurularına dahil etmek istediği ilk dört aile bireyi için, 10.000’er Avro ödemesi gerekiyor. Dört aile bireyinden sonraki her bir birey için 50.000 Avro ödenmesi gerekiyor. Başvurunun ardından vatandaşlık alma süreci ortalama olarak altı ay sürüyor. En az yarım milyon Avro yatırım yapıp altı ay beklemek… Balkanların hemen her ülkesinde bürokrasi ne yazık ki epey yavaş ilerliyor. Kırtasiyecilik hala çok fazla ve bu durum sakin olmanızı gerektiriyor. KARADAĞ’A YATIRIM YAPMAYA VE KARADAĞ PASAPORTU ALMAYA DEĞER Mİ? Balkanların incisi Karadağ gelişmekte olan bir ülke. Avrupa ile ilişkileri ve coğrafi olarak yakınlığı büyük bir avantaj. “Gelişmekte” olduğu için pek çok karlı iş sahası yabancı yatırımcıları bekliyor. Ayrıca %9 - %11 arasında değişen vergi oranları sayesinde Avrupa'daki en çekici AB dışı yatırım destinasyonlarından birisi. Karadağ pasaportu, Schengen Bölgesi dahil 123 ülkeye vizesiz seyahat olanağı sunuyor. Tayland'ın eski başbakanı Thaksin Shinawatra’dan Rothschild ailesinin finansçı varisi Nathaniel Rothschild'a kadar birçok milyoner Karadağ vatandaşlığına sahip. Ancak konu hayat standartlarına gelince, Avrupa ülkelerine kıyasla, Karadağ sınıfta kalıyor. Yakın gelecekte Avrupa standartlarına erişeceğine kesin gözüyle baktığım Karadağ yaşamak için harika bir ülke ama bir Avrupa ülkesi olmadığını unutmamak gerekiyor.