Ekonomi

Türkiye İş Bankası genel müdürü 2025 öngörülerini paylaştı: Rahatlama bekleyenler zorluk yaşayacak

Abone Ol

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Ekonomim'den Vahap Munyar'a konuştu.

Önümüzdeki yılın 'rahat geçmeyeceğini' belirten Aran, işsizliğin artacağını ve kredide pahalılığın devam edeceğini söyledi.

Aran'ın söylediklerinden öne çıkanlar şöyle:

'Kemerler şu an sıkılıyor'

*Temmuz ayında ekonomideki soğumanın başladığını görüyoruz. 1-15 Temmuz arasındaki veriler bu trendi gösteriyor. Kredi kartı harcamalarının bir ay önceki aya göre düştüğünü görüyoruz.

*Bunu öncü gösterge olarak adlandırabilirsiniz. Kredi kartı kullanımının ocak ayının bile altına indi. Bunlar, Temmuz ayında vatandaşın frene bastığını gösteriyor. Kemer sıkmayı Haziran’a kadar hissetmemiştik. Kemerler şu anda sıkılıyor. Temmuz, Ağustos, Eylül ayı enflasyon rakamları muhtemelen bu durumu teyit edecek. Baz etkisine ilave düşüş olacak.

*Ben bu yılı yüzde 38-42 bandında bir enflasyonla tamamlayacağımızı düşünüyorum.

'Kredide pahalılık devam edecek'

Aran, 2025 yılı için gördüğü tablo üzerinde durdu:

*2025’te enflasyonun yüzde 42 olduğu ama Merkez Bankası’nın hedefinin yüzde 14- 21 bandında yer aldığı bir yıl başlayacak. Merkez Bankası, 42’yi 14-21’e nasıl getirecek? Ekonomiyi gevşetemez. Kredi büyümesinde yüzde 2 sınırını artıramaz.

*Yüzde 45 enflasyon varken, yüzde 50 pahalı iken, yüzde 25 enflasyonda da yüzde 30 pahalı olacak. Yani, kredide pahalılık devam edecek.

'2025 boyunca rahatlama bekleyenler çok zorluk yaşayacaklar'

*2025 yıl boyunca rahatlama bekleyen, “Nasıl olsa biraz hafifler, ben de paraya erişirim” diye düşünenler, nefesini 2025 sonuna kadar tutamayanlar da muhtemelen çok zorluk yaşayacaklar.

'İşsizlik artacak'

*2025 yılında işsizlik artacak, yani istihdam piyasasına olumsuz yansıyacak. Bunun da Merkez Bankası’nın elini daha çabuk tutacağı ve artık sıkılaşmayı, istihdamı da belli bir oranda gözeterek yapacağı noktaya getirecektir diye tahmin ediyorum.

2025’te enflasyonun yüzde 14-21 bandının üzerinde, 20-21 arasındaki bir noktada bitmesini beklediğini belirterek sözlerini şöyle bitirdi: "Bu durumda da yüzde 45 olan politika faizinin 25’e kadar düşürülme imkanı olacağını düşünüyorum. İzin verildiği kadar büyüyen krediye erişip akıllıca kullanan, iş yerinde verimliliği artırmaya yönlendirenin güçleneceği bir yıl olacak 2025. Ama sorunlu alacak oranlarının, bankadaki donuk alacak oranlarının ticari tarafı da içine alacak şekilde artacağı bir 2025 yılı göreceğimiz kanaatindeyim."