TÜİK kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Kurum verilerine göre; kasım ayında aylık bazda yüzde 2,24 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken yıllık enflasyon ise yüzde 47,09 oldu.
TÜİK’in enflasyon verilerine ilişkin konuşan vatandaşlar ve esnaf ise ''verilerin gerçeği yansıtmadığını, gerçek enflasyonun çok daha yüksük olduğunu'' söyledi. Gün aşırı artan fiyatlar nedeniyle hem vatandaşlar hem de esnaf mağdur...
'Mevcut piyasada uygun fiyatlı hiçbir ürün kalmadığını' ifade eden Erbay Kara, şunları söyledi:
*Ucuz bir şey yok. Emekli maaşları yetmiyor zaten. Ben enflasyonu cebimdeki parayla ölçerim. Bir ay önce aldığımı bir ay sonra alamıyorum. Enflasyon yüzde 100’ün üzerinde. Onların söyledikleri yalan. Geçen yıl bu biberlere verdiğim parayla bir koli yumurta alıyordum yanına da biber alıyordum. Şu anda yumurta 200 lira. Geçen hafta 160 liraya almıştım. Gelecek hafta daha da pahalı olacak.
'2 bin liraya araba dolduramıyoruz'
TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamının sokaktaki gerçeği yansıtmadığını ifade eden emekli Sürmeli Taşdemir, şu ifadeleri kullandı:
*Üç kilo patates, bir kilo soğan aldık. Hepsine 50 lira verdim. Geçen yıl bunları 25 liraya alıyorduk. Bana göre enflasyon yüzde 85 civarlarında. Yüzde 47 diye bir enflasyon yok. Enflasyon bizim alımımızı çok etkiledi. Geçen yıl yumurtayı 100 liraya alıyorduk, şimdi 160 lira. Geçen yıl peyniri 140 liraya alıyorduk, 200-250 lira oldu. Yetişemiyor insanlar. Aldığımız para 10-15 bin lira emekli maaşı. Oğlum da yardımcı olmasa geçimimizi sağlayamayacağız. Eskiden daha iyiydi her şey. Eskiden 50-100 liraya bir araba dolduruyorduk. Şimdi 2 bin liraya arabayı dolduramıyoruz
'Delirmemek elde değil'
İktidarın ''itibardan tasarruf olmaz'' sözlerini fiyatlar üzerinden eleştiren Cemile Yaşık, ''enflasyonun yüzde 100 olduğunu'' ifade ederek, şöyle konuştu:
*Hiçbir şey almadım. Sebze, bir karnabahar, zeytin ve meyve aldım bin lira. Çanta dolmadı bin lira para gittik. Geçen yıl bu çanta 500 liraya dolduruyordum. Yumurtasından peynirine her şeyi alıyordum. Şu anda peynir yok, yumurta yok. Yemeklik hiçbir şey yok. Enflasyon çok fazla. Gerçekten bunaldık.
*Çok zor durumdayız. Bekar oğlum var. O da çalışıyor, zor geçiniyoruz. Çok zor. Bunaldık artık. Balımızdaki ya gitsin ya da bizi kurtarsın. Markete gidemiyorsun, pazar gidemiyorsun. Biz ne yapacağız? Hiç mi vicdan, merhamet yok. Biz tavuk, et, kıyma alamıyoruz. Artık delirmemek elde değil.
Esnaf da mağdur
Yunus Emre Özkaya, pazar esnafının da artan fiyatlardan mağdur olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:
*Geçen yıl taze fasulyenin yarım kilosu 15 liraydı. Yüzde 100 artış var. Biz halden alıyoruz. Geçen yıl taze fasulyenin kilosunu 25 liraya alıp 30 lira satıyorduk. Şimdi 55 liraya alıp 60 liraya satıyoruz. Daha çok para veriyoruz ama aynı parayı kazanıyoruz. Bence enflasyon açıklanandan daha fazla.
*Bize göre yüzde 70. 50 liraya aldığımız karnabaharı 60 lira diyoruz müşteriye. Ama pahalı geliyor. 10 kişiden en fazla 3 kişi alıyor. Geçen yıl ben bu tezgahta örneğin 200 tane karnabahar satarken bugün 50 tane satıyorum. Önceden beş çuval koyarken şimdi bir tane koyamıyoruz. Çünkü millete pahalı geliyor. Biraz da serbest piyasa. Kimse bir şey demediği için istedikleri gibi fiyat belirliyorlar. Kimse arabasını dolduramıyor. İğne atsan durmaz derlerdi. Eskiden öyle bir şey vardı pazarlarda. Ama şimdi yok.