Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı ise toplumun tamamını ilgilendiren ve 2025 yılında geçerli olacak olan yeni asgari ücretin belirlenmesi için görüşmeler sürüyor.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantı bugün sona erdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadı.
İşçi tarafını temsil eden TÜRK-İŞ'in herhangi bir rakam talep etmemesi tepkiye neden olurken sendika yazılı bir açıklama yaparak işçi tarafının talep ettiği rakamın bugün saat 16.00'da kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.
Üçüncü toplantıda da rakam çıkmamıştı
Üçüncü toplantı da rakam konuşulmazken TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ramazan Ağar, "Rakamı gidin ya gidin işverene ya da hükümete sorun" demişti. Ancak toplantıdan sonra TÜRK-İŞ kendi rakamını açıklamaya karar verdi.
Buna göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na TÜRK-İŞ adına katılan 4 işçiye tekliflerini yazmaları için talimat verildi. 4 işçinin kendi başlarına çalışıp birer rakam belirleyerek bu rakamı TÜRK-İŞ Başkanlar Kuruluna sunmaları istendi.
TÜRK-İŞ, asgari ücret talebini açıkladı
Asgari ücreti belirleme çalışmaları devam ederken herhangi bir rakam talep etmemesi nedeniyle eleştirilen ve kamuoyundan gelen tepkilerin ardından asgari ücret taleplerini açıklama kararı alan TÜRK-İŞ'in Genel Başkanı Ergün Atalay, işçilerin asgari ücret talebini açıkladı.
Atalay, "Bize rakam açıkla diyorlar. Rakamı önce işverenin açıklaması lazım. Antidemokratik bir asgari ücret yapısı var. 12 Eylül'den kalma bir yapı... 2024 yılı bizim için de sizin için de ülke için de zor bir yıl oldu" dedi.
Atalay, asgari ücret talebini 29 bin 583 TL olarak açıkladı. Atalay, "Asgari ücretli işçiler olarak önerimiz yüzde 45 enflasyon üzerine refah payı eklenerek zam yapılmasına, 29 bin 583 TL olmaktadır. Enflasyon üzerinde refah payı eklenmeden zam yaşanabilir olmayacaktır" dedi.
Türk-İş, asgari ücret talebini yüzde 45 enflasyon üzerinden refah payı eklenerek yüzde 20 refah payı ile 29 bin 583 lira olarak açıkladı.
Atalay taleplerini açıkladı, 'Masada olmayız' resti çekti
"Biz bugün bu meselenin biteceğini umut ediyorduk. İşverenin ne vereceğini söylemesi gerekirdi. İşveren de hükümet de bir rakam vermiyor. Kamuoyu bizden bir rakam bekliyor. Elimde 28 bin liradan 36 bin liraya kadar rakamlar var" ifadelerine yer veren Atalay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e tepkisini dile getirerek şöyle devam etti:
* Sayın Mehmet Şimşek ülke iyiye gidiyor diyor madem ülke iyiye gidiyor asgari ücretliye nefes aldıracak bir ücret açıklansın. İşçiler verilen talimatla istedikleri rakamı Türk-İş'e iletti. İşçilerin talebi enflasyon artı yüzde 20'lik refah payıyla 29 bin 583 lira oldu. Görüşünü açıklaması gerekenler açıklamadı, biz açıklamak zorunda kaldık. Talebimiz bu, bunu getirirlerse burada oluruz getirmezlerse masada olmayız.
'Kamu işçisi, tüm işçiler asgari ücret seviyesinde ücret alıyor'
Atalay'ın açıklamaları şöyle:
* 19 gündür süren asgari ücret serüvenini yaşıyoruz. Görüşmeler başlamadan işçi arkadaşlarımızı tespit ettik. Bugün 5. toplantıyı yaptık. Geçmişte masada sendikacılar vardı. Sabah bir toplantı yaptık. Maalesef kamuoyunda bizle ilgili bir rakam açıklayın talebi var. Ondan kolayı yok. Bir rakam açıklar ve gündem olmazdık. Kamuoyunda TÜRK-İŞ niye açıklamıyor dendi. Birinci öncelik işverende. Onu söylemeleri gerekiyor. Hükümet işin başında. Anti demokratik bir asgari ücret yapısı var.
* Bu yapı da kanun gereği en çok üyesi olan işçi sendikası temsil ediliyor. Burada yetkili bizim 4 işçi arkadaşımız. Biz burada asgari ücretle ilgili bugüne kadar bir rakam bekledik. Masada hükümetin 5, işverenin 5 temsilcisi var, bizim de 5 arkadaşımız var. 2024 yılı zor bir yıl oldu. 2023 de öyle oldu. Burada şu anda biz asgari ücreti konuşacağız, kamu işçisi, tüm işçiler asgari ücret seviyesinde ücret alıyor.
'Benim elimde 50 bin liralık, 36 bin liralık, 32 bin liralık, 28 bin liralık rakamlar var'
* Asgari ücret 5 sene önce belirleme ücretiydi şu anda ülkemizde geçim ücreti oldu. Asgari ücret özel sektörü ilgilendiriyor. Son 30 senede 6 kere imzaladık, onun dışında biz masada beraber imzalamadık asgari ücreti. Ülkedeki kira, doğal gaz artışı ortada. Meyve-sebze fiyatları, eğitim giderleri ortada. Şu anda asgari ücret 11 bin lira seviyesine düştü.
* Alım gücü 11 bin lira civarında. Onun için asgari ücret geçim ücreti oldu. Biz bugün bu meselenin biteceğini umut ediyorduk. İşveren ve hükümet bir rakam vermiyor dediler arkadaşlarımız. Bizden rakam bekleniyor. Öyle bir noktaya geldik ki öğretim üyeleri dahil bizi itibarsızlaştıran açıklamalara devam ediyorlar. Belki hayatlarında asgari ücreti de tanımayan insanlar.
* Benim elimde 50 bin liralık, 36 bin liralık, 32 bin liralık, 28 bin liralık rakamlar var. Burada siz de kendi durumlarınızı da biliyorsunuz. Şu anda Sayın Mehmet Şimşek diyor ki ülke iyi gidiyor. İyi gidiyorsa, asgari ücret geçim ücreti oldu. İyi bir geçim ücreti açıklayın, hepimiz mutlu olalım. Alım gücü emeklinin de düştü, asgari ücretlinin de düştü, kamu işçisinin de düştü. 5 aydır konuşuyoruz, miting yapıyoruz. Partiler 150 bin kişiyi toplasın bakalım göreyim. Sendikaları itibarsızlaştırmanın kimseye faydası yok.
'Talep 29 bin 583 TL"
* Asgari ücretli işçiler olarak önerimiz yüzde 45 enflasyon üzerine yüzde 20 refah payı eklenerek 29 bin 583 TL olmasıdır. Enflasyon üzerinde refah payı eklenmeden zam yaşanabilir olmayacaktır.
Mevcut asgari ücrette durum ne?
Geçerli asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
Merkez Bankası’nın yüzde 44'lük hedefine göre artırılırsa asgari ücret 24 bin 483 lira olacak
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın bu yıl için öngördüğü yüzde 44'lük hedefi oranında asgari ücrete artış yapıldığında 24 bin 483 lirayı bulacak. TCMB'nin 2025 hedefi olan yüzde 21'lik zam yapıldığında ise 20 bin 572 liraya çıkacak. 2025 üst bandı olan yüzde 26 oranında zam gelirse 21 bin 422 lira olacak. Asgari ücrete yüzde 30 zam gelirse 22 bin 102 liraya yükselecek. Yüzde 40 zam yapılırsa yeni asgari ücret 23 bin 802 lira seviyesine gelecek. Orta Vadeli Program (OVP) enflasyon hedefi göre, yüzde 41.5'lik zam gelirse, asgari ücret 24 bin lirayı aşacak. OVP'deki 2025 enflasyon hedefi olan yüzde 17,5 oranında asgari ücrete zam yapılırsa 19 bin 977 liraya yükselecek.
Asgari ücrete ilişkin muhtemel senaryolara göre ise ücretler şu şekilde şekillenecek:
- Yüzde 20 zam yapılması halinde asgari ücret 20 bin 402 lira olacak,
- Yüzde 25 zam yapılması halinde asgari ücret 21 bin 252 lira olacak,
- Yüzde 30 zam yapılması halinde asgari ücret 22 bin 102 lira olacak,
- Yüzde 35 zam yapılması halinde asgari ücret 22 bin 502 lira olacak,
- Yüzde 40 zam yapılması halinde asgari ücret 23 bin 802 lira olacak.